Jandarma takibi | " /> Jandarma takibi | "/>

En Sıcak Konular

Annan Planı'na Jandarma takibi

21 Ağustos 2009 09:02 tsi
Annan Planı'na Jandarma takibi Büyükelçi, Eruygur'a kuryelik yapmış...

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün, Ergenekon’un üçüncü iddianamesinin ek klasörleri arasında yer alan 18 sayfalık ifadesinin satır aralarından, dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un, Annan Planı ve Kıbrıs görüşmelerine nasıl müdahale ettiğiyle ilgili ayrıntılar da çıktı.

Soruşturma savcılarına 18 sayfa ifade veren eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’e, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un, dönemin KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Zeki Bulunç’la yaptığı bir görüşmenin içeriği de okunarak, Eruygur’un Kıbrıs’la ilgili çalışmalarından haberdar olup olmadığı soruldu.

Özkök’e okunan görüşmede, Büyükelçi Bulunç, Eruygur’a New York’ta yapılan Kıbrıs görüşmeleri, Annan Planı ve Rauf Denktaş’ın stratejileri konusunda “gizli” bilgiler veriyor.

Eruygur da Bulunç’u, “Bunları çok gizli tutun” diye uyarıyor. Savcılar tarafından bu görüşmeyle ilgili olarak yapılan değerlendirmede, Bulunç’un, Denktaş ve Eruygur arasında “kuryelik yaptığı” ifade edilerek, New York’taki görüşmede geçen konuları ve Denktaş’ın planlarını gizlice Eruygur’a aktardığı ve bu durumun Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan gizli tutulduğu ifade ediliyor.

Ayrıca bu görüşmelerin “Kıbrıs görüşmelerinin çözümsüz bırakılması için yapılan girişimler” olduğu da değerlendiriliyor.

İşte o görüşme

Şener Eruygur: Nasıldı, düşündüğümüz istikamette gelişmeler var mı?
Zeki Bulunç: Olumsuz gelişmeler var tabii... (Denktaş’ın kendisine verdiği özel notlardan ve New York dosyasından bahsediyor.)
Ş.E: Bize özel bir mesajı var mı?
Z.B: O sizin sorularınıza yönelik olarak ve ayrıca üç sayfalık not verdi. (Kolordu komutanını ziyaret ettiğinden bahsediyor)
Ş.E: Onun herhangi bir konuda ilgisi yok di mi?
Z.B: Bu sadece bizim aramızda.
Ş.E: Ola ki arada bir kaçak kaçakçılığı varsa, o kaçağı yakalamaya çalıştığımız için...
Z.B: Genelkurmay’dan bilgi yok, onlarda Cumhurbaşkanı kendi aktardığı bilgiler var.
Ş.E: İlave bazı şeyler bize söyledi mi?
Z.B: İlave size söyleyecek. Bu New York diye bir ... sizde ... cumhurbaşkanı ve paşam... heyeti sürekli baskı yaptı kendilerine. Dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı kanalıyla buraya gelecek bilgiler belki doğru gelemez. Özellikle sizin zarfınızı götürdüm bildirdim. Sorularınızla birlikte verdi bana şeyi notu da, buradadır üç sayfalık. Bu New York görüşmeleriyle ilgili bütün süreci koyuyor. İşte doğrudan Kofi Annan belgesini savunan adam bilinçli olarak... Ola ki Talat havlu atacak olursa o müdahale edecek aslında Talat’ın değil Abdullah Gül’ün veya Başbakan’ın danışmanı olarak Ruşen Erdiş... (Denktaş’ın BM Sözcüsü tarafından 13 Şubat’ta yapılacak açıklama metniyle ilgili olarak konuşuyor)
Ş.E: Bu tamamen satılmanın belgesidir.
Z.B: Türkiye eğer şey yaparsa, açıkça referandumu desteklemezse ‘evet’ yönünde bizden ‘evet çıkmaz’ diyor. Çıkmazsa diyor çıkmayacak ama ondan sonra nasıl tutacağız, o da Türkiye’nin... Rauf Denktaş ‘Ben 21’ine kadar devam ederim ama 22’sinde ben ayrılırım görevden’ diyor. Ben ayrıldığım zaman da, Serdar da herhalde bu hükümette kalmaz diyor. Hükümet düşer diyor. Referanduma götürecek bir hükümet ve Meclis de bulamayacaksınız.
Ş.E: Yani sırf böyle bir durumu kilitleyecek.
Z.B: Orada kilitleyecek yani son tahlilde Kofi Annan Türkiye’nin eline geçtiği anda şey istifa edecek, Türkiye’ye şunu da bildirecek, orada Türkiye de gidip kabul edemeyecek.
Ş.E: Ama o zaman bunları çok gizli tutun.
Z.B: Sadece bir de Baki İlkin biliyor bunu.
Ş.E: Çok teşekkür ederim, sayın büyükelçi, tarihi bir görev yaptınız.

Özkök: Büyükelçiyi uyardım

Özkök kendisine okunan görüşmeyle ilgili olarak “Büyükelçi Bulunç bir ortamda bana Jandarma Genel Komutanlığı’nda Kıbrıs konusunda brifing verdiğini söyledi. Sonra ben ilgili kişiye bu konuların muhatabının Jandarma Genel Komutanı olmadığını, Genelkurmay Başkanı olduğunu söyledim. Jandarma Genel Komutanı’nın Kıbrıs’la ilgili bu şekilde görüşme ve planlar yapması mutad (alışılmış, olağan) değildir” dedi.

 


2002 yılında, Annan Planı çerçevesinde, Kıbrıs Rum Kesimi lideri Glafkos Klerides, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve KKTC Cumhurbaşkanı  Rauf Denktaş defalarca bir araya geldi. Nisan 2004’te Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta yapılan referandumlar ile oylamaya sunulan plan, Türk tarafından yüzde 65 kabul gördüğü halde Rum oyları yüzde 76 ret şeklinde olduğundan hayata geçirilemedi.

Şener Eruygur mu kaydettirdi?

Görüşmenin telefonda yapılmadığını söyleyen Bulunç, ses kaydı yapıldığından haberinin olmadığını söyleyerek, “Bu görüşme mutlaka (Eruygur Paşa’nın) makamında yapılmış bir görüşmedir. Dolayısıyla kendilerinin orada özel bir ses kaydı yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Telefon konuşması kesinlikle olmaz. Böyle bir şeyi telefonda konuşmamış olurum” dedi.

Eruygur ile aynı dönemde Jandarma İstihbarat Başkanı olan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün, makamlarında yaptıkları görüşmeleri gizlice kayda aldıkları belgelerle ortaya çıkmıştı. Büyükelçi Bulunç’un ifadeleri, bu görüşmeyi de Eruygur’un kaydettirmiş olması ihtimalini akla getirdi.

Kolordu’dan bir kurye görevlendirildi

Zeki Bulunç: Görüşme notları geliyor mu size?
Şener Eruygur: Hayır.
Z.B: Genelkurmay’a gidiyor.
Ş.E: Geldikçe onla bilgimiz olursa iyi olur.
Z.B: Bana gerçi gelmiyor, ama şöyle bir mekanizma kuruyorum. Şimdi başarabilirsek eğer onun onayını aldım. Dışişleri Bakanlığı’nın kanalını güvenli bulamadık. Genelkurmay da güvenli bulamadı. Ne yaparız diye düşündüler. Ben de kendilerine dedim ki “Kurye ile bir arkadaşı görevlendirmişler Kolordu komutanlığından.”
Ş.E: Kolordu komutanının da bundan haberi yok di mi?
Z.B: Haberi yok.
Ş.E: Ben sayın kuvvet komutanlarımıza bu bilgileri ileteceğim, onun dışında başka kimsenin haberi olmayacak.
Z.B: Cumhurbaşkanı kendilerine gönderdiği notun üzerinde bir suretinin de büyükelçiye ulaştırılması diye bir not düşerse ben de onları size getiricem. Yani onu sizle paylaşacağımızı bilmeyecekler. Ben Kıbrıs’ta başlayan görüşme sürecinde bugünkü notu verdim. Bundan sonrakiler ulaşacak bana. Onların geriye dönük de olsa hepsini size göndericem.

milliyet



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,699 µs