En Sıcak Konular

Petrol gövdeyi götürüyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Petrol gövdeyi götürüyor! Türkiye bu sefer de petrol krizlerinin kuşatması altında.. “Dört” tarafı petrol krizi ile çevrelenmeye başlayan Ankara sertleşiyor.. Petro-atakların ulaşacağı kriz zirvelerine de henüz gelinmedi. Akla gelen “4” nokta “Allah s

Ankara’yı çevreleyen 4 petrol hamlesinin zamanlaması hemen hemen aynı zamana denk düşüyor. Bunlardan en taze olanı, güney kıbrıs rum kesiminin, KKTC’yi ve denizini  kapsayarak oluşturduğu 18 petrol bölgesini çok kısa sürede “aramalar için ihale” edeceğini ilan etmesi.

Bu karar bile başlıbaşına kriz demek. Hatta Ankara bu meselede kendini göstermeye başlayan Lübnan’ın da kulağını çekmiş bulunuyor. Ancak ihalenin yapılması ve gerçekleşmesi durumunda krizin ucunun nereye varacağı oldukça tartışmalı..

Hele ihale sonunda bir firmanın bu sularda petrol aramaya başlaması tam bir çılgınlık döneminin başlamasına neden olabilir. İkinci gelişme ise Kuzey Irak üzerinden hareketlendi. Bağdat hükümeti, Kuzey Irak üzerinden petrol taşıyan Türk firmalarına muhatap olarak-bundan sonrası için-Kuzey Irak’ın sözde yönetimini, yani Barzani’yi gösterdi.

Sinir eden işler…

Bu gelişmeyi hemen fark eden Ankara biraz sinirlenmiş durumda. Bu oldu-bittiye gelmeyeceği açık olan Türkiye’nin meseleyi şimdilik büyütmemeye çalıştığı, bunun için konuyu ilk elden ilgili Kürşat Tüzmen üzerinden halletmeye çalıştığı anlaşılıyor.

Ancak “meselenin ne olduğunun anlaşılması için” Irak’taki muhatap firmaya yapılan aramaların “açılmayan telefonlarla” karşılanması Türkiye’nin daha üst perdeden konuşmasına neden oldu. Ve Başbakan sadece Bağdat’ı muhatap alacaklarını net biçimde ilan etti. Yine konuyla ilgili mahfiller, Kuzey Irak yöneticilerinin bu meseleyi kaşımaya devam edeceklerini söylüyor.

Üçüncü petrol adımı ise henüz netleşmemekle birlikte Irak’ta sorun yaratacağının, dolayısıyla yansımalarının yine Türkiye’ye ulaşacağının işaretlerini taşıyor. Irak petrol Yasası garip ve esrarengiz bir saklılığı hala muhafaza ediyor.

ABD’nin en kritik yasalardan biri olarak kabul ettiği ve bizzat hazırladığı bu yasa, yeni ve eski petrol kaynaklarını ülke içinde nasıl paylaştıracağının işaretlerini taşıyor. Bu yasa muhakkak politik sonuçlara neden olacak!

Biz ne yapıyoruz ki…

Kuşkusuz petrolle ilgili sorunlar hep dışarıdan kaynaklanmıyor. TBMM’de yeni kabul edilen “Petrol Yasası”nın bazı maddeleri şimdiden çekişmeli tartışmalara körükle gidiyor. Özellikle yabancılara ülkede petrol arama ve çıkarma iznini genişleten maddeler ile devletin petrol işleriyle ilgili şirket-kurumlarında etkinliğini ve katılımını azaltan maddeleri şimdiden bir çok soruyu akla getirmeye başladı. Daha da getirecek gibi.

Tüm bu noktalar birleştirildiğinde Türkiye’nin bir petrol çemberi içine sokulmaya çalışıldığı, zamanlamalarla birlikte, petrol meselesinin siyasi açılımlar yaratmak üzere hızlı bir koz olarak kullanılmaya başlandığı seziliyor.

iyibilgi.com



Bu haber 314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,265 µs