En Sıcak Konular

Medyaya seçim sansürü

19 Ağustos 2009 17:24 tsi
Birleşmiş Milletler (BM), Afgan hükümetinden, yarın yapılacak devlet başkanlığı ve yerel seçimler sırasında seçime katılımı sağlamak üzere medyaya yönelik şiddet olaylarını haberleştirme yasağını kaldırmasını istedi.

BM Kabil Sözcüsü Alim Sıddık, halkın seçim günü ve sonrasında da bilgiye ulaşması gerektiğini hatırlatarak, seçimin güvenilirliğinin halkın bilgiye ulaşabilmesine doğrudan bağlı olduğunu söyledi.

Sıddık, Afganistan anayasasının ifade ve basın özgürlüğünü teminat altına aldığını, dolayısıyla böyle bir kararın yasal temeli bulunup bulunmadığının açık olmadığını kaydetti.

Bu arada, yarınki seçimlerde yeniden aday olan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin sözcüsü Siamak Hiravi, yasak kararını savundu.

Hiravi, bu kararı gidip oy kullanacak olan Afgan halkını cesaretlendirmek ve moralini artırmak ve Afganistan'ın ulusal çıkarları için aldıklarını söyledi.

Kabil yönetimi, yarın yapılacak devlet başkanlığı ve yerel seçimler sırasında katılımı artırmak için şiddet haberleri yapılmaması çağrısında bulunmuştu.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yaparak, tüm yerli ve yabancı medyadan, seçim günü oy verme işleminin yapılacağı 06.00-20.00 saatleri arasında şiddet ve saldırı haberlerinden kaçınmalarını istemişti. Afganistan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin bu kararı, Afgan halkının seçimlere yaygın katılımını sağlamak için aldığı belirtilmişti.

Afganistan Bağımsız Gazeteciler Derneği Başkanı Rahimullah Samander ise, "Bu karara uymayacağız" diyerek, yarın yapılacak seçimler sırasında normal haberciliğe ve haber yayınına devam edeceklerini söylemişti.

Afganistan'da son günlerde gazetecilere karşı daha saldırgan bir tutum izleniyor. Dün bomba yüklü araçla saldırı düzenlenen yerde ve bugün banka soygunu olan yerlerde polis gazetecileri tartaklamıştı. Bugünkü olaylarda, bir kameraman ve bir gazeteci kısa süreli gözaltına alındı.



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,540 µs