En Sıcak Konular

Ralston'dan Mahmur'a sürpriz ziyaret

0 0 0000 00:00 tsi
Ralston'dan Mahmur'a sürpriz ziyaret ABD'nin Terörle Mücadele Koordinatörü Joseph Ralston, Birleşmiş Milletler Irak Sorumlusu Dindar Zebari'nin de aralarında bulunduğu 30 kişilik bir heyetle Mahmur Mülteci Kampı'na sürpriz bir ziyarette bulundu. Peki, Mahmur kampında kim kalıyor?

Ralston burada Kamp Sorumlusu Hüseyin Seyhan'la görüştü. Ralston kampın koşulları hakkında bilgi aldıktan sonra hangi koşullarda Türkiye'ye döneceklerini sordu.
 
Seyhan ise Türkiye'de bir genel af olması ve demokrasinin yerleşmesi halinde dönebileceklerini söyledi.
 
Ralston kampta iki saat kaldıktan sonra ayrıldı. 26 Ocak günü de Mahmur Kampı'nda BM gözetiminde nüfus sayımı yapılmıştı.
 
Ralston yarın Ankara'da

 
Bu arada ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston, temaslarda bulunmak üzere yarın sabah Ankara'ya gelecek.
 
Yarın sabah çok erken saatlerde Ankara'ya gelmesi planlanan Ralston, ilk görüşmelerini Dışişleri Bakanlığı'nda yapacak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek olan Ralston'ın çarşamba günü de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir araya gelmesi öngörülüyor.
 
Ankara'dan 30 Ocak Çarşamba günü öğleden sonra Ankara'dan ayrılması öngörülen Ralston'ın temasları sırasında, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığı ve PKK ile mücadele yolları üzerinde durulacak.

Göreve başlamasının üzerinden 5 ay geçen Ralston'ın ziyareti, Washington'ın bu konuda etkin olmadığına ilişkin eleştirilerin sonrasına rastlaması açısından ayrı önem taşıyor.
 
Görevine ağustos sonunda başlamıştı
 
Terörle mücadele için oluşturulan özel temsilcilik görevine, eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı emekli Hava Orgeneral Joseph Ralston 28 Ağustos'ta atanmıştı.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack'in o dönemde yaptığı yazılı açıklamada, Ralston'ın, "Irak'ın kuzeyinde ve Türkiye-Irak sınırında faaliyet gösteren PKK ve diğer terörist grupların tasfiye edilmesi konusunda Türk hükümeti ve Irak hükümetiyle ABD'nin koordinasyonunu sağlama görevini üstleneceği" bildirilmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise, bu görevlendirmenin, 'PKK/KONGRA-GEL terör örgütüyle mücadelede ABD ile mevcut işbirliğinin ve bu konuda mevcut siyasi iradenin somut adımlarla beslenmesi açısından yeni bir fırsat olarak görüldüğünü' belirtmişti.

Ralston, geçen beş ay zarfında Türkiye'yi 3 kez ziyaret etti. İlk ziyaretini 12-13 Eylül'de yapan Ralston'ın bu görüşmeleri daha çok tanışma ve karşılıklı beklentilerin ifade edilmesi niteliğinde geçti.

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral Edip Başer ile birçok kereler çeşitli vesilelerle görüşen Ralston'ın, Ankara ve İstanbul'a yaptığı diğer ziyaretlerde ise Türk tarafı, artık somut sonuçlar görmek istediğini ve ABD'nin bir eylem planı sunması gerektiği görüşünü dile getirdi.
 
Türkiye'ye ekim ayında da iki kez gelen Ralston, Başer ile en son aralık başlarında Almanya'da bir araya geldi.

CNNTurk



Bu haber 318 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs