'Sokaklarda ölüm gerginliği' | " /> iyi" /> 'Sokaklarda ölüm gerginliği' | "/> iyi"/>

En Sıcak Konular

'Sokaklarda ölüm gerginliği'

23 Ağustos 2009 06:07 tsi
'Sokaklarda ölüm gerginliği' Afganistan'da seçimler yapıldı... Ama nasıl yapıldı? iyibilgi, bir ilke imza atarak, Türkiye adına seçimleri Afganistan'da izleyen uluslararası gözlemcinin ağzından seçim öncesi ve sırasındaki Kabil sokaklarını anlatıyor. iyi

Afganistan’daki seçimleri Türkiye adına izlemek için uluslararası gözlemci sıfatıyla Kabil’de bulunan SETA Washington ofisi direktörü Nuh Yılmaz iyibilgi'ye Afgnistan seçimlerini alattı:

"Ölüm kalım savaşı"

Afganistan şu ana kadar ki en zor seçim dönemini geçirdi. Uluslararası toplum Afganistan’ın kalıcı olduğunu ispatlamak ve Afganistan'ın sürdürülebilir bir siyasi yapıda olduğunu göstermek için seçimlere tüm gücüyle asıldı. Aynı şekilde Taliban da bu seçimi engelleyebildiği ölçüde iktidar alternatifi olduğunu göstermiş olacaktı. Bu nedenle bu seçimden çok bir ölüm kalım savaşı şeklinde geçti.

Haberlere yansımayan saldırılar

Önceden "Karzai için Kabil dışına çıkamıyor" derlerdi. Şu anda Karzai Kabil içine de çıkamıyor. Zira haberlere de yansıdığı gibi Kabil'e indiğimiz ilk günün sabahı başkanlık sarayı roket saldırılarına hedef oldu. Ardından seçim gözlemcileri öldürüldü ve NATO ve uluslararası seçim komisyonuna Kabil’in en güvenli noktasında saldırı düzenlendi. Hepsi ölümlü saldırılardı. Bu arada haberlere yansımayan saldırılar da gerçekleşti. Bir çok bölgede askerler de dahil çok sayıda ölümlü saldırı yaşandı, üstelik milli tatil nedeniyle güvenliğin had safhada olduğu bir zamanda.

Kimse gerekmedikçe dışarı çıkmadı

Kabil’de güvenliğimiz sağlanabilmş değil. Bu yüzden görevimizi zor şartlar altında yerine getirdik. Seçim gözlem süresince son derece üst düzey koruma ile çeşitli ziyaretler gerçekleştirdik ancak istediklerimizi tam olarak yapamadık. Seçim öncesinde yapılması gereken seçim bölgelerindeki gözlemler, seçim istasyonlarındaki ön incelemeler güvenlik nedeniyle yapılamadı. Çünkü biz de hedefiz. Kabil’de bulunan her yabancı saldırılara açık hedef. Bu nedenle uluslarası görevliler de dahil olmak üzere kimse gerekmedikçe dışarı çıkmıyor. Oylamalar sırasında seçim gözlemlerimizi yaptık.

Taliban halkı sandıktan uzak tutmak için saldırdı. Karzai’nin buna karşı hamlesi ise Raşit Dostum’u ülkeye geri getirmek ve İsmail Han gibi bazı liderleri yanına çekerek oyunu artırmaya çalışmak oldu. Raşit Dostum'un ciddi bir oy potansiyeli var. Bu oylar Karzai’ye yöneldi. Bu da en önemlisi seçime katılımı yükselterek Karzai’ye oy oranından çok seçimin meşruişyeti açısından yardımcı oldu.

"Sokaklar gergindi"

Seçim öncesinde Kabil sokakları son derece gergindi. Daha önceki seçimlere göre biraz daha sessizdi. Her köşede asker ya da polis bekliyordu. Gündelik yaşam nerdeyse durma noktasına gelmişti. Bu arada Kabilde'ki güvenlik sorunundan dolayı güvenlik görevlileri merkeze taşındığı için kenar mahallelerde yağma ya da benzeri asayiş sorunlarının da çıkabilecğeinden endişe edildi. Ancak bu konuda rastladığımız bir asayiş sorunu söz konusu olmadı.

iyibilgi.com



Bu haber 1,050 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,910 µs