En Sıcak Konular

SHP'nin Kürt raporuna kim karşı çıktı?

21 Ağustos 2009 11:08 tsi
SHP'nin Kürt raporuna kim karşı çıktı? 

Mahmut Övür, SHP'nin 1990 yılında yayınlanan Kürt raporunun aktörüyle konuştu. Peki o günlerde yayınlanan rapora kimler karşı çıkmıştı? İşte yanıtı:

Mahmut Övür / Sabah

CHP'nin Kürt açılımı karşısındaki negatif tavrı, hem parti içinde hem de sol, sosyal demokrat çevrelerde derin bir tartışma yarattı. Hatta yeni bir yol ayrımından bile söz edilebilir.

Bunun en görünür nedeni de geçmişte solun Kürt meselesine daha demokrat yaklaşıp bugün, özellikle de CHP yönetiminin o sol geçmişe ters bir noktada durması.

Bu algıyı yaratan en çarpıcı referans ise bugünkü CHP yöneticilerinin de imzası olan SHP'nin 1990 yılında yayınlanan Kürt raporu.

O raporun hazırlanmasıyla ilgili bir süre önce eski SHP MYK üyesi Halil Akyüz'ün iddialarına yer vermiştim. Akyüz, o dönemin SHP Genel Sekreteri ve raporu hazırlayan komisyonun başkanı olan Deniz Baykal'ı eleştirmiş hatta raporu "tırpanladığı" ndan söz etmişti.

Peki, bu doğru muydu?

Sorunun cevabını Kürt raporunu hazırlayanların başında gelen Fuat Atalay'dan aldık.

Başta Kürt meselesi olmak üzere Türkiye toplumunun temel sorunlarıyla ilgisi nedeniyle o dönemde yakından izlediğim Fuat Atalay, Akyüz'ün aktardıklarının "kısmen hatalı ve eksik olduğunu" belirtiyor ve nasıl bir çalışma yürütüldüğünü kısaca şöyle anlatıyordu:

"Komisyonun ilk toplantısında, genel mutabakatla gerekli araştırma ve yazım görevini ben üstlenmiştim. Bu çalışmayı birkaç ay binlerce arşiv ve veri taraması yaparak sürdürdüm."
Atalay, komisyondaki tartışmalarda, kimin neye itiraz ettiğini değil ama kimin rapora karşı çıktığını şöyle anlatıyordu:

"Ne hazindir ki dönemin SHP'sinde bu çalışmalara ve yaklaşımlara en başta Genel Başkan İnönü karşı çıktı. Yeni CHP'nin açılmasından sonra da 'Yeniden Yapılanma' programının parti programı haline gelmesi ve başta Kürt sorunu olmak üzere temel sorunlara gerçekçi ve uygulanabilir çözüm önerilerine ise Sayın Akyüz'ün anlatımlarının tam aksine merhum İsmail Cem ve birçok milletvekili karşı çıktı."


Baykal'ın 'çekil' önerisi

Bu noktada en kritik isim, hiç kuşkusuz daha sonra CHP Genel Başkanı olan Baykal'dı.

Acaba Baykal nasıl bir tavır takınmıştı?

Fuat Atalay, Baykal'ın tavrının sonradan nasıl değiştiğini şöyle anlatıyordu:

"Sayın Baykal da yeni oluşan CHP parlamento grubunu kaybetmeyi göze alamayarak, bana ve arkadaşlarıma program kurultayı öncesi, 'Türkiye'nin Yeniden Yapılanması'na ilişkin yeni önerileri ertelememiz konusunda telkinde bulundu. Bu sürecin benimle birlikte en yakın tanıkları Şahin Alpay, Haluk Özdalga ve şayet bugün bunları unutmadı ise Kemal Anadol'dur. Nitekim dönemin Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, bana program tartışmalarından çekilmemi önermesi üzerine, yeni kurulan CHP'de yeniden muhalefet çalışmalarını başlatmanın erken olacağını düşünerek, 1993 sonunda aktif siyasetten çekilerek iş hayatına döndüm."

Yazının tamamını okumak için tıklayın



Bu haber 1,518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,771 µs