tam destek | " /> tam destek | "/>

En Sıcak Konular

Fazıl Say'dan 'Açılım'a tam destek

21 Ağustos 2009 14:26 tsi
Fazıl Say'dan 'Açılım'a 
tam destek Hükümete karşı en muhalif tutum takınan sanatçılardan biri olan ünlü piyanist Fazıl Say, "demokratik açılım" konusundaki çabalara tam destek verdi. Say'ın, Erdoğan konusunda bir çekincesi var.

Hükümetin yürüttüğü "Demokratik Açılım" paketi, siyaset dünyasında olduğu gibi sanat ve edebiyat dünyasında da tartışılmaya devam ediyor.

Ünlü edebiyatçımız Yaşar Kemal'in verdiği desteğin ardından Sezen Aksu'nun Başbakan Erdoğan'ı arayarak verdiği destek konuşulurken, bir deskek de ünlü piyanistimiz Fazıl Say'dan geldi.

Demokratikleşme konusunda yürütülen çabaları desteklediğini belirten Fazıl Say, bu konunun Türkiye'de 15-20 yıldır çözüme kavuşturulması yolunda çabalar harcandığını söyledi. Sanatçı Say, bu konunun kahramanının Erdoğan olarak gösterilmesine karşı tavrını ortaya koydu. Say, Habertürk televizyonunda bu konudaki soruları cevaplandırdı:

KUTLANMASI GEREKEN YAŞAR KEMAL

- Sezen Aksu'nun verdiği desteği nasıl buluyorsunuz?

- Kürt açılımının daha ilk günlerinde Yaşar Kemal'in bir röportajı vardı. Ben Yaşar Kemal'e destek oldum. Çünkü dedikleri çok doğru idi. Yaşar Kemal'in dile getirdiği konular gerçekçi şeyler idi. Bu olayın önderi aslında Yaşar Kemal'dir. Kutlanması gereken kişi Yaşar Kemal'dir.

Açılımın ilk günlerinde kendi internet sitemde bir makale yazdım. Bu makale, açılımı destekleyen yönde idi. Deniz Baykal'ın çözümsüzlük yaratma çabalarını kınamıştım. Ama şöyle bir durum var. Makalenin altında büyük bir tartışma formu oluştu. Yüzlerce insan kendi fikirlerini yazdı.

Buradan çıkan sonuca baktığımızda bazı endişeler ortaya konuyor. İnsanların kafalarında soru işaretleri var. Bu Kürt meselesi çok sabırlı olunması gereken bir konu. Ama çözüme kavuşturulması gereken bir konudur.

YAPILMASI GEREKENLER BELLİ ZATEN

- Bazı sanatçılar açılımın içeriği bilinmeden destek verilmesini yanlış buluyor. Bu konuda ne diyorsunuz:

- Bu konu çok karmaşık bir konu değil. Yapılması gerekenler esas itibariyle ortada. Öncelikli konular, kültür ve dil konusunda atılması gereken adımlar. Hakkari'deki okullarda kısmen Kürtçe dersinin olması, İstanbul'daki insanları rahatsız edecek bir tarafı yok. Televizyonlarda Kürtçe şarkı söylenmesinin kimseyi rahatsız etmemesi gerek. Bu konularda artık ilerlenmesi gerekiyor.

Türkiye'nin nüfusunun büyük çoğunluğu ülkenin batısında yaşıyor. Türkiye haritasında bir takım oynamaların olacağı iddialarına ben hiç katılmıyorum. Böyle bir şey olacağını da hiç zannetmiyorum zaten.

KAHRAMAN NİÇİN ERDOĞAN DEĞİL?

Ben süreç konusunda son derece olumlu düşüyorum ama şöyle bir nokta var. Türkiye'de 15-20 yıldan bu yana bu konunun çözümü için uğraşılıyor. Bu konunun Tayyip Erdoğan'a mal edilmesini doğru bulmuyorum. Bu konunun gerçek kahramanları, gerçek liderleri başka insanlar. Tayyip Erdoğan bir anda öne çıktı bu konuda. Oysa 15-20 yıllık bir süreçten bahsediyoruz.

Tayyip Erdoğan'ı kutlamak, ona mal etmek doğru bir şey değil. Tayyip Erdoğan, gericilikte, dincilikte, Ergenekon'da bizi bir çok sorunla başbaşa bıraktı. Bir çok kişi bu konuda büyük travma yaşadı.

- Bu konuda Başbakan Erdoğan'a karşı bir güven sorunu mu yaşıyorsunuz?

- Tayyip Erdoğan'ın Kürt açılımı ile ilgili duygulu ve etkili bir konuşma yaptığı bir gerçektir. Bu açılımın sonuçlandırılması konusundaki gayretleri iyi şeyler. Ben onu demiyorum. Kürt meselesi Türkiye'nin tek sorunu değildir. İrtica var, Ergenekon var. Bir çok insanın başka sorunları da var. Bütün bu konularda ben Tayyip Erdoğan'a eleştirilerimi iletmiştim.

Türkiye'de muhalif olmak da zor bir şey. Endişeli bir dönemden geçiyoruz. Muhalif olan endişe duymak zorunda kalıyor. Ne zaman ki Tayyip Erdoğan'dan yana birşey söyleseniz bir şey yok, ama bir konuda muhalifseniz büyük endişelerden geçmek zorundasınız.

- Sizin desteğiniz şartlı mı?

- Ben katkıda bulundum, yazdığım makale ile de Yaşar Kemal'e verdiğim destekle de yaptım bunu. Kürt sonununun çözümünde katkıda bulunmak tabii ki isterim. Benim demek istediğim şey, benim için olayın kahramanı Tayyip Erdoğan değildir.


Cafesiyaset



Bu haber 976 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,772 µs