En Sıcak Konular

Karada hızlı denizde yavaş gidene ceza

19 Ağustos 2009 11:51 tsi
Karayollarında hızlı giden araçlara ceza kesilirken, boğazlarda bunun tam tersi, belirlenen süratten daha yavaş seyreden gemilere zorunlu refakat hizmeti veriliyor ve karşılığında ceza olarak para alınıyor.

Geçen yıl Çanakkale Boğazı'nda asgari süratten daha yavaş seyreden 53 gemiye, refakat karşılığı para cezası verildi.

Karayollarında olduğu gibi boğazlarda da trafik kuralları uygulanıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla 1998 yılında yürürlüğe giren Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğü'ne göre, sürati 4 deniz milinin (8 kilometre) altına düşen gemilere ceza kesiliyor.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarından yılda ortalama 50 bin geminin geçtiğini belirten yetkililer, tüzük gereği can, mal ve çevre güvenliğini sağlamak için gemilerde en düşük 4, en yüksek 10 mil hız sınırının uygulandığını ifade etti. Boğazlarda hızlı gidenlerden çok, 4 milin altına düşen gemilerin tehlikeli olduğunu vurgulayan yetkililer, bu sebeple çok yavaş gidenlere mecburen römorkör verildiğini kaydetti. Asgari sürat olan 4 milin, bünyelerinde uzun yıllar çalışan kılavuz kaptanların bilgi ve deneyimleri sonucu belirlendiğini fade eden yetkililer, bu hızın altında 'dümen dinlemez' tabirinin gerçekleştiğini, yani geminin manevra kabiliyetini kaybettiğini anlattı.

Geçen yıl Çanakkale Boğazı Gemi Trafik İstasyonu (VTS) tarafından, Otomatik Bilgi Sistemi (AIS) cihazı sayesinde 53 geminin düşük hızda seyrettiğinin tespit edildiğini hatırlatan yetkililer, bu yılın ilk altı ayında ise yedi gemide aynı durumla karşılaştıklarını vurguladı. Yavaş giden gemilerin boğazlara girmeden önce tespit edilmesi halinde kaptanın telsizle uyarıldığını ve demir atarak, akıntı olmayan bir zamanda geçmesinin tavsiye edildiğini belirten yetkililer, şunları kaydetti:

"İkazı dinlemeyip seyre devam ederlerse, VTS görevlileri geminin büyüklüğüne göre bölgeye en yakın römorkörü refakat etmesi için gönderir. Römorkörün kalkış yerinden varış yerine kadar geçen süreye göre saati yaklaşık 2 bin liradan geminin acentesine fatura edilir. Refakat, boğazdaki akıntı şiddetine göre iki şekilde yapılır. Akıntı olması durumunda gemiye halat atılarak çekilir. İkincisi, sadece yanında seyrederek, herhangi bir sürüklenme durumunda müdahale edilir. Gemiler, bu şekilde Kepez Limanı'ndan Akbaş mevkiine kadar götürülür."

Bu tür maddi cezalara uğrayanların çoğunluğunun Gürcistan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelere ait, 100 metre veya altındaki 15 yaşını geçmiş gemiler olduğunu ifade eden yetkililer, ABD ve Avrupa'da deniz kanunlarının Türkiye'dekilerden çok daha ağır şartlar taşıdığını, bu sebeple gemilerin Türk boğazlarını daha sık kullanıldığını vurguladı.
 
cihan



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs