tarımı bitirmiş, gitmiş | " /> tarımı bitirmiş, gitmiş | "/>

En Sıcak Konular

Gelmiş tarımı bitirmiş, gitmiş

19 Ağustos 2009 08:21 tsi
Gelmiş tarımı bitirmiş, gitmiş
Kemal Derviş'in tarıma desteği yüzde 50 oranında azaltarak ülkeye en büyük kötülüğü yaptığını vurgulayan Hayrettin Karaca, Derviş'in misyonunu, 'Kemal Derviş gelmiş, etmiş, gitmiş' diye özetledi.

Türkiye Erezyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, ABD ve AB'de de tarıma verilen sübvansiyonlar sürekli arttırılıyorken Kemal Derviş'in bakanlığı döneminde destekleri yüzde 50 oranında azaltmasının yıkıcı sonuçlarının bugün ortaya çıktığını söyledi. TEMA'nın İş Bankası ile birlikte yayınladığı 'Dünyanın Durumu 2009' kitabının gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdiğini vurgulayan Hayrettin Karaca, Kemal Derviş'in tarıma desteği azaltarak ülkeye en büyük kötülüğü yaptığını vurguladı ve Derviş'in misyonunu , “Kemal Derviş gelmiş, etmiş, gitmiş' diye özetledi.

AÇLIK HIZLA GELİYOR

Tarihteki bütün güçlerin topraktan alınan verimin düşmesiyle yok olduğunu hatırlatan Karaca, “Açlık hızla geliyor. Sebebi, kuraklık ve verim düşüşü' diyerek tarıma ve toprağa sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Toplumsal barışın topraktan geçtiğini anlatan Karaca, “Bizim Avrupa ve ABD'ye kati surette ihtiyacımız yok, Türkiye güclüdür. Benim köylüm cin gibi. Yeter ki bunun farkında olsun ve gereğini yapsın” diye konuştu.

2 MİLYAR İNSAN TEHLİKEDE

'Dünyanın Durumu 2009' adlı kitap, Hayrettin Karaca'nın dikkat çektiği tehlikeleri doğrular nitelikte. Worldwatch Enstitüsü tarafından 40'ı aşkın uzmanın katkısıyla hazırlanan rapora göre küresel kuraklık nedeniyle Ganj nehrinin sularının azalmasıyla Hindistan'daki sulanan arazilerin yüzde 40'ı susuz kalacak. Böylelikle sadece Hindistan'da 400 milyon insan açlık tehlikesine girecek. Öte yandan kuraklığın artmasıyla geçimlerini kısmen hayvancılık ve tarımdan sağlayacak 2 milyar insanın büyük bir sıkıntıya gireceğini kaydeden rapora göre çözüm için tarımı iklim değişimlerine göre yeniden kullanma kültürünün geliştirilmesi gerekiyor.


Derviş gidince destekler değişti

Kemal Derviş, bakan olduğu dönemde tarıma ayrılan desteği 5,6 milyar dolardan 3,2 milyar dolara kadar geriletmişti. Son yıllarda destek miktarı tekrar artışa geçti ve yıllık 5,5 milyar dolar seviyesine çıkarıldı. AB bütçesinin yüzde 45'i tarım ürünlerini desteklemek için ayrılıyor. AB'nin 2007-2013 dönemini kapsayan yedi yıllık bütçesinin toplamı 862,3 milyar avro olarak belirlendi. Bu tutarın 388 milyar avroluk kısmı tarım ürünlerinin desteklenmesi için kullanılıyor. Avrupa her yıl tarıma destek için ortalama 55,4 milyar avro bütçe yardımı yapıyor.


2013 tarımsal üretim hedefi 60 milyar dolar

Kemal Derviş'in tarıma desteği yüzde 50 azaltmasıyla 2002'de 21,8 milyar dolara gerileyen Türkiye'nin toplam tarımsal üretimi, yeni teşviklerle geçen yıl 50 milyar dolar seviyesine çıkmıştı. Aynı dönemde ihracat da 4 milyar dolardan 10 milyar dolara yaklaştı. Tarımda 2013 yılı perspektifini açıklayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, önümüzdeki 4-5 yılda sektörün üretim değerini 60 milyar dolara, ihracatını ise 35 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Havza Modeli'yle tarımsal desteklemeye yeni bir yaklaşım getirdiklerini vurgulayan Bakan Eker, iklim ve toprak şartlarına göre belirlenen 30 havzada 16 ürünün destekleneceğini kaydetti.

yenişafak



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs