En Sıcak Konular

Şahin: Fonksiyonu süreci kolaylaştırmak

19 Ağustos 2009 12:51 tsi
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''demokratik açılım'' çalışmaları çerçevesinde Meclise de görevler düşebileceğini, yasal ve anayasal değişiklikler olabileceğini belirtti.

İstanbul Valisi Muammer Güler'i ziyaret eden Şahin, gazetecilerin, ''demokratik açılım sürecinde Öcalan muhatap alınır mı'' yönündeki soruları üzerine gerek Hükümet, gerekse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu konuda kamuoyuna yeteri kadar açıklama yaptığını, Meclis Başkanı olarak kendisinin bir açıklama yapmasına ihtiyaç olmadığını söyledi.

Demokratik açılım süreci ile ilgili soruların kendisine değil, bu çalışmaları yürüten ilgililere yöneltilmesi gerektiğine dikkati çeken Şahin, mensubu bulunduğu siyasi partiyle üyelik bağının devam ettiğini, ancak Meclis Başkanlığı görevinde kaldığı sürece bir siyasi faaliyette bulunmasının mümkün olmadığını vurguladı. Şahin, bu nedenle siyasi içerik taşıyan sorulara cevap veremeyeceğini belirtti.

Demokratik açılım sürecinde, CHP ve MHP'nin tutumuna ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Şahin, şu andaki görevi itibarıyla tüm siyasi görüşlere eşit yakınlıkta olduğunu, herhangi bir siyasi partiyi davranışı nedeniyle eleştirecek veya methedecek pozisyonda bulunmadığını kaydetti.

-MECLİSE BİR GÖREV DÜŞTÜĞÜNDE-

Bir gazetecinin, ''İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın ziyaretinde TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın demokratik açılımın Parlamentoda tartışılması gerektiği şeklinde bir önerisi oldu. Sizin Meclis Başkanı olarak bu konudaki tutumunuz nedir'' şeklindeki soru üzerine Şahin, daha önce de söylediği gibi ''Türkiye'nin var olan ve ileride çıkacak tüm sorunlarının çözüm yerinin TBMM olduğunu'' ifade etti.

TBMM Başkanı Şahin, bu bağlamda Meclise bir görev düştüğünde bunun en iyi şekilde yerine getirileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Meclis Başkanı olarak benim bu konudaki fonksiyonum bu süreci kolaylaştırmaktır, yardımcı olmaktır, çünkü millet iradesinin tecelli ettiği yer olan TBMM, milleti ilgilendiren her türlü konuda en yetkili makamdır, Cumhuriyetimizin en temel kurumudur. Bu bağlamda tabii ki Meclisimize görevler düşebilir. Düştüğünde gereği de yerine getirilir.''

TBMM'nin 1 Ekimde çalışmalarına başlayacağını anımsatan Şahin, şöyle konuştu:

''Kanun, tasarı ve tekliflerini görüşmek ve denetim gibi görevlerimiz var, ama söylediğiniz gibi demokratikleşme açısından Meclisimize görevler düşebilir; yasa değişiklikleri, anayasa değişikliği olabilir, diğer mevzuatta değişiklik olabilir. Bunlar ya hükümet tasarısı ya da milletvekili teklifi olarak TBMM'ye sunulur. Her iki halde de TBMM'nin ilgili komisyonları ve Genel Kurulu bu sürece hizmet etmek için elinden gelen gayret ve çabayı gösterir.''

Mehmet Ali Şahin, bir gazetecinin ''Gündemde Doğu ve Güneydoğu'daki topraksız köylülere toprak dağıtmayı öngören bir çalışma var mı'' sorusu üzerine de Mecliste şu anda bu amaca yönelik bir tasarı veya teklif olup olmadığını bilmediğini, Başkan olarak kendi gündeminde ise bugün itibariyle böyle bir konu olmadığını söyledi.

-VALİLİĞİ ZİYARET-

Bu arada, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Valiliğine gelişinde törenle karşılandı. Tören mangasını selamladıktan sonra Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan  Şahin, ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, siyasi hayatında İstanbul'un çok önemli bir yeri olduğunu ifade etti.

İstanbul milletvekili olarak TBMM'de görev yaptığını belirten Şahin, TBMM Başkanı seçildikten sonra Ankara dışı ilk seyahatini İstanbul'a gerçekleştirdiğini söyledi. Şahin, ''TBMM'nin ayaklarından bir tanesinin İstanbul'da bulunduğunu'' belirtirken, Valiliği ziyaretinin ardından Milli Saraylar Daire Başkanlığının görev yaptığı Dolmabahçe Sarayı'na giderek çalışma yapacağını ve orada brifing alacağını anlattı.

İstanbul'a gelmişken Valiliğe uğramadan geçmesinin mümkün olmadığını belirten Meclis Başkanı Şahin, İstanbul'a uzun yıllar vali olarak hizmet eden Muammer Güler'in bu görevini daha uzun süre devam ettirmesi temennisinde bulundu. Şahin,  Güler'e ''Siz İstanbul'un sadece valisi değil aynı zamanda İstanbullunun bir kardeşi, bir yakını gibi oldunuz'' dedi.

İstanbul Valisi Muammer Güler de, Mehmet Ali Şahin'in TBMM Başkanı seçilmesinden dolayı mutluluk duyduklarını kaydederek, hayırlı uğurlu olması dileğini belirtti. 

TBMM Başkanı Şahin'e Valilik binası ile ilgili bilgi de veren Güler, kamu binası niteliğiyle İstanbul'un en özgün mekanlarından olan binanın tavanlardaki işlemelerin kentteki en eski tavan işlemeleri olduğunu anlattı.

İnşaatına saray olarak başlanan binanın 1844'ten itibaren Osmanlı'nın ilk kamu yönetim merkezi olarak kullanıldığını anlatan Güler, yerleşimde, Başbakanlık ile bakanlıklar ve Danıştayın da (Şurayı Devlet) yer aldığını kaydetti.

Ziyarette, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'e İstanbul Valisi Güler tarafından Valilik Basın Danışmanı Nazır Şentürk'ün yazdığı, ''Babıali ve Sadrazamları'', ''Babıali Vakanüvisleri'' ve ''İstanbul Valileri'' adlı kitapları hediye etti.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ziyaretinin ardından Valilikten yine törenle uğurlandı.

aa



Bu haber 511 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs