'Pusula'sı ortaya çıktı | " /> 'Pusula'sı ortaya çıktı | "/>

En Sıcak Konular

CHP'nin gizli 'Pusula'sı ortaya çıktı

19 Ağustos 2009 08:15 tsi
CHP'nin gizli 'Pusula'sı ortaya çıktı 
Hükümetin 'demokratik açılım' çalışmalarını eleştiren CHP'den flaş çalışma...

Aydınlar ve Avrupalı sosyal demokrat siyasetçilerin 'CHP solculuktan uzaklaşıyor' tespitleri parti içinde etkili olurken Deniz Baykal, bu konuda somut bir adım attı.

Baykal'ın talimatıyla geçen hafta Kürt meselesinin çözümü konusunda 20'yi aşkın kanaat önderi ve aşiret lideriyle görüşüldü. Çalışmalara Baykal da bizzat katıldı. Bazı isimlerle yüz yüze ve telefonla temas kuran CHP lideri, partinin yerel yöneticilerini, özellikle Doğu ve Güneydoğu kökenli isimleri dinledi. Kurmaylarına söz konusu süreçle ilgili açıklama yapmama talimatı veren Baykal, bu konuda hazırlanan bir raporu gelecek hafta kamuoyuna duyuracak. Hazırlıkları süren temel çalışmanın son rötuşlarının terörist başı Öcalan'ın önerilerinin ardından yapılacağı ve daha sonra projenin açıklanacağı ileri sürülüyor.

Parti içinde konuyla ilgili bireysel girişimler de dikkat çekiyor. Ergenekon davasında olduğu gibi Kürt meselesinde de partisinin çizgisine aykırı bir duruş sergileyen Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu'nun 'Pusula' adlı çalışması bunun başında geliyor. Raporda şu tespitlere yer veriliyor: "Doğu ve Güneydoğu'daki insanlarımız kendilerini her kesim gibi Türkiye'nin sahibi hissedebilmelidir. Kaybedecek zamanımız kalmamıştır."

Kurmaylarına süreçle ilgili açıklama yapmama talimatı veren Baykal, 'Gelinen aşamada Kürt sorunuyla ilgili kim ne düşünüyor?' sorusunun cevabını arıyor. CHP lideri bu sorunun cevabını önce genel merkez ve yerel yöneticilerinden aldı. İlgili kurullarda özellikle Doğu ve Güneydoğu kökenli yöneticilerin görüşlerine başvuran Baykal, düşünceleri sözlü ve yazılı olarak kurmaylarından istedi. Baykal ayrıca Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerine Türkiye'nin çeşitli kesimleriyle görüşüp, Kürt sorununa ilişkin görüşlerin bir araya getirilmesini istedi. Kendisi de yüz yüze ve telefonla bu konuda önemli görüşmeler yaptı. Alınan bilgilere göre, geçen hafta içinde bölgedeki 20'yi aşkın kanaat önderi ve aşiret lideriyle görüşme yapıldı.

Çalışmaları gizlilik içinde yürüten CHP'nin gelecek hafta içinde, bu konuda hazırlanan bir raporu kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Bugün yapılacak olan MYK toplantısında konuyu bir kez daha kurmaylarıyla değerlendirecek olan Baykal, hazırlanacak çalışmanın ilan edilmesi için terör örgütü lideri Öcalan'ın da 'yol haritası'nı açıklamasını bekliyor. CHP'nin yaptığı çalışmanın, 1989 yılında SHP'nin hazırladığı, daha sonra CHP tarafından çeşitli kereler güncellenen raporun günün koşullarına uygun versiyonu olacağı ifade ediliyor. CHP'nin 'demokratik açılım' konusundaki tavrı, son zamanlarda sol çevrelerden yoğun eleştiriler alıyordu. Gerek Avrupalı sosyal demokrat siyasetçiler gerekse Türkiye'den aydınlar CHP'nin solculuktan uzaklaştığı tespitini yapıyordu.

Bu arada Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu da çözüme yönelik olarak 'Pusula' adlı bir çalışma hazırladı.

zaman



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,844 µs