En Sıcak Konular

Ya gizli kasaları açılırsa

22 Ağustos 2009 09:52 tsi
Ya gizli kasaları açılırsa 20 bin Türk'ün korkulu rüyası gerçekleşmek üzere

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yapılan yeni bir çalışma çerçevesinde, Türkiye gibi OECD'nin 'Beyaz listesi' içinde bulunan ülkeler, İsviçre ve diğer ülke bankalarındaki Türkiye kaynaklı hesapları isteme hakları olacak. Türkiye, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) ilkelerine uyması nedeniyle, 'Beyaz Liste'ye dahil ülkeler arasında yer alıyor.
ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin gibi ülkelerin de yer aldığı 'Beyaz Liste' bu ülkelere, 'Vergi Cenneti' olarak kabul edilen ve gizli hesapların bulunduğu ülkelerdeki hesapları ayrıcalıklı olarak isteme hakkı getiriyor. OECD'nin sıralamasında, örgütün para aklama ile mücadele, vergi kaçırma ve diğer ilkelerini yerine getirme durumlarına göre ülkeler, 'Gri Liste' ve 'Kara Liste' şeklinde sınıflandırılıyorlar.

TÜRKLERİN 100 MİLYAR $'I VAR

İsviçre başta olmak üzere, Lüksemburg, Belçika Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türkiye kaynaklı 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üstünde bir paranın bulunduğu belirtiliyor. Sadece İsviçre'deki hesaplarda 60 milyar doların üstünde para bulunduğu belirtilirken, diğer ülkelerdeki hesaplarla birlikte 100 milyar doları aşan paranın Türkiye'ye dönüş yolunun açılabileceği kaydediliyor.

ABD Yönetiminin, İsviçre bankası UBS ile yaptığı anlaşmanın 'Beyaz Liste' üyesi diğer ülkeler için örnek oluşturacağı ve bu ülkelerin de, İsviçre'deki hesaplar konusunda bilgi isteyeceği belirtiliyor. ABD Yönetimi ile İsviçre'nin bankacılık devi UBS, gizli hesapların öğrenilerek açıklanması konusundaki anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşmanın hızlandırılmasında, küresel mali kriz çerçevesindeki likidite sıkıntısının da etkili olduğu belirtiliyor.

UBS'nin, ABD Gelir İdaresi tarafından istenilen 4 binden fazla ABD vatandaşının isimlerini vermek zorunda kalacağı belirtiliyor. ABD Yönetimi, 52 bin ABD vatandaşının, yaklaşık 15 milyar dolarını, İsviçre'deki gizli hesaplarda sakladığını belirtiyordu.

OECD'nin 'kara liste' uyarısı

Türkiye, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü olan FATF örgütüne 1991 yılında üye oldu. FATF tarafından, karapara aklamanın önlenmesi amacıyla, yasal, finansal, operasyonel ve uluslararası işbirliği konularında hazırlanan ve üye ülkelerce yerine getirilmesi istenen standartları içeren kırk adet tavsiyeden oluşan bir metin bulunuyor. FATF tarafından önce 1990 yılında daha sonra revize edilerek 1996 yılında yayınlanan 40 tavsiye, karapara aklama ile mücadele alanındaki yeni gelişmeler ile terörizmin finansmanı konusu dikkate alınarak 2003 yılında tekrar revize edildi. OECD, İsviçre, Avusturya gibi ülkelere, vergi kaçırmaya imkan veren gizli hesapların açılması ve üye ülkelerin vergi yetkililerine inceleme imkanı tanınması konusunda bastırıyordu. OECD, bunu yerine getirmeyen ülkelerin, 'Kara Liste'ye alınacağı uyarısında da bulunuyordu.

Yeni Şafak



Bu haber 1,170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,710 µs