En Sıcak Konular

Nisan krizi: Ermeni tasarısı bu sefer geçecek!

0 0 0000 00:00 tsi
Nisan krizi: Ermeni tasarısı bu sefer geçecek! İyibilgi bugünden uyarıyor!.. Amerikan Kongresi bu sefer Ermeni tasarısını onaylama noktasında. Bugüne kadar hep Beyaz Saray’ın son dakika müdehalesi ile geri çekilen Ermeni soykırımı tasarısı, önümüzdeki Nisan’da onaylanmaya çok yakın. Sebebi

Amerikan Kongresi’nin geçtiğimiz seçimlerde demokratlar lehine yenilenmesinin ve Beyaz Saray’ı muhalif politikacıların seçilmesinin ardından, sürekli gündemde tutulan sözde Ermeni soykırımı yasa tasarısı bu sefer en tehlikeli aşamaya yaklaşıyor.

Ancak bu tasarının onaylanma ihtimalinin bu denli yüksek olmasının ardında, kongre üyelerinin Türkiye’yi politik açından sıkıştırma arzuları bulunmuyor. Seçimler sırasında Ermeni lobilerine büyük sözler veren Demokratlar, geleneksel olarak da zaten bu yasaya ve Ermeni diasporasına sıcak bakan bir kesimi temsil ediyorlar.

Buna ek olarak bir başka sıkıntı da kongre ile Beyaz Saray arasındaki gerilimden kaynaklanıyor. Bundan önceki Ermeni tasarısı girişimleri, Amerikan hükümetinin kongreyi ikazı ile önlenmişti. Tasarının geçmesi için yeterli oy olsa bile, Beyaz Saray, bunun ABD’nin menfaatine uygun olmadığı konusunda üyeleri ikaz ederek tasarıyı hep engellemişti.

Ancak bu sefer böyle bir imkan da zor görünüyor. Zira Kongre üyeleri Beyaz Saray’dan gelebilecek böyle bir uyarıyı çok kaale almayabilecekleri gibi, bu uyarının ters tepki yaratma ihtimali de mevcut. Çünkü Kongre üyelerinin (demokratların) Başkan Bush’a Irak’taki gelişmelerden ivmelenen kişisel “sevgilsizlikleri” de bulunuyor.

Zarfı açmak…

Ankara ise bu durumu “alıştığı” şekilde bir politik oyun olarak okumaya devam ediyor.
Diğer yandan Türkiye’den ABD’ye gerçekleşecek özellikle iki ziyaret Ermeni tasarısı meselesinde kilit nokta oynayacak. Bunlardan ilki Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Washington ziyareti. Diğeri ise takiben gerçekleşecek Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın gezisi. Bu ziyaretlerde gerçekleşecek çok yönlü ve ve sayıdaki görüşmede Ermeni tasarısı gündeme gelecek. Ancak şu an için bulunulan nokta, Ermeni yasa tasarısının Nisan ayında iki ülke arasında kaynayan kazana hallice odun atacağı şeklinde.

iyibilgi.com



Bu haber 337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,512 µs