En Sıcak Konular

'One Minute'culara 'One Minute' dendi

19 Ağustos 2009 10:23 tsi
Türk Patent Enstütüsü, Başbakan’ın Davos’taki ’One Minute’ sloganını paraya çevirmek isteyenleri frenledi. Enstitü, marka kullanım hakkı verdiği tüm “One Minute”leri iptal etti.

'One Minute' sloganını paraya çevirmek isteyenlere fren

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e “One Minute” çıkışını, paraya çevirmek isteyenlerin hayali suya düştü. Türk Patent Enstitüsü, tüm marka başvurularını iptal etti.

Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın şirketi A.B. Gıda Sanayi’nin başlattığı “One Minute” markası yaratma furyasına Patent Enstitüsü’nden fren geldi. Başbakan’ın Davos Zirvesi’nde yaptığı tarihi “One Minute” çıkışını ticari fırsata çevirme girişimini ilk Abdullah Unakıtan yapmıştı. Unakıtan, “One Minute”i marka olarak tescil ettirmek için 5 Şubat’ta Türk Patent Enstitüsü’ne başvurmuştu. Unakıtan’ın ardından farklı sektörlerde iş yapan 3 girişimci de başvuruda bulunmuştu. Ancak Abdullah Unakıtan hiçbir açıklama yapmadan Mart 2009’da “One Minute” markasını Mehmet Elmas’a devretti.

Devirden 6 ay sonra Türk Patent Enstitüsü, 12 Ağustos 2009 tarihli kararı ile daha önce marka kullanım hakkı verdiği tüm “One Minute”leri iptal etti. Böylece “One Minute” markası, 10’un üzerindeki sahibinin elinden alındı. Daha önce, “One Minute” için, “Akıllıca bir marka, çünkü bedavadan reklamı yapılmış” yorumunu yapan Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanı Kutay Kumbasar, ilgili kanundaki 7’nci maddeye dayanarak başvuruları iptal etti. Bu maddeye göre bir başvurunun reddedilebilmesi için “Kamu düzenine ve genel ahlaka” aykırı olması gerekiyor.

İtiraz için 2 aylık süre var

Levent Patent’ten Av. Levent Yaralı, başvuru sahiplerinin ret kararına itiraz için 2 aylık süresinin olduğunu söyledi. İtirazı bir üst kurul olan Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu değerlendirecek. Yaralı, üst kurulun da ret kararını haklı görmesi başvuru sahibinin dava açması gerektiğini vurguladı.


vatan



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs