En Sıcak Konular

Hak-İş: Gül'ün deprem yaratacak karara imza attı

18 Ağustos 2009 11:46 tsi
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin düzenlemeyle ilgili, Cumhurbaşkanı Gül'ün İşsizlik Sigortası Fonu'nda deprem yaratacak bir karara imza attığını savundu.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, İşsizlik Sigortası Fonu'na ilişkin düzenlemeyle ilgili, ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına yol açan yasayı 17 Ağustos 2009 tarihinde tam da depremin 10. yıl dönümünde onaylayarak İşsizlik Sigortası Fonu'nda deprem yaratacak bir karara imza atmıştır'' dedi.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, 5921 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandığını anımsattı. Salim Uslu, ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanılmasına yol açan yasayı 17 Ağustos 2009 tarihinde tam da depremin 10. yıl dönümünde onaylayarak İşsizlik Sigortası Fonu'nda deprem yaratacak bir karara imza atmıştır'' yorumunda bulundu.

Düzenlemeyle, işsizlik sigortasında değişiklik yapılarak, İşsizlik Sigortası Fonu'nun nema gelirlerinin 2009 ve 2010 yıllarında dörtte üçünün, 2011 ve 2012 yıllarında dörtte birinin ilgili yılların bütçelerine gelir kaydedilmesinin hüküm altına alındığını belirten Uslu, bu kaynağın Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlar öncelikli olmak üzere ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik altyapı yatırımlarında kullanılacağını ifade etti.

Düzenlemenin, öncelikle Anayasa'nın, devletin, ''sosyal hukuk devleti'' niteliğine vurgu yapan 2. maddesi ile çalışma hakkı ve ödevini düzenleyen 49. maddesine ve genel bütçeyi düzenleyen 161, 162 ve 163. maddelerine aykırı olduğunu savunan Uslu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''İşsizlik Sigortası Fonu'ndan genel bütçeye para aktarılması, sigortacılık tekniği ve Kanun'un genel amacı ile bağdaşmadığı gibi, ücretlerinden fona prim kesilen işçilerin, haklarına saldırı niteliğindedir ve kabul edilmesi mümkün değildir. Fondan genel bütçeye yatırımlar için kaynak aktarmak yerine, fonun yaygınlaşan işsizliğe çare olacak çözümlerde kullanılması sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Bunun yanı sıra kaçınılmaz borç gereksinimlerinde hangi piyasa koşulları geçerliyse Fonun kullanımında da aynı koşulların geçerli olması gerekmektedir.''

Kanun'la ilgili sürecin henüz sonuçlanmadığını belirten Uslu, Cumhurbaşkanı, ana muhalefet partisi veya 110 milletvekilinin imzasıyla Kanun'un Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 60 gün içerisinde Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunulabileceğine işaret etti. Uslu, şunları kaydetti:

''Hak-İş olarak Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e, ana muhalefet partisine ve emeğin hakkını savunan ve sahiplenen bütün milletvekillerimize vicdanlarının sesini dinleyerek ve itirazlarımızı dikkate alarak bu kanunu Anayasa Mahkemesine götürmesi çağrısında bulunuyoruz.

Hem İşsizlik Sigortası Fonu'nun kullanılış biçiminden hem de anayasal yargıdaki boşluktan dolayı iki defa mağduruz. Çünkü Anayasal yargıda konfederasyonlara ve sivil toplum örgütlerine Anayasa Mahkemesine dava açma hakkı verilmemektedir. KKTC'de ve birçok Avrupa ülkesinde bu hak varken Türkiye'de var olan eksiklik bu vesile ile bir kez daha ortaya çıkmış ve Türkiye'de çok ciddi bir yargı reformuna ihtiyaç duyulduğu açıkça görülmüştür. Dolayısıyla çalışanların hakları söz konusu olması durumunda konfederasyonlara dava açma yetkisi verilmelidir.''

aa



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs