En Sıcak Konular

DİSK Genel Başkanı Çelebi'den işsizlik uyarısı

18 Ağustos 2009 16:44 tsi
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “işsizlikteki sert artışların yerini daha küçük artışlara bıraksa bile, bu durumun iş gücü arzının 27 milyon olduğu Türkiye'de işsizliğin çözümüne ciddi bir katkı yapmayacağını” öne sürdü.

Çelebi, yaptığı yazılı açıklamada, işsizlikteki sert artışın yerini daha yavaş bir artışa bırakmasının olumlu olduğunu, ancak gerçekçi olmayan umutlar yaratmak ve beklentiler oluşturmanın, milyonlarca emekçiye ve ülkeye yarardan çok zarar vereceğini savundu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) resmi işsizlik rakamlarına göre; mayıs ayında işsiz sayısının 3 milyon 382 bin kişi, işsizlik oranının da yüzde 13,6 olduğunu belirten Çelebi, resmi işsizlik rakamlarında Ocak 2009'a göre 2 puan, Nisan 2009'a göre 1,3 puanlık bir azalmanın görüldüğünü ifade etti.

Fakat bu azalmanın resmi işsiz ve resmi işsizlik oranlarının zirve noktalarına göre bir gerileme olduğunu vurgulayan Çelebi, bu durumun istihdamın arttığını ve işsizlik sorununun çözüm yoluna girmiş olduğunu ortaya koymadığını öne sürdü.

Yaz döneminde mevsimlik etkiler nedeniyle istihdamın nispeten arttığına dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti:

“2009 yaz mevsiminde de istihdamda küçük de olsa bir artış olmuştur. Bu küçük artış işsizliğin zirve noktalarını oluşturan Aralık 2008 ile Nisan 2009 dönemine göre işsizlik oranının daha küçük çıkmasına neden olmuştur. Eğer gerçekten işsizlik geriliyorsa ve istihdam artıyorsa, bundan en fazla bizim memnun olacağımız açıktır. İşsizliğin gerilemesi ve istihdamın artma eğilimine girmesi, çalışanların ve milyonlarca işsizin en önemli beklentisidir.

Kriz dönemlerinde, objektif, uzun vadeli ve bilimsel değerlendirmelere çok daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle işsizlik sorununa uzun vadeli ve bütünsellik içinde bakılmasında büyük yarar vardır. İşsizlikteki sert artışlar yerini daha küçük artışlara bıraksa bile, bu durum iş gücü arzının 27 milyon olduğu Türkiye'de işsizliğin çözümüne ciddi bir katkı yapmayacaktır.”

“İşsizlik oranının Mayıs 2009'da gerilemediğini, sert yükselişte bir yavaşlama olduğunu” ifade eden Çelebi, işsiz sayısının Mayıs 2008-Mayıs 2009 arasında 1 milyon 180 bin kişi arttığını, aynı dönemde işsiz olduğu halde iş bulma ümidi olmayan ve iş aramayanların sayısındaki artışın da 271 bin kişiye ulaştığını kaydetti.

A.A.



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs