En Sıcak Konular

Bakan Yıldız: İşte Türkiye'nin farkı

19 Ağustos 2009 21:48 tsi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, gerek Nabucco, gerek Güney Akım, gerekse Rusya ile yapılan anlaşmaların Türkiye'ye olan katkısını böyle açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Gerek Nabucco, gerek Güney Akım, gerekse Rusya ile yaptığımız son anlaşmalarla birlikte Türkiye, hakettiği hem jeopolitik, hem de coğrafyasından kaynaklı bütün avantajları kullanmaya başlamıştır'' dedi.

Taner Yıldız, AKSA Enerji Üretim A.Ş. tarafından Antalya'da yaptırılan Ali Metin Kazancı Doğalgaz Enerji Santrali'nin 2. etap açılış törenine katıldı.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin özel sektörle büyüdüğünü, özel sektör yatırımlarının son 6-7 yılda kamu sabit sermaye yatırımlarının 3 katına dek çıktığını bildirdi.

Türkiye'deki büyümenin yaklaşık 1,5 ile 1,8 katı kadar da Antalya'nın büyüdüğünü belirten Yıldız, şöyle konuştu:

''Eğer biz enerji politikalarımızı, tükettiği yerde üretmeye yönelik üretim tesisleri konseptini söylüyorsak, konuşuyorsak, o zaman bu tür yatırımların daha değerli olduğunu yerinde üretimin daha değerli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerek Nabucco, gerek Güney Akım, gerekse Rusya ile yaptığımız son anlaşmalarla birlikte Türkiye, hakettiği hem jeopolitik, hem de coğrafyasından kaynaklı tüm avantajları kullanmaya başlamıştır ve Türkiye büyümesini gerek primer doğalgaz ve petrolle beraber, gerekse sekonder bütün enerji kaynaklarını harekete geçirmeyle alakalı çok ciddi teşebbüslerde bulunmuştur. Bugün burada AKSA'nın gerçekleştirdiği bu yatırım aslında, Türkiye'nin büyümesiyle ilgili bir prototiptir.''

Yıldız, bu büyümeyi karşılayacak tedarik zincirinde 4 temel öge bulunması gerektiğini, bunların da enerji kaynağı, finans, teknoloji ve donanım olduğunu kaydetti.

AKSA'nın yatırımında bunların tamamının görüldüğüne işaret eden Yıldız, santralin yaşama geçmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

Türkiye'nin büyüme hızını karşılayabilecek primer kaynakların hareketlendirilmesiyle ilgili girişimlerin burada bir özetini gördüğünü ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

''Bu açıdan bizim hem siyaseten, hem de teknik olarak karanlığa kapalı, ama aydınlığa açık yüzümüzün burada bir kez daha tezahür ettiğini görüyoruz. Ben bunu son derece önemsiyorum. Yapacağımız yatırımların bundan sonra azalmayan bir dozda, 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümünde hemen hemen iletim, dağıtım ve üretimlerle alakalı bu ülkenin yapması gereken yatırımın 120 milyar dolarlar civarında olduğunu düşünürsek, bu yatırımın bir kez daha ne kadar önemli olduğunu vurgulamış oluruz.''

Yıldız, daha sonra törene katılan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Antalya Vali Vekili Mehmet Seyman, enerji santralini yaşama geçiren Kazancı ailesinin üyeleri ve diğer yetkililerle birlikte santralin 2. etabının etap açılış düğmesine bastı.

Burada Antalyaspor Kulübü Başkanı Hasan Akıncıoğlu tarafından üzerinde isminin yazılı olduğu Antalyaspor forması hediye edilen Yıldız, daha sonra tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.


aa

 



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs