En Sıcak Konular

Bakan Eker'den çiftçileri sevindirecek açıklama

20 Ağustos 2009 20:40 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009 sertifikalı tohumluk fiyatlarını açıkladı. Çiftçilere sunulan yeni tohumluk fiyatları şöyle:

Bakan Eker, çiftçinin daha yüksek üretim ve gelir elde etmesi için tohum fiyatlarında yüzde 13 ile yüzde 22 arasında indirim yaptıklarını ifade etti.

Aksaray'daki Koçaş ile Adana Çukurova Modern Hayvancılıkk Tesisleri Tarım İşletmeleri'nin açılışlarını Bakan Eker yaptı. Burada yaptığı konuşmada son dönemde Tarım İşletmeleri'ne 10 milyon lira harcandığını söyledi. 38 TİGEM'den 14 tanesini kiraya verdiklerini dile getiren Eker, geriye kalan 24 işletmede hangi alanlarda faaliyet göstereceklerini belirlediklerini ifade etti. Koçaş'ın hayvancılık ihtisass işletmesi olarak belirlendiğine dikkat çeken Eker, işletmelerde yetiştirerek Türk atcılığına 264 tay hediye ettiklerini vurguladı. 100 bin ton hububat tohumu üretip dağıttıklarına işaret eden Bakan, açılışı yapılan Koçaş Modern Hayvancılık Tesisi'nde Türkiye'de ilk defa 60 başlı dönerli bilgisayarlı sağım sistemini hayata geçirdiklerini bunun özel sektörde olmadığını kaydetti.

Verimlilik düzeyini artırmak için işletmeleri modernize ettiklerini söyleyen Eker, Ceylanpınar işletmesinde kuyular açılarak sulama yapılacağını bu sayede 500 bin dönüm alanın daha tarıma açılacağını dile getirdi.

Hükümet olarak tarımsal destekleri 3 kat arttırdıklarını kaydeden Eker, tarımsal desteklemeleri verimlilik ve kaliteyle ilişkili hale getirdiklerini söyledi. Sertifakalı tohumlukla üretim yapanları teşvik etmek için 21 çeşit destek yaptıklarını aktaran Eker, "2002 yılında Türkiye 75 bin ton sertifikalı buğday tohumluğu kullanıyordu. İhtayacından fazla ürettiği halde kalitesiz olduğu için ekmeklik buğdayı ithal etmek zorunda kalıyordu. Biz buna son verdik. Türkiye'deki buğdayın kalitesini arttırdık." diye konuştu.

Sertifikalı tohumun ardından Türkiye'nin ekmeklik buğday ihracatında dünya ikincisi konumuna yükseldiğini dile getiren Eker, konuşmasında çiftiçeye tohumluk fiyatlarıyla ilgili müjde verdi. TİGEM'in sertifikalı tohumluk fiyatlarını belirlediklerini söyleyen Bakan'ın verdiği bilgiye göre; 2008 yılı fiyatlarına göre makarnalık buğday tohumluğunda yüzde 22,2, birinci sınıf ekmeklik buğday tohumluk yüzde 12,3, ikinci sınıf ekmeklik buğdayda yüzde 12,7, üçüncü sınıf ekmeklik buğdayda 13 arpada yüzde 20 indirime gidildi. Bakan Eker, "Kısacası tohum fiyatlarını yüzde 13 ile yüzde 22 arasında düşürdük. Çiftçimize daha iyi daha çok sertifikalı tohumluk alsınlar ve daha yüksek düzeyde üretim gerçekleştirsinler diye yapıyoruz." dedi.

Bakan Eker tarım sektörünün krize rağmen büyüdüğünü dile getirerek "İşsizliği üreten değil işsizliği gideren bir sektor haline geldi. Tarım sektöründe istihdam arttı. Bu sene geçen yıla nispetle yaş sebze meyve ihracatında yüzde 22 artış oldu." diye konuştu.

Koçaş Tarım İşletmesi halen 906 baş ana kadro ve toplam 2 bin 136 baş sığırr ile faaliyetini devam edecek.

cihan



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,456 µs