En Sıcak Konular

88 yıl sonra ortaya çıktı!

19 Ağustos 2009 17:09 tsi
88 yıl sonra ortaya çıktı! İstiklal Marşı'nın 1921 yılında yapılan beste ve güfte yarışmasının belgeleri ortaya çıktı. Toplam 57 parçadan oluşan evrakların orjinal olduğu, yazıldıkları döneme ışık tutacak nitelikte oldukları belirtildi.

Van'da görev yapan bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni tarafından internet ortamında toplanan belgelerin, aşırı yıpranmış ve mantarla kaplanmış olduğu belirtildi.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, bir öğretmenin belgeleri temin ederek kütüphaneye getirdiğini belirtti. Eserlerin Türk Milli Marşı'nın beste ve güfte yarışmasına ait belgeler olduğunu belirten Bekir Şahin, "Bu yarışmaya dair daha önce hiçbir belge ortaya çıkmamıştı. Bunlar bu döneme ait tek ve önemli eserlerdir. Her biri ayrı bir öneme sahip, başka bir örneği bulunmayan bu belgelerden 57 adet eser elimize ulaştı. Bu yarışmaya katılanların isimleri ve dilekçeleri bulunuyor. Eserleri çok yıpranmış ve mantar tutmuştu. İlk olarak bu eserler üzerindeki mantarları temizledik. Belgelerin onarımına başladık." dedi.

Bu belgelerin tamiratının yaklaşık 1 yıl süreceğini ifade eden Şahin, belgelerin kültür tarihine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Eserlerin, yazıldıkları bir dönemi aydınlatacağına vurgu yapan Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, eseri kütüphaneye ulaştıran öğretmene teşekkür etti.

Eserleri bulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Kasım Kocabaş, uzun zamandır eski belgeleri incelediğini dile getirdi. Son dönemlerde el yazması eserler üzerinde yoğunlaştığını aktaran Kasım Kocabaş, eline geçen yazma eserleri kütüphaneye getirdiğini anlattı. İnternet ortamında bir el yazması belgenin dikkatini çektiğini ifade eden Kocabaş, "Ön araştırmanın ardından bu belgelerin İstiklal Marşı ile ilgili önemli bir tarihi eser olacağını düşündüm. Araştırmalarımı derinleştirdikten sonra bu eserlerin Milli Marşımızın beste ve güfte yarışmasına ait belgeler olduğunu tespit ettim. Bu eserleri hemen satın almak için girişimde bulundum. 57 parça belgenin tamamını aldıktan sonra eserleri hemen Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne getirdim." diye konuştu.

Besteler arasında, Mehmet Akif Ersoy'un şiirini besteleyen Osman Zeki Üngör'e ait yazının da bulunduğunu aktaran Kocabaş, Üngör'ün yapmış olduğu ilk bestenin dilekçesi bulunduğunu bildirdi. Eserleri kütüphaneye kazandıran Kocabaş, sözlerini şöyle sürdürdü, "Dilekçede Zeki Üngör, Akif'in şiirini bestelediğini ve Maarif Vekaleti'ne gönderdiğini söylüyor. Üngör, 1. ve son kıtayı bestelediğini ifade ediyor. Ayrıca, istiklal marşını bestelemenin ne kadar zor olduğunu aktarıyor."

CİHAN 



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs