En Sıcak Konular

Memurun zam pazarlığında uçurum

20 Ağustos 2009 09:30 tsi
Hükümetle toplu görüşmeler yürüten sendikalar, önümüzdeki yıl 1,5 milyonu aşkın memura toplam 5,9 milyar TL zam verilmesini istiyor. Maliye Bakanlığı ise zam faturasını 3,5 milyar TL’de tutmaya çalışıyor.

Memur sendikaları ile hükümet arasında devam eden toplu görüşmelerde, 1,5 milyonu aşkın memura verilecek zammın oranı özellikle Maliye için kritik önem taşıyor. Maliye, bütçe dengelerinin 1, hatta yarım puan bile üzerine çıkan zam oranlarına soğuk bakıyor.

BU YIL 458 MİLYON OLDU

Geçen yıl toplu görüşmelerin ardından Bakanlar Kurulu’nun uygun gördüğü zam kararıyla memura ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ay için de yüzde 4,5 olmak üzere yıllık toplam yüzde 8,6 zam yapılmıştı. Ancak, bu genel zammın yanı sıra memura verilen denge tazminatı ve diğer ödemelerle memur maaşlarının bütçeye olan maliyetindeki artış yüzde 16,9’u buldu. Böylece memura yapılan her 1 puanlık zammın bütçeye yansıması 458 milyon TL olarak gerçekleşti.

FARK 2,4 MİLYAR TL

Yapılan hesaplamalara göre bu yıl memura yapılacak her 1 puanlık ilave zammın faturası ise genel zam ve ilave ödemelerle birlikte yaklaşık 535 milyon TL olacak. Memur sendikaları yüzde 11 zam talep ediyor. Buna karşılık ekonomi yönetimindeki genel eğilim zammın enflasyon hedefi olan yüzde 6,5 ile sınırlı kalması yönünde.

Buna göre memurun talebinin karşılanması halinde ilave yük 5 milyar 885 milyon TL; zammın enflasyon hedefiyle sınırlı tutulması halinde ise 3 milyar 478 milyon TL olacak. Buna göre taraflar, görüşme masasında yaklaşık 2,4 milyarlık fark için pazarlık edecek.

YÜZDE 5,5 VERELİM

Memur maaşlarına yapılan zam, bütçe giderlerini hem maaş hem SGK primi olmak üzere iki yönlü yansıyor. 2010 bütçesi üzerinde çalışan ekonomi yönetimi, önümüzdeki yıl enflasyonun hedefin de altında kalacağı öngörüsüyle memura yıllık yüzde 5,5 civarında bir zam verilmesini; enflasyonun zam oranını aşması halinde de farkın ödenmesini istiyor.

Ekonomi yönetimi, memuru enflasyona ezdirmeme şeklindeki genel yaklaşımın içinde kalırken, bütçedeki personel giderlerini 57-58 milyar TL düzeyinde tutma hedefiyle görüşmeleri sürdürüyor.

RAPOR ELE ALINDI

Memur örgütleriyle hükümet arasında yürütülen ikinci tur toplu görüşmeler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina’da dün yapıldı. Toplantıda, toplu görüşmelerin ilk turunda belirlenen gündem doğrultusunda kamuda farklı istihdam biçimleri ve özelleştirme uygulamalarının ardından yaşanan sorular değerlendirildi.

Bu kapsamda ilk olarak Kamu İşveren Kurulu ve memur sendikalarının temsilcilerince oluşturulan komisyonun hazırladığı rapor ele alındı. Daha sonra maddelerin müzakeresine geçildi. Zam oranları ise gündeme gelmedi.

BUGÜN 

 



Bu haber 480 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs