En Sıcak Konular

'Bu da nereden çıktı?'

20 Ağustos 2009 10:50 tsi
'Bu da nereden çıktı?' Bugünkü MGK süprizlere gebe.

Murat Yetkin / Radikal'deki köşesinden ilgili kısım

MGK'da 'açılıma' ara değerlendirme

İçişleri Bakanı Beşir Atalay dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çıkarak 45 dakika süren bir görüşme yaptı. Çankaya’ya çıkmadan hemen önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile bir görüşmesi olmuştu.

(...)

Bu yoğun trafiğin amacı bugün toplanacak MGK’da yapılacak Kürt açılımı, ya da AK Partililerin tercih ettiği adıyla demokratik açılım üzerine değerlendirmeye hazırlık idi.

(...)

Atalay’ın son birkaç gündür bu girişimin bir ‘devlet projesi’ olduğunun altını çizmesi de zaten buna dayanıyordu. Açılım, iki ay önceki MGK’da Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla başlamış bir süreçti.
Bugün, iki aylık çabanın nereye geldiği değerlendirilecek. Öyle anlaşılıyor ki, henüz (üst düzey bir yetkilinin ifadesiyle) ‘Bir, iki üç, A, B, C diye maddelere dökülebilecek’ bir çerçeve değil.
Bunun iç ve dış nedenleri var. İç nedenlerin başında özellikle ana muhalefet CHP ve MHP ile henüz sağlıklı temas kurulamamış olması geliyor. Toplumdan alınan nabız bir yana, çözümün adresi Meclis olduğu için, siyasi muhatapların değerlendirmeleri önem taşıyor.

İşin bir de (içerideki yaygın tartışma ortamı nedeniyle gölgede kalan) dış boyutu var. Örneğin 28 Temmuz’da Ankara’da yapılan Türkiye-Irak-ABD üçlü güvenlik görüşmeleri ardından, bir güvenlik alt komitesi Bağdat’ta her hafta toplanmaya başladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun medyada pek yer tutamayan Bağdat seyahatindeki temasları da PKK’nın Irak’taki faaliyeti bakımından önem taşıyordu.

Bununla birlikte Türkiye’nin ABD’lilerin tanıklığında Irak tarafına verdiği 200 küsur kişilik üst ve orta-üst düzey PKK yöneticisinden henüz birinin bile yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmemiş olması Ankara’nın canını sıkıyor. Yine de Almanya ve Fransa’nın yeni yasal düzenlemelerle PKK mensuplarına iltica imkânlarının daraltılacağı yönünde işaretler, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin işbirliği ile mali kaynakların kısıtlanması yönünde adımlar umut veriyor.

Ama anlaşılacağı üzere umut, çaba ve hareketlenme olsa da henüz sonuç yok. Ankara ise fena halde sonuca ihtiyaç duyuyor. PKK ile mücadelede alınacak bu tür sonuçların, demokratik açılımı kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Dolayısıyla bugünkü MGK, Kürt meselesi açısından yeni bir kararın alınmasından çok,
kararın oluşması doğrultusunda bir ara değerlendirmeye sahne olacak gibi görünüyor.
Ankara kulisinde MGK’da bir de ‘Bu da nereden çıktı?’ dedirtebilecek bir sürpriz maddeden söz ediliyor. Ne olduğunu bugün anlarız.



Bu haber 994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs