En Sıcak Konular

Baykal bu desteğe çok kızacak !

23 Ağustos 2009 04:40 tsi
Baykal bu desteğe çok kızacak ! 
CHP'nin Doğu'daki teşkilatları demokratik açılıma destek veriyor.

Doğu ve Güneydoğu'daki CHP teşkilatları, demokratik açılım konusunda genel başkanları Deniz Baykal gibi düşünmüyor. Teşkilatlar, Kürt meselesinin çözümüne yönelik adımların desteklenmesi gerektiği görüşünde.

Genel başkanlarının tavrını sert bulan CHP'liler, "Çözüm için reformlara destek veririz. İnsanların artık gülmeye ihtiyacı var." diyor. 29 Mart'taki seçimlerde CHP'nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Remzi Sayılan sıkıntının sadece Kürt sorunu değil, ekonomik geri kalmışlık ve idari sorun olduğunu düşünüyor. Kesin çözüm için antidemokratik yasaların değişmesini elzem gören Sayılan, muhalefetin süreçteki tavrını da sağlıksız buluyor.

CHP Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan, süreci olumlu bulanlardan. Açılımın içeriğini önemseyen Kılınçaslan, Mardin teşkilatı olarak her türlü reforma destek vereceklerini belirtiyor. Hükümetin bu konuda herkes ve her kesimle uzlaşması gerektiğinin altını çiziyor.

Eski Muş Milletvekili Mehmet Şerif Ertuğrul da partisinin Kürt düşmanı gibi gösterilmesinden rahatsız. Açılım konusunda genel başkandan farklı düşündüğünü ifade ederken, Baykal'ın süreçteki tavrını sert buluyor. Van İl Başkanı Avukat Halil Kartal ise CHP'siz çözümün olmayacağını vurguluyor. Yıllardır akan kan ve gözyaşının dinmesinin herkesin isteği olduğunu söyleyen Kartal, Ankara'ya çağrıda bulunuyor: "Yüzlerin gülmesi hepimizi sevindirecek. Dağlarımıza baharın gelmesini istiyoruz."

Yaşanan tartışmalar nedeniyle CHP'nin Kürt düşmanı gibi algılandığını belirten eski CHP Muş Milletvekili Ertuğrul, Baykal'ın üslubunu değiştirmesi gerektiğini söyledi. CHP Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya da hükümetin başlattığı girişi 'iyi niyetli' olarak gördüğünü açıkladı. Doğu ve Güneydoğu'daki CHP'lilerin Kürt açılımı ve partilerin süreçteki tavrı hakkındaki görüşleri özet olarak şöyle:

CHP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Remzi Sayılan: Türkiye'nin Kürt sorunu vardır, ama aynı zamanda daha öncelikli ekonomik, geri kalmışlık ve idari sorunları da vardır. Sadece Kürt sorunu üzerinden çözüm aramak ülkeyi rahatlatmayacak. Azınlıkların sorunlarını da çözmeliyiz. Bunun için de antidemokratik yasalar değişmeli. Bunlar sağlıklı olmadığı için süreçte muhalefetin tavrı da sağlıklı olmuyor. İktidar konuya yanlış yaklaştığı için muhalefet de ya tamamen ret veya kabul şekilde olaya bakmaktadır.

CHP Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan: Kürt açılımı olumlu bir adımdır. CHP Mardin teşkilatı olarak her türlü reformlara destek vereceğiz. Ama önemli olan bu açılımın içeriğidir. Kamuoyundan gelen tepkileri dikkate alıyoruz. Biz de bunları genel merkeze iletiyoruz. Biz istiyoruz ki artık cinayetler olmasın, kan dökülmesin. Herkesin barış ortamında yaşamasını istiyoruz.

Eski CHP Muş Milletvekili Mehmet Şerif Ertuğrul: Medya CHP'yi Kürt düşmanı gibi gösteriyor. Kürt açılımı konusunda farklı görüşlere sahibiz. Yıllardan beri kan ve gözyaşına sebep olan sorunun çözümüne karşı değiliz. Baykal'ın süreçteki üslubunu sert buluyorum. Ancak genel başkanımız sorunun çözümüne değil, hükümetin sorunu çözme yöntemine tepki gösteriyor.

CHP Van İl Başkanı Avukat Halil Kartal: Yıllardan beri yaşanan kan ve gözyaşının dinmesi herkesin öncelikli isteği. Sağımızda ve solumuzda oturan insanların yüzlerinin gülmesi, umut verici gelişmelerin olması hepimizi sevindirecektir. Çatışmaların yaşandığı dağlarımıza baharın gelmesini istiyoruz. Ülke olarak bu sorunu çözerken kesinlikle ülkenin ikiye bölüneceği endişesini taşımıyorum. İyi niyetli çalışmalara yapıcı olarak destek vereceğiz. CHP'siz bir çözüm olmaz. Baykal'ın tepkisi sorunun çözümüne değil, yöntemedir.

CHP eski MYK üyesi ve Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya: Hükümet çok önemli bir adım attı. Bu meselenin çözümü konusunda bir açılım başlattı. İyi niyetle başlattığını düşünüyorum. Bunu kenardan seyredenler gerçek anlamda anlayamaz. Siyasî bir parti dili ile konuşarak değil bir vatandaş olarak bu gayretin sonuna kadar arkasındayım. Bu bir devlet politikası. Asker de iyi niyetli olarak yaklaşıyor. Ortada hazır bir proje olmadığı için Sayın Baykal, projeyi eleştiriyor. CHP, daha önce raporlar hazırladı. DGM'lik olduk. Biz hiçbir zaman bu işin dışında olmadık. Sanki CHP istemiyormuş gibi bir hava yaratıldı. CHP'de kapılar kapalı değil. Türk ve Kürt milliyetçileri bu ortamın devamından yana olabilirler. Ama toplum artık barış ve huzur istiyor. Buna karşı çıkanlar tarih önünde bunun hesabını vereceklerdir.

zaman



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs