En Sıcak Konular

Kahvecilerin 'sigara' eylemi

18 Ağustos 2009 21:20 tsi
Değişik illerden geldikleri belirtilen bir grup Ankara'da ''sigara yasağının genişletilmesi'' uygulamasında ''ara yol bulunması'' istemiyle eylem yaptı.

Aralarında kahvehane, lokanta, gazino ve benzeri yerleri işletenlerin yer aldığı kalabalık gruptakiler, Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara yasağının genişletilmesine ilişkin düzenlemenin uygulamaya konulmasıyla ''esnafın sıkıntılı günler yaşadığını'' öne sürdü. Kendilerinin siyaset yapmadığını anlata Palandöken, ''Düne kadar bizim kahvehanelerde siyaset yapanlar bugün kahveci esnafını unutup Türkiye'den başka 196 ülkede uygulamasız devam eden, ancak sadece 6 ülkede sigara yasağı ile ilgili bizim kadar katı olmayan bir çalışmaya devam ediyor'' diye konuştu.

''Kahvehane kültürünün sadece Türkiye'ye özgü olduğunu'' anlatan Palandöken, şunları söyledi:

''Biz 'sigara içilsin, sigarayı daha çok sevdirelim' demiyoruz. Esnafa zaten bir dokunsan bin ah işiteceksin. Türkiye'de o kadar önemli meseleler var ki bu belki en son olacak konu. İnsan sağlığı çok önemli, ancak bu iş eğitimle çözülür. Bu iş küçük çocukları sigara alınan noktalara göndermemekle, okul öncesinde sigaranın sağlığa zarar olduğu bilincinin aşılanmasıyla olur. Gelişmiş ülkelerin bulduğu ara yollarla olur, esnaf mağdur edilmeden yapılır. Kahvehaneler sadece sigara içilen yerler değil aynı zamanda kıraat edilen yerler ama ülke öyle bir durumdaki işsizlerin, iş bekleyenlerin sabahleyin gidecekleri tek nokta.''

Kendilerinin ''haklarını aradıklarını'' anlatan Palandöken, ''Bir ara yol bulun, esnafa destek olun. Fizibilite, rehabilite yapın salonların içinde havanlandırmayı ayarlayın, sigara içilen içilmeyen kahvehaneleri ayırın. Dünyanın yaptığının tersini yapmayın'' dedi.

-CEP TELEFONU NUMARASINI VERDİ-

Palandöken yaptıkları gösteri ile sadece seslerini duyurduklarını belirterek, ''Bizi sokağa, meydanlara indirirseniz bizimle başa çıkamazsanız'' dedi.

Bendevi Palandöken, konuşmasının ardından kürsüden cep telefon numarasını söyleyerek, ''Sizlerin Ankara'daki temsilcisi benim. Beni istediğiniz zaman arayabilirsiniz. Şimdi 'telefonunu söyledi gidip satacak' diye sakın düşünmeyin. Ben sizinle birlikteyim sizin komutanınız değil yanınızda neferinizim'' dedi.

Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu Genel Başkanı Murat Ağaoğlu ise kahvehanelerin sigara içilen ve içilmeyen olmak üzere ayrılmasını talep ettiklerini belirtti.

Gösterinin ardından Palandöken, Ağaoğlu ve bazı illerin kahveciler odası temsilcileri Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşeceklerini belirterek bakanlığa gittiler.

Bu arada, eyleme katılanların bol bol sigara içtiği, müzik eşliğinde oynadığı gözlendi. Eylemciler, tepki ve istemlerini dile getiren pankart taşıdılar, bu yönde slogan attılar. Kızılay ve Sakarya Caddesi'nden geldiği belirtilen bir grup esnaf da davul çalarak eylemcilere destek verdi.

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı eylemi bazı yabancı televizyon kanalları da görüntüledi.

aa



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,036 µs