PKK silah bırakacaktı ama... | " /> PKK silah bırakacaktı ama... | "/>

En Sıcak Konular

PKK silah bırakacaktı ama...

19 Ağustos 2009 08:40 tsi
PKK silah bırakacaktı ama...

İsveç'te yaşayan Kürt aydın Kemal Burkay, hükümetin Kürt açılımı tartışmalarını değerlendirdi.

Hükümetin demokratik açılımının cesurca olduğunu söyleyen Kürt aydın Kemal Burkay, PPK'nın yıllar önce silah bırakmaya hazır olduğunu ancak devletin içindeki derin güçlerin buna izin vermediğini söyledi...

İsveç'te yaşayan Kürt aydın Kemal Burkay, hükümetin Kürt açılımı tartışmalarını değerlendirdi. Hükümetin tutumunu "cesur bir adım" diye niteleyen Burkay, PKK Ergenekon bağına dikkat çektiği açıklamasında şunları söyledi:

Neden istemediler?

"Öcalan, yakalanıp Türkiye'ye getirildikten sonra politikalarında çok büyük değişikler oldu. Öcalan, silaha başvurmakla yanlış yaptığını söyledi ve 'Pişmanım, silahları bırakacağım' dedi. Bıraktı da. PKK da silahları susturdu, Öcalan'ın isteğine uygun olarak. 2004 yılına kadar PKK hiç silaha başvurmadı.

Hatta PKK adını, programını bile değiştirdi, terk etti. PKK, bütün taleplerini bıraktı. Bazı gruplar gelip teslim oldu. Peki, devlet niye buna karşılık vermedi. Türkiye için çok iyi bir fırsattı. Ama maalesef derin devlet bunu istemedi.

Zamanı dikkat çekici

Öcalan'ın yakalanmasından sonraki 3-4 yıl içinde bu sorunu, en azından PKK sorununu çözmek mümkündü. 2004 yılından sonra PKK tekrar hareketlendirildi. Dikkat ederseniz, bu aynı zamanda hükümeti devirme planlarının, AK Parti hükümetini devirmek için belli güçlerin harekete geçtiği dönemlerdir." Ergenekon iddianamelerinde ve darbe günlüklerinde geçen Ayışığı ve Sarıkız planlarının da PKK'nın tekrar haraketlendiği dönemde hazınlandığını belirten Burkay, şöyle devam etti:

Fırsat vermediler

"Bu dönem başında PKK'nın adı geri verildi, PKK yeniden şahinleştirildi, yeniden silahlı çatışmalar başlatıldı. Öcalan, İmralı'da Genelkurmay'ın denetimi altındadır. Eğer son dönemde Genelkurmay silahların susmasını istiyorsa bu mümkündür. PKK'nın silah bırakmasına fırsat vermedi birtakım çevreler. Ergenekon'u nasıl kullanıyorlarsa, PKK'nın eylemlerini de öyle kullanmak istediler. Bu çatışma ortamının sürmesinde bazı çevreler yarar umdu."

Ergenekon iyi bir şans

Ergenekon davasının Türkiye için iyi bir fırsat olduğunu belirten Burkay, "Yani demokrasinin kökleşmesi, devlet içindeki çeteleşmelerin temizlenmesi, bu karanlık ilişkilerin ortaya dökülüp, temizlenip aydınlatılması için çok büyük bir fırsat. Dolayısıyla, Ergenekon'un üstüne gidilmesi, tasfiye edilmesi -başarılabilirse- Türkiye için, demokratikleşme için çok büyük bir kazanım olacak. Bunlar çatışma ortamının sona erdirilmesiyle çok yakın bağı var" dedi.

CHP ve MHP yanlış yapıyor

Hükümetin başlattığı Kürt sorununun çözümüne ilişkin CHP'nin tutumunu sert bir dille eleştiren Kemal Burkay, "Uzun süredir CHP'nin izlediği politikaların sosyal demokrasiyle bir alakası yok, çok tutucu ve statükocu. CHP'nin; salt muhalefet edeceğim diye, hükümetin iyi niyetlerle getirdiği böyle önerilere böylesine karşı çıkması hiç hoş değil” dedi. MHP'yi de eleştiren Burkay, "son derece şoven politikalar izliyor" suçlamasını yönelterek "MHP, kendi zamanının çok gerisinde bir anlayışı temsil ediyor" dedi.

Hükümetin cesur adımı desteklenmeli

Hükümet tarafından başlatılan "demokratik açılımı" değerlendiren Kemal Burkay, "Son yıllarda bir değişimden, bir yumuşamadan söz ediyoruz, bu konudaki umutlar giderek güçleniyor. Yani ilk defa bir değişimden bahsedebiliyoruz, bu değişimde de sorunun sadece şiddetle, silahlı yöntemle çözülemeyeceği her iki tarafça da ortaya konuluyor. Yani silahla bu meselenin çözülemeyeceği ve de sorunun silahla bastırılamayacağı yönünde bir kamuoyu oluşuyor" dedi.

"Daha iyi tarafı, hükümetin, bu sorunun şiddetle değil, diğer yöntemlerle çözülmesi gerektiğine inanması" diyen Burkay, "Hükümetin bu tutumunu da cesur buluyorum. AK Parti hükümetinin bu cesur adımına yardımcı olmak gerekir" diye konuştu.

 



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,922 µs