İşte tasfiye olacaklar | " /> İşte tasfiye olacaklar | "/>

En Sıcak Konular

Yiğit Bulut: İşte tasfiye olacaklar

21 Ağustos 2009 11:35 tsi
Yiğit Bulut: İşte tasfiye olacaklar "Hangi taşlar yerinden oynadı? Bu oynama medyada neleri değiştirecek?"

Yiğit Bulut / Haberturk

Medyamızdan 'kimler' tasfiye olacak?

Yeni bir akım başladı, herkes "kimler tasfiye" olacak başlığı altında "medyamızın nereye" gittiğini yazmaya başladı... Bir kısım yazar"gerçek düşüncelerini" aktarırken, bir kesim ise "kin ve nefret" kusmak için kalemi eline alıyor!

İzin verirseniz, ben de bu soruya girmek ve "elimden geldiğince objektif" bir açıdan kavramları, "Türk medyasının nereye gittiğini" tartışmak istiyorum...

Her şeyden önce şunu belirtmem gerekli; isim, isim "o gider bu kalır" demek yerine Türkiye'nin bir bütün olarak "nasıl değiştiğini" ve "evrim geçiren merkez dinamiklerle" birlikte, medyanın da nasıl değişeceğini sorgulamak daha doğru! Ben de bunu yapacağım!

Hemen soralım; 1980 sonrası nasıl bir Türkiye gördük?

İş dünyası, medya, asker ve siyasetçilerin "dönem dönem" iç içe girdiği, belli süreçlerde de "ayrıştığını" gözlemledik! "Hâkim medya" özellikle 1994 yılından sonra "daha da güçlenerek" Hükümetlere "istediği her şeyi yaptırmaya", yaptıramadığı her dönemde de Türkiye'nin gündemini değiştirmeye çalıştı!

Burada "hâkim medya" kavramı önemli... Bir grup olabilir, o andaki "siyasi aktörlere" yakınlığından dolayı "bir köşe yazarı" olabilir. Bu süreç net olarak 2000 yılı Ocak ayına kadar devam etti. O dönemde iktidarda olan "3 partili koalisyon" kısmen bu "yapıya" baş kaldırmayı denedi ama gerek "finansal kriz", gerekse "oynak siyasi taban", Ecevit'in "hastalığı dahil" birçok konuda "bu başkaldırıya" izin vermedi! Bu "restleşme" erken seçim ile bitti ve "3 partili koalisyon" tarihe karıştı!
Bunları sadece bir "bilgi" olarak yazdım... Gelelim bugüne...

Türkiye'de neler oluyor? Hangi taşlar yerinden oynadı? Bu oynama medyada neleri değiştirecek?
Sevgili dostlar, siyasi "otorite" iyidir, kötüdür! Bu detayı tartışma dışı bırakıyorum. Ele almak istediğim kısım farklı. 2001 sonrası değişen dünya düzenine paralel olarak ve en önemlisi "yerleşiklerden olmayan" bir siyasi "otoritenin" oluşmasıyla; 2001 öncesi oluşan sistem yıpranmaya başladı! Hâkim "olanların" dedikleri "olmamaya" başlarken, o sistemden güç alarak oluşan "her dediğimi yaptırırım medyası da" etki ve itibar kaybetmeye başladı! Bu süreç hâlâ devam ediyor...
Bugün "Türkiye'nin farklı bir merkezi" ve eskiye göre daha fazla "bilgi ve analize" sahip bir Türk halkı var. Dediğim gibi "2001 sonrası oluşan dünya düzenine uygun bir gelişim" ve içeride bazı merkezlerde "aşırı güç kaybı" söz konusu!

Bu tespitler sonrası gelelim "medyamıza"...
Bugün net ve açık olarak şöyle bir tablo var: Bir tarafta etki alanı ve ikna etme gücü tükenmek üzere olan; "binaları, sayfaları, TV ekranları" hâlâ yerinde duran "medya gurupları"! Daha açık ifadesiyle; içinde topu olmayan ama dışarıdan dev bir firkateyn gibi görünen medya bileşenleri... Diğer tarafta o kadar büyük olmayan ama "vurduğu zaman" deviren yeni medya konsepti!

Bu noktada diyeceksiniz ki; başkaları yok mu?
Var! Arada kalan ve geçiş sürecinde olup "etkisi ve cüssesi" henüz netleşemeyenler ve hiç "netleşmeyecek" olanlar var!

Peki kimler tasfiye olacak?

Soruyu "kişiselleştirmeden" hemen cevap vereyim...
Bir medya, "etkisini ve topluma mesaj verme" yeteneğini özellikle güvenilir olma noktasından kaybetmeye başlamışsa, gelirleri de buna paralel düşeceği için; yaşayamaz!
Daha değişik ifadesiyle; topu, tüfeği olmayan veya olan ama "etkisini" kaybetmiş bir "firkateyn"; ne kadar cüsseli olursa olsun "su üstünde kalamaz"!

Sonuç: "Medyamızda" kimler tasfiye olacak tartışmasına bence bu açıdan bakmak gerekli! Etkisini ve "inandırıcılığını" kaybetmiş isimler ve onlarla "devam etmekte" ısrar eden medya bileşenlerinin hepsi tasfiye olacak! Daha doğrusu; değişen dünya düzenini, evrim geçiren "Türkiye çekirdeğini" algılayamayan her parça, "sistem dışına" itilecek! Benden söylemesi!



Bu haber 1,759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,980 µs