Ertosun isyanı | " /> Ertosun isyanı | "/>

En Sıcak Konular

Yargıda Ertosun isyanı

24 Ağustos 2009 08:29 tsi
Yargıda Ertosun isyanı 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yaşanan korsan kararname krizinin tartışmaları sürüyor. Kurul'a yargı içinden eleştiriler gelmeye başladı.

Yargıtay üyesinden eleştiri: Ertosun'un açıklamaları talihsizlik  
 
 
HSYK üyelerinin Anayasa'yı çiğnediğini ve tarafsızlıklarını kaybettiğini belirten Yargıtay 5. Dairesi Üyesi M. Nihat Ömeroğlu, "Kurulun yapısı yargıyı temsil etmekten uzaktır. Bir nevi kast sistemi olan bu yapı AB ve dünya ülkelerindeki düzenlemeler ve Türkiye koşulları göz önüne alınarak yeniden düzenlenmelidir." dedi.

Yargıtay 5. Dairesi Üyesi Ömeroğlu, yaşanan son krizi 'HSYK'da kast tipi yapılanma' başlıklı yazı ile Star gazetesine değerlendirdi. İdari bir kurul olan HSYK'nın yargı yetki ve görevi olmadığını belirten Yargıtay üyesi, aksine tutumun Anayasa'nın 138, 139, 140 ve 159. maddeleri ile 2461 sayılı kanunun 4. ve ilgili maddelerine aykırılık oluşturduğuna dikkat çekti. Korsan kararnamenin mimarı olan Ali Suat Ertosun'u da eleştiren Ömeroğlu, şu ifadelere yer verdi: "Ertosun'un açıklamaları yargı ve HSYK adına büyük talihsizlik olmuştur. Açıkça Anayasa ve yasalar çiğnenmiştir. Görülmekte olan dava ve soruşturmalarla ilgili talimat ve telkinde bulunulmuştur."

Süreç içinde yaşanan ve yasalara aykırı olan işlemleri tek tek sıralayan Yargıtay Üyesi, Ertosun'a destek için basın toplantısına katılan yargıçlara da çağrıda bulundu: "Ertosun ve ona destek verdiği şeklinde algılanan asil üyelerin bundan böyle yerlerinden almak istedikleri hâkim ve cumhuriyet savcıları ile ilgili taslak çalışmalarına katılamaz. Bağımsızlıklarını ve Bungalov Kriterleri'ne göre tarafsızlıklarını yitirmişlerdir. Onları ilgili hâkim ve savcıların reddetmesi sonucu değiştirmez. Bu, HSYK'nın bugünkü görünümü sonucu formaliteden ibarettir."

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili usul tartışmalarına da değinen Nihat Ömeroğlu, HSYK'nın içeriğini bilmediği için değerlendirme yapmasının doğru olmadığını vurguluyor. Ömeroğlu, yazısında, "Bazı kurul üyeleri mağdur olduğunu iddia eden, bilinen davanın veya soruşturmaların bir kısım sanık ve şüphelilerin müracaatına göre böyle bir sonuca varmaları, bağımsız olması gereken kurulun çoğunluk üyelerini davanın yandaşı durumuna düşürmez mi?" diye soruyor. Kurulun son kararnamede iyi bir sınav vermediğini belirten Ömeroğlu, ilgili kurum ve kuruluşların önerilerini ortaya koyup sistemin ortadan kaldırılmasını öneriyor: "Sinyalleri verildiği üzere eylül veya ekim aylarında fırtına beklenebilir."
 
zaman



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,890 µs