En Sıcak Konular

İhracatçıdan Kürt açılımına tam destek

18 Ağustos 2009 09:26 tsi
'Demokratik açılım' sürecine ihracatçılar da kayıtsız kalmadı. TİM'in ihracat rakamlarını Dünya Barış Günü'nde Erdoğan'ın katılımı ile Hakkâri'de açıklaması için girişim başlatıldı.

Hükümetin, Kürt sorununun çözümüne yönelik attığı adımlara bir destek de ihracatçılardan geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından her ay farklı bir kentte açıklanan ihracat rakamlarının 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Hakkâri'de duyurulması için harekete geçildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "İyi şeyler olacak" demecinin ardından hükümetin "Kürt açılımı"nın koordinasyonu için İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı görevlendirmesiyle başlayan sürece iş dünyası da kayıtsız kalmadı. Kürt açılımı kapsamında geçen hafta TOBB ile görüşen ve hükümetin görüşlerini işadamları ile paylaşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün de patronlar kulübü TÜSİAD ile buluşacak. Atalay, hükümetin Kürt sorununda çatışma sürecini bitirmek amacıyla başlattığı açılım konusunda, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'dan destek isteyecek. İş dünyasının bir başka önemli çatı örgütü Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ise hükümeti beklemeden kendi "Kürt Açılımı"nı devreye soktu.
 
Erdoğan olmazsa Çağlayan
TİM'in ihracat rakamlarını bu kez Hakkâri'de açıklaması bekleniyor. Programının uyması halinde Erdoğan da "Dünya Barış Günü" olan 1 Eylül'de ihracatçılar ile beraber Hakkâri'ye çıkarma yapacak. Erdoğan, böylelikle hükümetin "Kürt açılımı" sonrasında ilk kez bir doğu kentinde Kürt vatandaşlarla bir araya gelmiş olacak. Programın netleşmesi halinde Erdoğan, Hakkâri'de İşsizlik Fonu'ndan GAP Bölgesine aktarılacak olan yaklaşık 4 milyar TL'nin de hangi alanlara harcanacağına dair ayrıntılı bilgi verecek. Erdoğan'ın yoğun programının Hakkâri'ye gitmesine izin vermemesi halinde ise hükümeti temsilen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TİM heyetine eşlik edecek.

Söz konusu planın hayata geçmesi için TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Ankara'daki temasları tüm hızıyla sürüyor. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında dün "ihracatın durumu" gündemi ile toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına katılan Büyükekşi, Erdoğan'ın ihracatçılar ile birlikte Hakkâri'ye gelmesi için Ankara'daki temaslarını sürdürüyor. Nihai program perşembe günü gerçekleştirilecek TİM İcra Kurulu toplantısında belli olacak.
 
'Bölge ihracatını artıralım'
Kürt açılımının yoğun olarak tartışıldığı bir dönemde ihracatçılar olarak Hakkâri'ye gitmeyi çok anlamlı bulduklarını dile getiren TİM İcra Komitesi Üyesi ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanı Bülent Aymen, "Geçen haftaki yönetim kurulu toplantımızda Hakkâri'ye gitmeyi görüştük. Bu perşembe günü Başbakan Erdoğan'ın programına göre program netlik kazanacak" dedi. Erdoğan ile birlikte Dünya Barış Günü'nde Hakkâri'de olarak tüm ihracatçılara "bölgeden yapılan ihracatı artıralım" mesajı vermek istediklerini vurgulayan Aymen, "Biz zaten tüm Türkiye'de ihracatı çok düşük kalmış kentlerle ilgili araştırmalar yapıyoruz. Bu açıdan da Hakkâri'de olmak bizim için önemli. Toplumda oluşan barış havasının da devamını istiyoruz" diye konuştu.
 
ERDOĞAN'I COŞKUYLA KARŞILARIZ
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Hakkâri'ye gelmesi halinde coşku ve sevinçle karşılanacağını dile getiren Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen, "Çok iyi bir süreçten geçiyoruz. Erdoğan'ın Kürt sorunu ile ilgili beyanatları, Türkiye'ye ve dünyaya mal olmuştur. Bu, Türkiye'nin, hepimizin geleceğidir. Bizim için Erdoğan'ın Hakkâri'ye gelmesi çok sevindirici bir olay olur" dedi. Yaklaşık 250 bin nüfusa sahip Hakkâri'de işsizlik oranının yüzde 35 olduğuna, kişi başına düşen yıllık gelirin ise 700-800 dolar civarında kaldığına dikkat çeken Şen, "Bizim şu an en önemli sorunumuz iki sınır kapımızın da kapalı olması dolayısıyla Irak'a ihracat yapamıyor olmak. Erdoğan'ın gelişi ile Çukurova Üzümlü ve Şemdinli Derecik sınır kapılarının yeniden açılmasını istiyoruz. Bu sayede kent ekonomisi kısa süre içinde çağ atlar, istihdam patlar" değerlendirmesinde bulundu.

 



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs