En Sıcak Konular

Dink ölmeyebilirdi: Suikastta iki vahim iddia

0 0 0000 00:00 tsi
Dink ölmeyebilirdi: Suikastta iki vahim iddia Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldürtme hazırlığı içinde olduğu bir yıl önce ihbar edildi.. İstanbul'a haber veren Trabzon polisi Hayal'i izlemedi, İstanbul polisi Dink'i korumaya almadı.

Gazeteci Hrant Dink suikastında azmettirici Yasin Hayal'i sevk ve idare ettiği suçlamasıyla tutuklanan Erhan Tuncel'in polis muhbiri olduğu kesinleşirken, neredeyse bir yıl önceden ihbar edilen ve adeta 'Geliyorum' diyen cinayete karşı hiçbir tedbir alınmadı. Erhan Tuncel'in, yaklaşık bir yıl önce "Yasin Hayal, Hrant Dink'i öldürtecek" ihbarında bulunduğu; Trabzon istihbaratının, bu ihbarı gizli bir yazıyla İstanbul istihbaratına bildirdiği iddia edildi. İddiayı doğrulamaktan ya da yalanlamaktan kaçınan İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, "Müfettişler bu konuyu da araştırıyor" demekle yetindi.

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink cinayeti soruşturmasında tutuklanan altı zanlıdan biri olan Erhan Tuncel'in, 2004 yılında Trabzon'daki McDonald's'a yönelik bombalı saldırının ardından bombacı Yasin Hayal'le birlikte gözaltına alındığı ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre; Tuncel'in Trabzon polisine haber elemanı olarak çalışmasıyla sonuçlanan süreç şöyle gelişti:

Yasin Hayal'le ilişkisi nedeniyle gözaltına alınan Tuncel'in, McDonald's'ın bombalanması olayıyla ilişkisi olmadığı öne sürüldü. Trabzon istihbaratının, aynı zamanda Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğrenci olan Erhan Tuncel'i eleman yapabilmek için McDonald's olayını kullandığı ve Tuncel'i tutuklanmakla korkuttuğu iddia edildi.

Akyürek görüşmemiş…

Tuncel'le, iddia edildiği gibi dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'in değil, Trabzon istihbaratında görevli rütbeli bir polisin görüştüğü öğrenildi. Polise bilgi sızdırması halinde McDonal's'ı bombalamadan yargılanmayacağı vaadiyle Tuncel istihbarat elemanı olmaya ikna edildi.
Erhan Tuncel'in, Hrant Dink suikastını yaklaşık bir yıl önce Trabzon istihbaratına ihbar ettiği ileri sürüldü. Tuncel'in, 2006 yılının başında, kendisiyle bağlantı kuran istihbarat polisine, "Yasin, Hrant Dink'i öldürtecek" bilgisini verdiği; Trabzon istihbaratının da bu bilgiyi gizli bir yazıyla İstanbul istihbaratına bildirdiği iddia edildi. Radikal'in sorularını yanıtlayan İçişleri kaynakları, "Trabzon'da mülkiye başmüfettişleri bu konuyu da araştırıyor" dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan da "Müfettişler inceliyor" demekle yetindi.
Tuncel'in suikastı ihbar ettiği belirtilen tarihte, Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek'ti. Akyürek, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un TBMM Şemdinli Komisyonu'na verdiği ifade nedeniyle görevinden alınınca İstihbarat Daire Başkanlığı'na atandı. Akyürek'in yerine ise Reşat Altay getirildi. Ancak hem Akyürek'in hem de Altay'ın Trabzon'da görev yaptığı dönemde, Erhan Tuncel'in ihbarına rağmen Trabzon Emniyeti'nin Dink suikastının azmettiricisi Yasin Hayal'i izlememesi, 'derin ihmal' olarak yorumlandı. İddialar doğruysa, başka bir ihmal de İstanbul'da yaşandı. Trabzon Emniyet'i yaklaşık bir yıl önce uyarmasına rağmen, İstanbul Emniyeti, Dink'i korumak için bir girişimde bulunmadı. Ve Dink, Hayal'in azmettirmesiyle 17 yaşındaki Ogün Samast tarafından vurularak öldürüldü. İstanbul Valisi Muammer Güler sorular üzerine, "Tuncel konusu ve diğer konular halen soruşturma aşamasında" dedi.
Suikastın ardından Erhan Tuncel de Yasin Hayal ve Ogün Samast ile birlikte gözaltına alınıp tutuklandı. Ancak Tuncel, hem İstanbul Emniyeti'nde, hem savcılıkta, hem de çıkarıldığı mahkemede susma hakkını kullandı ve ifade vermedi.

İki kişi daha gözaltında…

Soruşturma kapsamında dün Trabzon'da Hacı Salihoğlu, İstanbul'da da Orhan Özbaş adlı kişiler gözaltına alındı. Özbaş ve İstanbul'a getirilen Salihoğlu,Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorguya alındı. Samast ile Hayal'in de aralarında bulunduğu beş kişiyse dün güvenlik gerekçesiyle Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi 'ne gönderildi. Bayrampaşa Cezaevi'nde tutuklu zanlılardan Samast yüksek güvenlikli Kandıra F Tipi 2 No'lu Cezaevi'ne, Hayal, Ersin Yolcu, Ahmet İskender ve Zeynel Abidin Yavuz'sa Kandıra F Tipi 1 No'lu Cezaevi'ne konuldu. Bu arada, Trabzon'a atanan yeni Emniyet Müdürü Arif Akkale dün göreve başladı. İnceleme yapmak üzere görevlendirilen başmüfettişlerden Mehmet Ali Özkılıç'sa Trabzon Emniyeti'nde incelemelerde bulundu.

Radikal-Soner Arıkanoğlu



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,574 µs