En Sıcak Konular

Diyanet'ten cemevlerine yönelik açıklama

19 Ağustos 2009 17:26 tsi
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof.Dr. Hamza Aktan, Diyanet'in, alevilerin özgürlüklerine yönelik menfi bir tavrının olmadığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilemeyeceğini, bununla birlikte arsa ya da maddi yardım yapılmasına hiçbir iti Aktan, "Alevilerin somut talepleri ile ilgili Diyanet'in hiçbir menfi tavrı yok." dedi.

Devlet Bakanı Faruk Çelik'in ev sahipliğini yaptığı Alevi Çalıştayı'nın 3. Ankara Rixos
Otel'de devam ediyor. Çalıştaya verilen öğle arasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, konuşmasının başında kişisel görüşlerini dile getirdiğini vurgualdı.
 
Alevi çalıştayını önemli bir başlangıç olarak gördüğünü belirten Aktan, "Toplumun
belli kesimleri arasında önyargılar ve peşin hükümler varsa, onları ortadan kaldırmadan bir barış ve hoşgörü ortamının gelmesine imkan yok." dedi.
 
Alevi ve Sünni vatandaşların birbirlerinin inançları hakkında doğru bilgi sahibi olmasının önemine vurgu yapan Aktan, "Geçmişten gelen çelişmelerin, tarihi yanlışların o günün şartlarında doğru olduğunu bazıları iddia edebilir, ancak bugün onu tekrarlama ve telafuz etme yanlıştır. Bugün barış ve kardeşlik ortamına ihtiyaç var. Bu ortama vücut vermek, bu imkanı sağlamak için sanıyorum, periyotlar halinde yapılan çalıştaylar, bu sonuca varma noktasında önemli adımlar olacaktır." diye konuştu.
 
"ALEVİLERİN SOMUT TALEPLERİ İLE İLGİLİ DİYANETİN MENFİ BİR TAVRI YOK"
 
Alevlerin somut talepleri ile ilgili Diyanet'in hiçbir menfi tavrı bulunmadığını vurgulayan Aktan, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bazen bizzat Alevi vatandaşlar tarafından, dava konusu olmuş konularda resmi görüş sorulduğunu aktardı. Bu konularda Diyanet'in kendi kanaatini ifade ettiğini belirten Aktan; Alevi vatandaşların 'özgürlüklerine, alabilecekleri maddi haklara, kimliği ile alakalı, hem itikat, hem ahlak hem de ritueller konusunda talep ettikleri noktasında, Diyanet engel oluşturacak bir görüşünün' bulunmadığını vurguladı.
 
Aktan, cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi noktasında bir tereddüt bulunduğunu dile getirdi. Bir dinin tüm mensuplarının ibadet ettikleri ortak mekanlar bulunduğunu hatırlatan Aktan, "Müslümanım diyorsa bir kişi, onun ibadet yeri camidir." İfadesini kullandı. Aktan şöyle devam etti: "Onun dışında diğer şeyler ancak kültürel, dini, mistik, ilmi faaliyetlerin icra edildiği mekanlar olabilir. Biz cemevlerini camilerin alternatifi gibi görürsek İslam dışında başka bir şeyin mi tartışmasını gündeme getiriyoruz gibi bir endişe taşıyoruz. Ama onlar cemevi inşa ederken arsa ve maddi yardım istiyorlarsa alsınlar, ona bir mani yok. Ama, 'bu mekan camiye alternatiftir, Alevi-Bektaşilerin mabedidir' denirse, bunda sakınca görüyoruz."
 
Aktan, bir soru üzerine bu konuların Çalıştay'da henüz gündeme gelmediğini aktardı. Cemevleri ile ilgili dini bakımdan görüş belirttiğini dile getiren Aktan, "Ama idari bakımdan, cem evlerine her şey yapılsın, şu kadar kişilik cem evi yapılsın, arsa verilsin, yardım edilsin gibi siyasi iradeler ortaya çıkarsa, yerel yönetimlerden bir yardım yapılacak olursa bizim hiçbir itirazımız olmaz, olamaz da zaten. Biz ona karışmayız, sadece dini bakımdan endişemizi dile getirdik." şeklinde konuştu.
 
SAİM YEPREM: ÇALIŞTAY, DİYALOĞUN DEVAMINDA FAYDALI
 
TDV Yayın Kurulu Başkanı Saim Yeprem ise Çalıştay'da problemin hangi açıdan ele alınması ve çözüm önerileri konusunda ilahiyatçıların kendi görüşlerini dile getirdiğini aktardı. Yeprem, çalıştayın, her kesim arasındaki diyaloğun devamında faydalı olduğunu kaydetti. Yeprem; çalıştayda pratik uygulamaya yönelik faaliyetlerden ziyade, (ilahiyat fakültelerinin) bu konudaki mevkilerinin görüşüldüğünü aktardı.
 
ÖZTÜRK: ÇALIŞTAY'DAN NİHAİ BİR ÇÖZÜM BEKLEMEK DOĞRU DEĞİL
 
Eski Milletvekili Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk ise Çalıştay'dan nihai bir çözümün beklenmesinin doğru olmadığını vurguladı. Bir yol haritası çıkabileceğini kaydeden Öztürk, "Bu iş din tartışmaları ile çözülemez. Çağdaş, hümanizm ve Atatürk Cumhuriyeti'nin getirdiği laiklik çerçevesinde çözeriz." İfadesini kullandı.

CİHAN

 



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,593 µs