En Sıcak Konular

"İçişleri bakanını görevden alırdım!"

0 0 0000 00:00 tsi
Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra Türkiye derin devleti tartışmaya başladı. II. Abdülhamid’den çete yapılanmasına, 12 Eylül’den Abdülkadir Aksu’ya... Bu Ömer Lütfü Mete röportajı çok tartışılacak…

Gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi Türkiye’nin aslında pek de yabancı olmadığı bir tartışmayı tekrar gündeme getirdi: Derin devlet…

Susurluk olayından bu yana sık sık duyduğumuz “derin devlet”in Hrant Dink cinayeti ile bir ilgisi var mı? Aslında bu tartışmayı gündeme getiren iki konu oldu: Başbakan’ın “derin devletin minimize edilmesi gerekir” şeklindeki açıklaması ve Trabzon valisi ile emniyet müdürünün görevden alınmasından sonra yine Başbakan’ın “olay farklı yerlere kayabilir” sözleri…

Elbette Türkiye son bir yılda bu tür çıkışlarla birçok kez karşılaştı. Şemdinli patlamaları sonrasında “sonuna kadar” giden açıklamalar, Danıştay saldırısı sonrası ulusal yapıda tıkanan soruşturma ve en son Dink cinayeti… Acaba “derin yapı” gün ışığına çıkarılacak mı?

Derin devlet tartışmalarının daha çok süreceği kesin. Peki, derin devlet aslında ne? bu kavramı ortaya atan Mahir Kaynak ve Ömer Lütfü Mete nasıl bir derin devlet şablonu ortaya koydu, Türkiye’de nasıl anlaşıldı? Başbakan’ın anladığı şekliyle derin devlete son verilebilir mi? İşte tüm bu soruların yanıtını Ömer Lütfü Mete ile birlikte aradık… İşte Mete’nin size özel söyledikleri…

“Derin devlet” kavramı yanlış anlaşıldı

Başbakan “derin devleti minimize edelim” dedi. Ancak siz yazdığınız kitapta derin devletin pek de kötü bir şey olmadığını belirtiyorsunuz. Başbakan ne demek istedi?

Derin devlet üzerinde bir kavram kargaşası yaşanıyor. Şu anda yanlış bir derin devlet kavramsallaştırması yapılıyor. Benim anladığım derin devlet şu: Derin devlet, bir ülkenin tarihe ve millete hesap veren en üst makamı hangisi ise, o makama mahrem olmayan, o makama bilgi veren ve o makam ile birlikte çalışan gizli yapılanmadır. Şu anda Başbakan Erdoğan tarihe ve millete karşı sorumludur. Dolayısıyla ona mahrem olmayan derin bilgi ve ilgi alanıdır.

Derin devlet ne yapar? Nasıl çalışır?

Derin devlet şunu yapar: Biz farkında olmadan vücudumuza saldıran mikroplarla savaşır. Bir bağışıklık sistemidir. Toplum bünyesi için tehlike oluşturan konularda siyasetin sorumlularını yönlendirir.

“Şimdikiler derin devlet değil, derin çete!”

Türkiye’de böyle bir yapı var mı?

Maalesef Türkiye’de derin devlet yok. Bugün konuşulanlar derin devlet değil, derin çete… Ancak Osmanlı’da vardı. Elbette bir ayrım yapmalı… Abdülhamit’in hafiye teşkilatı Osmanlı’nın derin devletiydi. Ancak Teşkilatı Mahsusa’yı çete olarak niteleyebiliriz. Zira devletten ziyade İttihat ve Terakki’ye yakın olan, partileşmiş bir örgüttü. Parti adına hareket ederdi.

Türkiye’de derin çete hangi kurumda yapılanıyor? Yani sizin deyiminizle derin çete münferit bazı oluşumlar mı yoksa kurumsal destek alıyor mu?

Türkiye’deki derin çete askeri kökenli olabilir, NATO etkisi altında olabilir, istihbarat, emniyet kökenli olabilir. Tam olarak bilemiyorum. Ancak, tarihe ve millete hesap veren makamdan habersiz her türlü yapı çetedir.

Başbakan muktedir değil!

Peki, Başbakan “derin devleti” minimize edecek kadar “muktedir mi?”

Başbakan “minimize edelim” diyor ancak muktedir değil. Ayrıca Başbakan’ın derin devlet derken gerçekten ne kastettiğini bilmiyorum. Eğer benim söylediğim anlamda derin devleti minimize etmeye çalışacaklarsa onu kaldırmakla milleti yok etmiş olurlar.

“İçişleri Bakanını görevden alırdım”

Taha Kıvanç, konu ile ilgili olarak Yunanistan’daki “derin devlet” olarak kabul edilen 17 Kasım örgütünün nasıl ortadan kaldırıldığını anlatıyor. Kıvanç’a göre bu örgütün çökertilmesi için ilk etapta kabinede görev değişikliğine gidiliyor. Üstelik bu Kıvanç’a göre başarının anahtarı. Sizce Erdoğan, bir temizlik yapacaksa işe kabinesinden başlamalı mı? Siz Erdoğan’ın yerinde olsaydınız ilk kimi görevden alırdınız?

İçişleri Bakanını görevden alırdım.

Neden?

Uzun hikaye. Sayın İçişleri Bakanı’nın güvenlik alanında çok başarılı olduğunu düşünmüyorum. Üstelik Emniyetten çok sağlıklı bilgi almıyor Sayın Başbakan. Bu arada 17 Kasım derin devlet değil kanımca, gladyo.

Gladyo ile derin çete arasındaki fark ne?

Gladyo Amerikan derin devletinin uzantısıdır.

Bugünkü oluşumları derin çete olarak tanımlıyorsunuz. Yakın tarihimizden aklınıza gelen gladyo örneği var mı?

12 Eylül gladyonun darbesidir.

iyibilgi.com



Bu haber 1,598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,610 µs