Bir enerji hamlesi de Katar'la | " /> Bir enerji hamlesi de Katar'la | "/>

En Sıcak Konular

Bir enerji hamlesi de Katar'la

18 Ağustos 2009 08:11 tsi
Bir enerji hamlesi de Katar'la  
Enerjide transit ülke olmayı hedefleyen Türkiye, Rusya ile imzalanan tarihi anlaşmaların ardından zengin doğalgaz yataklarına sahip Katar ile de bu alanda işbirliği yapacak.

İki ülke arasında enerji işbirliği imkanlarının tespiti için komisyon kurulması konusunda mutabakat sağlandı. Mutabakata, kalabalık bir heyetle Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştiren Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Thani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasında dün İstanbul'da yapılan görüşmede varıldı. Görüşmede Gül, iki ülke arasındaki esas işbirliği alanının enerji olduğunu belirterek, enerji işbirliği imkanlarının tespiti için enerji komisyonu kurulmasını önerdi. Katar Emiri El Thani de bu öneriyi kabul etti.

Görüşmelerin ardından El Thani ile basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, gaz boru hatları, rafineler, depolama tesisleri ve Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanması ile ilgili konuları ele aldıklarını belirtti. İki ülkenin enerji bakanlarının başkanlığında enerji komisyonu kurulması kararı aldıklarını açıkladı. Ceyhan'da enerji konusunda depolama çalışmalarının sürdüğünü hatırlatarak, Katar'ın da burada bir alan alabileceğini ifade etti. Katar Emiri El Thani'nin de bu teklife sıcak baktığı belirtildi. Katar doğalgazının Türkiye'ye sıvılaştırılmış olarak tankerlerle taşınmasının yanı sıra bir gaz olarak boru hattı ile iletilmesi de gündemde. Kurulan Enerji Komisyonu'nun çalışmalarının sonuçlarını dört gözle beklediklerini söyleyen El Thani, ''Katar'dan Türkiye'ye uzanacak bir boru hattının gerçekleşmesini umuyoruz.'' dedi. Toplantıda iki ülkenin kamu yayıncılığı yapan kuruluşları arasında işbirliği ve vize muafiyetinin sağlanması hususlarını da içeren 3 ayrı protokol imzalandı.

zaman



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,256 µs