En Sıcak Konular

Türkiye-Suriye doğalgaz hattı protokolü imzalandı

20 Ağustos 2009 17:18 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Arap doğal gazının Türkiye'nin yürüttüğü enerji politikasının önemli bir parçası olduğunu söyledi.

Hediye Levent -Suriye'nin başkenti Şam'da temaslarını sürdüren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye Petrol Bakanı Süfyan Allao ile doğal gaz boru hattının inşasına ilişkin protokolü imzaladı.

Bakan Yıldız, protokolün imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada, bu anlaşma ile birlikte inşa edilecek doğal gaz boru hattı sayesinde Suriye'nin gaz tedarik etmesi konusunda önemli bir aşama kaydedildiğini belirterek, anlaşmanın bölge için de önemli olduğunu vurguladı.

Yıldız, “Türkiye, Nabucco, Rusya ile yaptığımız proje paketi, Azerbaycan ile yürütülen görüşmelerde hemen hemen sona gelinmesi, Katar emiri ile yapılan görüşmeler yeni bir dönem açıyor. Arap doğal gazı da Türkiye'nin yürüttüğü enerji politikasının önemli bir parçasıdır” diye konuştu.

Enerji projelerinin bölgede çok ciddi bir hareketlenme sağlayacağını kaydeden Yıldız, boru hattının 15 ile 18 ay içinde bitirilmesini planladıklarını söyledi. Hattın tamamlanmasının ardından Mısır doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılabileceğini belirten Yıldız, özel ve kamu teşebbüslerinin faaliyet göstermesinin kolaylaşabileceğini bildirdi.

Suriye Petrol Bakanı Allao ise Türkiye ile ortak petrol arama girişiminin bulunduğunu ve ortak şirket kurulmasına ilişkin müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

YILDIZ-KAYYALİ GÖRÜŞMESİ

Yıldız, Suriye Elektrik Bakanı Ahmet Kusey Kayyali ile de bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye ile birçok konuda işbirliği yapmak istediklerini belirten Kayyali, “Elektrik dağıtımı, sayaç, elektrik üretimi gibi konularda projelerimiz var. Türk şirketlerinin de ihalelere katılmalarını ümit ediyoruz” dedi.

Suriye enerji piyasasını düzenlemek üzere yeni bir yasa hazırladıklarını anlatan Kayyali, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Yıldız, Türkiye'nin her konuda Suriye'ye destek vermeye hazır olduğunu vurgulayarak, dağıtım ve üretim konusunda faaliyet gösteren Türk firmalarının Suriyeli firmalarla bilgi alışverişinde bulunabileceklerini belirtti.

Akşam saatlerinde Suriye Başbakanı Naci Itri tarafından kabul edilen Yıldız'a, Suriye ziyareti sırasında Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Yazar, BOTAŞ Transit Boru Hatları Daire Başkanı Reha Muratoğlu, BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol ve Yardımcısı Mehmet Konuk ve TEİAŞ Genel Müdürü Halil Alış eşlik etti.

A.A.



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs