En Sıcak Konular

Akdağ: Sigara yasağının arkasındayız

19 Ağustos 2009 13:42 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigaranın kapalı mekanlarda kullanımının yasaklanmasıyla ilgili herhangi bir geri adımın atılamayacağını ve ve uygulamanın arkasında olduklarını belirtti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kapalı mekanlarda sigara kullanımının yasaklanmasına yönelik uygulamadan geri adım atılmayacağını belirterek, ''Biz kararlılıkla bu kanunun arkasında durmaya devam edeceğiz ve tüm uygulayıcılar da kanunun hükümlerini uygulamaya devam edecekler'' dedi.

Sağlık Bakanlığı ile Türk Telekom Genel Müdürlüğü arasında ''Merkezi Hastane Randevu Sistemi'' konusunda ''Teknolojik İşbirliği Protokolü'' imzalandı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akdağ, dün Ankara'da bazı işletme sahiplerinin sigara yasağıyla ilgili protesto gösterisi yaptığını hatırlatan bir gazetecinin ''Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sizinle görüştüklerini ve sorunun 3 gün içinde çözüleceğini söyledi. Bu konuda gelinen nokta nedir?'' sorusu üzerine, ''Ben bu konuda bir sorun olduğunu düşünmüyorum'' dedi.

Sigara yasağına ilişkin düzenleme ile ''çok doğru ve hayırlı bir iş yaptıklarını'' belirten Akdağ, bütün Türk halkının destek verdiği biçimde sigara içmeyen kişilerin sigaranın dumanına maruz kalmayacağı ortamı oluşturacak bir kanun çıkarıldığını söyledi. Akdağ, şunları kaydetti:

''Kuşkusuz bütün uygulayıcılar için, mülki idare amirleri, belediyeler, kamu kurumları, ilgili bakanlıklar içinde bu kanunun hükümlerini uygulamak bir yükümlülüktür, bir seçenek falan değildir. TBMM'nin iktidarımızla ve muhalefet partilerinin milletvekilleriyle birlikte mutabakat içinde yaptığı kanunun uygulamaları da tüm milletimiz tarafından desteklenmektedir.

Bazı kahvehane ve benzeri işler yapan esnafımızın bir demokratik ortamda, uygulamalara karşı çıkması onların demokratik bir hakkıdır, ancak bu uygulamalara onlar da uymak durumunda olduklarını biliyorlar. Sonuç itibariyle, uygulamalar bugün nasılsa, bundan sonra da aynı şekilde devam edecek.''

TESK Genel Başkanı Palandöken'in açıklamalarına ilişkin olarak da Akdağ, şunları söyledi:

''Sayın Palandöken, böyle bir gösteri yapacaklarını bana söylediğinde, 'demokratik hakkınızdır, tabii ki yapabilirsiniz. Gösteriden sonra da buyrun gelin, görüşelim, meselelerinizi konuşalım' dedim. Her zaman, meslek örgütleri ya da sivil toplumu temsil eden tüzel kişiliklerle görüşmeye bu konuda açıktık, bundan sonra da açık olacağız ama kararlılığımızı ifade etmek istiyorum.

Kahvehanelerimizde veya benzeri iş yerlerinde çalışan vatandaşlarımızı, oralara girip çıkan insanları, hatta bu protestoyu yapan insanlarımızı düşünmek zorundayız. Onun için yaptığımız işin çok doğru olduğunu biliyoruz. 'İşler azalacak, kahvelere gelen olmayacak' şeklindeki endişe neden esnafımızın kafasına sokuldu bilmiyorum. Nasıl olmaz?

Dünya uygulamaları var ama eğer bu esnafımız böylesine yanlış ve olumsuz bir propagandayı kendileri sürdürürse asıl o zaman iş kayıplarının olması ihtimali ortaya çıkar. Dolayısıyla benim önerim, böyle olumsuz bir propagandanın sürdürülmemesidir. Artık kahvehanelerimizde, barlarda benzeri eğlence yerlerinde dumansız hava sahası olmuştur. Buralara insanlar sağlıklarına tütünden dolayı bir zarar gelmeyecek düşüncesiyle gidebilirler.''

Akdağ, Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 70'inin sigara kullanmadığının bilindiğini ifade ederek, ''O zaman biz sadece 'sigara içen yüzde 30 iş yerimize gelmeyecek' diye niçin endişe edelim? Asıl o yüzde 70'i hedefleyerek adımlarımızı ona göre atmamız gerekir'' diye konuştu.

Sigara içen vatandaşların çoğunun da uygulamadan yana olduğunu belirten Akdağ, ''Sözün kısası, biz kararlılıkla bu kanunun arkasında durmaya devam edeceğiz ve tüm uygulayıcılar da kanunun hükümlerini uygulamaya devam edeceklerdir'' dedi.

aa



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs