En Sıcak Konular

Bankalar, Doğu'daki araziyi yok sayıyor!

20 Ağustos 2009 10:39 tsi
Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım için çıkarma yapılırken TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz'dan şok iddia: Kredi için teminat gösterilen arsaları bankalar kabul etmiyor!

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığında 7 bakan ile Şanlıurfa'da gerçekleştirilen Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında bölge insanı sorunlarını detayları ile ortaya koydu. TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, 10 saat süren toplantıda, ağırlıklı olarak bölgedeki sulama projelerinin tamamlanması beklentisinin ve teminat olarak göstermek istedikleri gayrimenkullerinin bankalar tarafından kabul edilmemesi sorunlarının dile getirildiğini söyledi.

AÇILIMA BÜYÜK DESTEK VAR

Toplantının oldukça proaktif olduğunu vurgulayan Yavuz, “Bölge insanı sorunlarını çok iyi tespit etmişti ve dile getirdi. Özellikle, EKK'nın da gündemi çerçevesinde sulamaya ilişkin sorunlarını anlattılar. Ciddi arazi potansiyellerinin olduğunu ancak, bunun sulama ile bir araya getirilmesiyle bölgede verimin artacağı, bölgelerarası kalkınmışlık farklarının kapanacağını söylediler” dedi.

Her konuşmacının, hükümetin hayata geçirmekte kararlı olduğu demokratik açılımın önemine vurgu yaptığını kaydeden Yavuz, “30 yıldır orada o insanlar ne çekiyor. Biz onlar kadar iyi bilmiyoruz. Büyük feveranları vardı. Bu nedenle açılıma ilişkin hükümeti desteklediklerini söylediler” diye konuştu.

DOĞULU YATIRIMCIYA DA DESTEK YOK

Yatırımcıların en çok şikayet ettiği konuların başında 'gayrimenkullerinin bankalar tarafından teminat olarak kabul edilmemesi' olduğunu söyleyen Yavuz, “Adamın nakdi olsa zaten krediye ihtiyacı yoktur. Diyarbakır'da Urfa'da bir evi, arazisi vardır. Bundan başka bir şeyi yoktur. Teminatı kabul edilmeyince yatırım yapacak moralleri de sıfır oluyor” dedi. Bu konu ile ilgili olarak bir süre önce bir kamu bankası genel müdürü ile yaptığı görüşmeyi de aktaran Yavuz, “Genel müdür, 'bölgenin imarı yok' demişti. Ben de kendisine 'İstanbul'un yüzde 80'i imarsız. İstanbul'da gösterilen bir gayrimenkule kredi açıyorsunuz. Bu sizin bahaneniz' demiştim. Bu sözüm üzerine genel müdür, 'huzurun olmadığı, feodal yapının olduğu yerde, ipotek konulan gayrimenkulün satışını nasıl yapacağız. Onu düşünüyoruz' yanıtını vermişti” diye konuştu.

Kredi Garanti Fonu iyi işler çıkarabilir

Bundan 3-4 yıl önce Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede de, bölgede girişimcinin olması için değişik kredi mekanizmalarının devreye konulması gerektiğini dile getirdiğini anlatan TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, “Başbakana ilk gittiğimizde, benden Kredi Garanti Fonu A.Ş'nin (KGF A.Ş) ilk şubesini doğu veya güneydoğu'daki bir ilde açılması sözünü vermemi istemişti. Bende o sözü tuttum. Diyarbakır'da şubeyi açtık. Yaklaşık, 30 milyon TL kredi imkanı yarattık. Üstelik takibe düşen kredinin en az olduğu bölgelerden bir tanesinin Güneydoğu Anadolu olduğunu gördük. İstihdam sorununun çözümü için bölgeyi kredilendirmek gerekiyor. Yatırımcı ve girişimci yaratmak gerekiyor. Bunun için demokratik açılımın gerçekleştirilmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
 
YATIRIMCI BİLGİ İSTİYOR

Faik Yavuz, ayrıca, bölge yatırımcısının bilgiye susadığını gözlemlediğini belirterek, TOBB'dan yatırım ve ihracat gibi konularda bilgilendirme yayını yapacak televizyon talebinde bulunulduğunu söyledi. Yavuz, “TOBB'un üyelerini bilgilendirmesi görevidir ancak, TOBB statü olarak böyle bir hizmeti vermesi zor. İnternet TV'miz var orada kendi görüşlerimizi anlatabiliyoruz. Eğitim amaçlı seminerler ve kongreler hazırlıyoruz” diye konuştu.

Benim için büyük hasretti...

Toplantıda gazetecilerle yapılan sohbette, Güneydoğu'ya yönelik yatırımlarda bankaların arsa ve binaları ipotek kabul etmemesi nedeniyle yaşanılan sıkıntılara ilişkin Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da serzenişte bulundu. “Benim için hasretti kendi doğup büyüdüğüm yerlere yatırım yapmak” diyen Çağlayan, “Ancak gittiğinizde bankaların binaları, arsaları ipotek kabul etmezdi. Bu anlayış, yatırımları çok etkiledi” değerlendirmesini yaptı.

yenişafak



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,934 µs