Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor | " /> Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor | "/>

En Sıcak Konular

CHP yine Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor

20 Ağustos 2009 09:45 tsi
CHP yine Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor CHP bölgede 3.8 milyon kişiye iş imkanı tanıyacak demokratikleşme sürecinin ekonomik ayağını oluşturan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidecek.

Demokratikleşme süreci çalışmalarına karşı çıkan CHP, şimdi de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan açılımın ekonomik boyutunu oluştaran GAP’a kaynak aktarılmasını iptal ettirmek için harekete geçti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 3.8 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.

CHP böylece 2003’ten beri 144. kez Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş olacak. CHP sadece  23. dönemde 33 kez Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

SOSYAL DEVLET İLKESİ BAHANESİ

Reuters’a konuşan Kılıçdaroğlu, fonun Anayasa’nın 60’ıncı maddesine göre oluşturulduğunu belirterek, “Burada biriken paranın temel hedefi, işsizlere ekonomik güvence sağlamak ve meslek kazandırarak onları çalışma yaşamına hazırlamaktır. Paranın başka amaçlarla kullanılması, sosyal devlet ilkesini zedeler” dedi.

10 MİLYAR DOLAR AKTARILACAK

Hükümetin gündeme getirdiği ‘demokratik açılım’ın ekonomik bacağını GAP’ın merkezi Şanlıurfa’da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önceki gün açıkladı. 3.5 yılda 10 milyar dolarlık (15 milyar lira) yatırımla GAP’ın bitirilmemiş kısımları hayata geçirilerek 3.8 milyon kişiye iş yaratılması hedefleniyor. GAP Eylem Planı kapsamında 300’ün üzerinde proje ve faaliyet yer alıyor. CHP’nin iptalini istediği düzenleme bölge halkına şu imkanları sağlayacak:

SINIR BOYUNDA ORGANİK TARIM

 Yılda 1.8 milyon hektar alan sulamaya açılacak. Yılda 27 milyar kilovat saat elektrik üretilecek. Bölgede kişi başı gelir yüzde 209 artacak. Mayınlı araziler temizlenecek, sınır boyunca bölge organik tarıma açılacak. KOBİ’lere destek artırılacak, Ziraat Bankası daha fazla kredi desteği verecek.”Babacan önceki gün yaptığı açıklamada amaçlar arasında yörede yaşayan insanların gelir düzeyini, yaşam kalitesini yükseltmek, Türkiye’nin bölgeler arasındaki farklılıklarını gidermek, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine ulaşmanın bulunduğunu belirtmişti.

144. BAŞVURU

CHP, son 6 yılda toplam 143 kez mahkemeye başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi CHP’nin başvurusu doğrultusunda 35 kanun için iptal ve yürütmeyi durdurma kararı alırken, 24 kanunun iptali istemini ise reddetti. 70’e yakın başvuru ise görüşülmeyi bekliyor. CHP daha önce de birçok kez vatandaş yararına düzenlemelerin iptali için de Mahkeme’nin yolunu tuttu. Mahkeme, başvuru doğrultusunda yaklaşık 200 bin öğrenciye verdiği bursları iptal etti.  CHP, üniversitelerde başörtüsü serbestliği tanıyan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ve sonuç almıştı. 

Gizli bir açılımımız yok 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, demokratik açılım konusunda hükümete kapıyı araladı. Öymen, “Hükümete, biz hiçbir zaman ‘sizinle görüşmeyiz’ diye bir tavır içerisinde olmayız’’ dedi. Öymen, CHP’nin herhangi bir gizli “çalışması” olmadığını belirterek “Kürt raporu hazırlığımız yok” dedi.  

star



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,992 µs