En Sıcak Konular

Sigara üreticilerine şok baskın

20 Ağustos 2009 14:05 tsi
Gelir İdaresi Başkanlığı Türkiye'de faaliyet gösteren toplam 6 sigara firmasında 8 noktada eş zamanlı denetime başladı

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi denetimi konusundaki çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın merkezi denetim elemanları olan Gelirler Kontrolörleri son olarak sigara üretici firmalarını mercek altına aldı. Gelir İdaresi Başkanlığı Türkiye'de faaliyet gösteren toplam 6 sigara firmasında 8 noktada eş zamanlı denetime başladı. Denetimlerde 1 Ocak 2008'den itibaren bandrol kullanımı verilerinden yola çıkarak vergi incelemesi yapılacak. Denetlemelerle Türkiye'ye kaçak tütün ve sigara girmesinin önlenmesi amaçlanıyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, denetimler 1 Ocak 2008'den itibaren fiili envanter çalışmalarında bandrol kullanımından hareketle çapraz denetimlerin gerçekleştirilmesi ve kaçak tütün ve sigaranın ülkeye girişinin ve satışının önlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Temmuz ayının sonundan itibaren, İzmir, Manisa, Samsun, Mersin ve Tokat'ta 6 firma nezdinde 8 noktada eş zamanlı olarak incelemeler başlatıldı. Denetime 8 Gelirler Kontrolörü Koordinatörlüğü'nde, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan 8, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 7 ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 2 personel olmak üzere toplam 169 kişi katıldı. Envanter çalışmalarının tamamlanmasının ardından bandrol verilerinden hareketle vergi incelemelerine başlanacak.
Bu arada, Gelir İdaresi Başkanlığı, tütün mamulleri ile alkollü içkilerde kullanılan bandrol ve kodlar vasıtası ile kayıp ve kaçağın önlenmesi amacıyla Temmuz 2007'de 'Bandrol Ürün İzleme Sistemi'ni başlatmıştı. Bandrollü ürün izleme sistemin yürürlüğe girmesi ile birlikte katma değer vergisi ve özel tüketim vergilerinde yüzde 14 oranında artış sağlanmıştı. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde yurt çapında saha denetimlerine Aralık 2007'de başlandı. Bu denetimlerde 193 bin 765 mükellef ve 425 bin 723 adet ürün denetlendi. Denetlemelerde 4 milyon TL civarında özel usulsüzlük cezası kesildi. Adli cezayı gerektiren bandrol suçlarının yürürlüğe girdiği 15 Mayıs 2008 tarihinden 31 Aralık 2008 tarihine kadar denetim elemanları tarafından gerçekleştirilen saha denetimlerinde ise 699 bin 583 adet bandrolsüz ürün, 9 bin 640 adet taklit bandrollü ürün ve 8 bin 280 adet niteliğine uygun olmayan bandrollü ürün tespit edildi. Saha denetimlerinde tespit edilen bandrolsüz, taklit bandrollü veya niteliğine uygun olmayan bandrollü ürünlere el konulması ve adli soruşturma başlatılması amacıyla kolluk kuvvetlerine iletilmiş ve gerekli adli soruşturmalar başlatılmıştı.

Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,856 µs