En Sıcak Konular

Geri sayım: İran ne zaman vurulur?

0 0 0000 00:00 tsi
Geri sayım: İran ne zaman vurulur? İran’ın hedef tahtasındaki yerinin yavaş yavaş “12”ye yaklaştığından, hatta göbeğe tam oturduğundan kimsenin şüphesi bulunmuyor. Merak edilen işin zamanlaması. Yani ilk kurşunun ne zaman atılacağı. Onun için de milyar dolarlık bir kum sa

Ortadoğu’nun tüm ülkeleri açısından İran’a yönelik bir işgal ya da ağır bir saldırı, tüm Ortadoğu’nun cehenneme yuvarlanması anlamına geliyor. Tersine bir çok Avrupalı ve Amerikalı uzmana göre İran’ın bir şekilde “bu yolla” ikaz edilmesi şart. Keza İsrail de aynı fikirde.

Sonuç olarak İran’la, sınırlı bir operasyon ya da topyekün savaş arası bir yerden sıcak temas sağlanacağı anlaşılıyor. Bu da kapsamlı ve İran’a hareket etme imkanı vermeyecek çapta bir “vuruş” anlamına geliyor.

Yani Irak benzeri savaştan bir basamak altta, bugüne kadar ki tüm ikaz müdehalelerinin hepsinden bir basamak üstte bir savaş. Ama yine de savaş.

Merhaleler!..

ABD’deki politik konjonktür şu an için pek uygun durmasa da, böyle bir vuruşun tüm yetkisi Başkan’ın elinde. Esasen bir savaşın ortasında Kongre’nin Başkana destek vermediği de görülmüş değil. Başkan Bush bu yetkiyi, üstelik ucu açık biçimde Irak Savaşı’nın başında almıştı.

Buna rağmen bir operasyonun merhaleleri daha farklı. Örneğin, Beyaz Saray’ın Irak’a ek güç olarak tasarladığı yeni askerlerin bir ayağı Irak’ta huzurun tesisi ise diğer ayağı da İran’a “buraya bulaşma” mesajını vermek. Hele de sıcak temas halinde. Zaten Başkan’ın bu askerlere seslenişinde, “Buradaki İran ajanlarını bulun” emri de böyle okunabilir.

Yine bölge ve komşu ülkelerle yapılan seri ve çoklu görüşmelerde bir merhale, zamanlama veya çıkış noktası olarak alınmalı. Netekim, Dışişleri Bakanı Rice ve CIA’in bir çok yetkilisinin, Pentagon uzmanlarıyla birlikte bölge ülkeleri ile yaptıkları birden çok görüşme de gerekli girişimlerin, atılması gerekli adımların bir parçası olarak okunmalı.

Kaldı k i bölge liderlerinin ya İran’a yönelik ya da İran’ı koruyan açıklamaları da bu bol katmanlı prosedürler zincirinin bir sıralaması olarak alınmalı. Sonuçta uzun erimli ve bölgedeki hemen her gelişmenin daha önceden hesaplanmış bir zamanlamanın yerine getirilişi olarak değerlendirilmesi mümkün.

Basit saat...

Nihai adıma kadar bunlarla birlikte birçok adım, yine birbirleriyle parallelik ve bağ taşıyarak değerlendirilebilir. Bunların yanında bir gelenek olmuş ABD adımları da bulunuyor. Askeri-jojistik olarak izlenebilecek bu adımlar aynı zamanda o zamanlamanın işaretlerini daha net veriyor.

İşte bu klasik adımlardan biri de bölgeye-Basra Körfezi’ne-uçak gemisi sevk etmek. Üstelik bir tanesi zaten oradayken. İlk Irak Savaşı’nda (Kuveyt), ikinci Irak Savaşı’nda ve bölgede sıcak bir müdehalenin yaşandığı hen örnekte ABD, bölgeye yeni uçak gemisi göndermiş bulunuyor. Ya şimdi? Şimdi de öyle ve bunun haberleri sınırlı da olsa Türk basınında yayınlanmış bulunuyor.

USS John C. Stennis...

“Uçak gemisi USS John C. Stennis, Bremerton'daki limandan bugün hareket edecek.

İçinde yaklaşık 3 bin 200 askerin bulunduğu Nimitz tipi uçak gemisi, San Diego açıklarında, aralarında F/A Hornet ve Superhornet bombardıman uçaklarının bulunduğu yaklaşık 80 uçağı almak için duracak. Uçak gemisi, Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu'nu geçerek bir ay sürecek yolculuktan sonra Bahreyn'de üslenen Amerikan Donanması 5'inci Filosu'nda görev yapan uçak gemisi USS Dwight D. Einsenhower'a katılacak.”

Bu haberin yayınlanış tarihi 16 Ocak! Yani hareket tarihi 15 Ocak. Ancak 2 günlük bir kaybı var. Gerekli mühimmat ve uçakları almak için-yukarıdaki haberde belirtildiği gibi- konakladı. Bu da 17 Ocak’ta yola çıktı demek. Yol takribi olarak 30-35 gün sürecek. Bu da 18 ile 23 Şubat arasında bölgede olacağı anlamına geliyor. 1 haftalık yerleşme ve bölgeye intibak-hazırlık süreci hesaplandığında, elbette bölgeye gelmesi beklenen Patriot füzeleri de yerlerini aldıktan sonra “sıcak temas” başlayabilir. Yani geri sayım için en makul tarih Mart ayı başı oluyor!

Amerikan Donanması 5'inci Filo Komutanı Kevin Aandahl da, uçak gemisi Stennis'in gelişiyle bölgede, “2003'te Irak'a müdahaleden sonra ilk kez iki Amerikan uçak gemisinin olacağı”nı belirterek, “Bu, bölgeye güvenlik ve istikrar getirmek için ne yapabileceğimizi gösteriyor'' diyor. 
 
Elbette Mart başı tahmini tarihini daha netleştirmek mümkün. Bunun için gelişmeleri iyi izlemekle birlikte “asker mantığı”nı kullanmak gerek. Tıpkı Mart ayı başının bölgede hava durumunun iyice düzelmeye başladığı günler olduğunu da hatırlamak gibi. Bu halde uçak gemisinin gelişini bir geri sayım olarak, kum saatinin akarı olarak görmek kolaylaşabilir!

iyibilgi.com



Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,693 µs