ne kadar gizli? | " /> ne kadar gizli? | "/>

En Sıcak Konular

Gizli tanıklar ne kadar gizli?

24 Ağustos 2009 08:55 tsi
Gizli tanıklar  ne kadar gizli? Dava sürecinde birçok gizli tanık deşifre oldu. Tanıkların kimliğinin deşifre edilmesi konusundaki sıkıntılar sadece savcıların ihmali ya da dikkatsizliğinden kaynaklanmıyor. Tanık Koruma Kanunu çerçevesinde kurulan Tanık Koruma Dairesi ve Kurulu hakkında

Adem Yavuz Arslan  / Bugün

Ergenekon Davası'nın görüldüğü mahkeme 3. iddianamenin 185 klasörlük delillerini avukatlara dağıttı. Binlerce sayfalık deliller içerisinde ki belgeler dehşet verici.

Fakat en çok dikkat çeken 'olmayanların çokluğu.' Tam 214 klasör 'çok gizli' olduğu için avukatlara bile verilmedi. Bundan sonra da sır kalacak. Öyle ki kendilerine Ergenekon adını veren bu yapılanma devletin en kritik yerlerindeki en mahrem bilgilere ulaşmış, arşivlemiş ve bunlar üzerine strateji geliştirmiş. Sadece bu durum bile ne tür bir örgütlenme ile karşı karşıya olunduğunu ortaya koyuyor.

Ek klasörlerde dikkat çeken noktalardan birisi de Gizli Tanıklık meselesi. Birinci ve ikinci iddianamede ifadeleriyle gündem oluşturan gizli tanıklar bu kez de sarsmaya devam ediyor. Gizli tanık 'İlk Adım' sanıklardan Levent Ersöz'ün PKK liderlerinden Cemil Bayık ile görüştüğünü, Gaffar Okkan'ın da Ersöz'e bağlı bir ekip tarafından öldürüldüğünü anlatıyor. Bu iddialarını da yer, tarih ve olay vererek sıralıyor.

Yine üçüncü iddianamede gizli tanıklar Anadolu, Gurbet ve Mehmet çok çarpıcı ifadeler vermiş. Hatırlanacaktır. Birinci ve ikinci iddianamede 'Kıskaç', 'Aydos', 'Hisar' başta olmak üzere 20'e yakın gizli tanık vardı. İfadeleriyle bir dönemin karanlık olaylarına ışık tuttular.

Fakat ilk günden bu yana Gizli Tanıklık meselesi üzerine tartışmalar sürüyor. Hatta Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ bile basın toplantısında 'Gizli tanık kimdir? Ne kadar güvenilir' diyerek farklı bir noktadan tartışmaya girmişti.

Konunun teknik kısmı basit. Organize suçlarla mücadelede klasik ceza muhakemeleri usullerinin yetersiz kalması sebebiyle Gizli Tanıklık Kanunu çıkarıldı. Hücre tipi yapılanmış, gizliliğin temel esas olduğu örgütlenmelerde içeriden birinin gizli tanık olması çok önemli. Dosya sadece ifadeler üzerine kurulmuyor fakat bazen bir ifade kilit taşı rolü üstlenebiliyor.

Fakat dava sürecinde birçok gizli tanık deşifre oldu. Hatta bir kısmı bizzat savcılar tarafından deşifre edildi. Belki savcılar farkında değildi belki de 'iddianameyi açıkla' baskısı yüzünden gerekli özen gösterilmedi. Birçok gizli tanığa ait tanımlayıcı bilgiler ek klasörlerde yer aldı. Parmak izleri internete düştü. Bir kısım gizli tanıklar da sanıklar tarafından duruşma salonunda deşifre edildi.

Gizli tanıkların gizliliği hayati öneme sahip. Çünkü karşımızda bombalara, tetikçilere, silahlara sahip bir yapılanma var. Ve savcıların iddiasına göre de gerektiğinde naylon terör örgütleri kurma yeteneği de mevcut. Uzantılarının da hâlâ aktif olduğu düşünülürse deşifre olacak gizli tanıklar da hayati tehlikeyle karşı karşıyalar.

Ya da en basit şekliyle 'İfademi geri çekiyorum' diyerek savcılığa başvuruyorlar. Yakın örnek Albay Cemal Temizöz davasında yaşandı. 17 yaşından itibaren korucu olarak Temizöz ve ekibiyle iç içe olan M.N.B ifadeleriyle Temizöz ve Kamil Atak'ın tutuklanmasına neden olmuştu. Fakat deşifre olan M.N.B daha sonra 'Ben sadece duyduklarımı anlattım' diyerek ifadesini geri çekti. Duyumlar kendisinin ve ailesinin tehdit aldığı yönünde. Benzer durum diğer gizli tanıklar için de geçerli.

Tanıkların kimliğinin deşifre edilmesi konusundaki sıkıntılar sadece savcıların ihmali ya da dikkatsizliğinden kaynaklanmıyor. 5726 Sayılı Tanık Koruma Kanunu çerçevesinde kurulan Tanık Koruma Dairesi ve Kurulu hakkında Ankara kulislerinde ilginç senaryolar dolaşıyor. Bizzat kurulun tanıklık olayına soğuk baktığı biliniyor. İşin ilginç yanlarından biri de 11 kişiden oluşan kurula HSYK'nın üye ataması. Malum HSYK yaz kararnamesinde Ergenekon hakim ve savcılarının kellesini istemişti. Tabii faili meçhulleri araştıran savcıların da. Aynı isimlerin böyle önemli bir kurula yollayacağı temsilciler ister istemez şüphe doğuruyor. Gizli tanıkların ne kadar gizli kalacağı sorusu önemli bir soru.

 



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,710 µs