En Sıcak Konular

Afganistan'da Raşit Dostum krizi

18 Ağustos 2009 08:51 tsi
Geçen yıldan beri ailesi ile birlikte Türkiye'de yaşayan Özbek General Dostum'un Afganistan'da kritik cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ülkeye dönmesi ortaklığı karıştırdı.

Geçen yıldan buyana ailesi ile birlikte Türkiye’de yaşayan Özbek General Raşit Dostum’un Afganistan’da kritik seçimleri öncesi "sürpriz" bir biçimde ülkeye dönmesi ortaklığı karıştırdı. The Times ve New York Times gazeteleri, Dostum’un Türkiye’de "sürgünde" yaşadığına dikkat çekerek dönüşünün, Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin Özbek oyları çekme çabası gibi göründüğünü belirtti.
Amerika’nın Sesi ise, "Birleşik Amerika, tartışmalı Afgan savaş lordunun sürgünde yaşadığı Türkiye’den dönüşünü kınadı" derken Washington’un Afgan hükümetine kaygılarını ilettiğine dikkat çekti.

Raşit Dostum’un Pazar günü beklenmedik bir biçimde Afganistan’a dönmesi ilgi uyandırdı. İngiliz The Times gazetesi, Afganistan seçim kampanyasında "Savaş lordlarının en başlıca rolü üstlendikleri" yönündeki eleştirileri de aktardığı haberinde "Bu savaş lordlarından biri Özbek lideri General Abdül Raşit Dostum, dün gece (Pazar gecesi) Sayın Karzai’nin Özbek oyalarını çekme girişimi çerçevesinde sürgünde yaşadığı Türkiye’den geri döndü" diye yazdı.

New York Times ise, Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin, seçimdeki şansını artırmak amacıyla harekete geçtiğini, Dostum’un ülkeye dönmesine izin verdiğini belirtirken "Adamları, 2001 yılında yüzlerce Taliban tutukluyu öldürmekle suçlanan savaş lordu, Özbek Komutanı Abdül Raşit Dostum, sürgünde yaşadığı Türkiye’den Pazar gecesi Afganistan’a geldi. (?) Sayın Dostum’un dönüşünün, itibarı bazı seçmenleri caydırabilirse de Sayın Karzay’a etnik Özbekler arasındaki desteği artırması bekleniyor."

"WASHİNGTON KAYGILARINI AFGAN HÜKÜMETİNE İLETTİ"
Bu arada, Amerika’nın Sesi ise, "ABD, seçimler öncesi Afgan savaş lordunun dönünüşü kınadı" başlığı ile yayımladığı haberde "ABD. tartışmalı Afgan savaş lordu Abdül Raşit Dostum’un dönüşünü kınadı. Kabil’deki ABD Büyükelçiliği, Washington’un, savaş lordunun bugünkü Afganistan’da, özellikle Perşembe yapılması öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında olası rolüne ilişkin kaygılarını Afgan hükümetine ilettiğini söyledi."

Haberde ayrıca sürgüne girmeden önce Karzai tarafından Genelkurmay Başkanı olarak atanan Dostum’un, geçen yıldan bu yana sürgünde yaşadığı belirtilirken dönüşününün, Karzai’ye seçmen desteğini artırmayı amaçladığı sanıldığına da dikkat çekildi.

haber7



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,050 µs