En Sıcak Konular

Tarantula Türkiye'de kimi sokacak?

17 Ağustos 2009 12:08 tsi
Tarantula Türkiye'de kimi sokacak? Elmasları diş macunu tüpüne sokanların listesi? iyibilgi Ankara

İsviçre’de gizli banka hesabı sahibi olanların, bu “özel” bankacıların “danışmanlık hizmeti” ile, yurt dışından aldıkları elmasları diş macunu tüpünün içine sokarak yurda soktuğu söyleniyor.

Bir nevi “düş tüpü”! Tabii bu örnek ABD’deki parasını İsviçre’nin gizli hesaplarına aktararak vergi kaçakçılığı yapanlarla ilgili. Türkler’in bu tür danışmanlık hizmeti alıp olmadığı bilinmiyor.

Ama şu sıralar bilinebilir. Zira, bu tüp öyküsünden daha ilginç olanı ABD’liler İsviçre’deki gizli banka hesaplarının izini sürererken “15 milyar dolar”ın ismini zikretmeleri.

Fakat konu Türkiye olunca emsal rakamın “gazetelerimiz haberlerine göre” 60 milyar dolara fırlaması. Gönül farklı kulvarlarda beklenti içinde olsa da, en azından bu konuda ABD’yi geçme ihtimalimizin bulunması güzel!

Tarantula!..

İki yıl kadar önce İsviçreli Bankacılık devi UBS’in “içinden” biri-kod adı “tarantula” oluyor-Amerika’ya “gizli hesaplar”la ilgili bilgileri sızdırdı.

Tabii perde arkası pek yazılmadığından, Tarantula’nın yüksek ahlaki değerlerle mi bu işi yaptığı veya ABD kanunlarına göre vergi kaçağını ihbar edenlerin meblağın yüzde 30’unu almak için mi yaptığı pek anlaşılmış değil.

Yine de nihayetinde Tarantula İsviçre’deki bankacılık sırlarına son verecek bilgileri sızdırmış bulunuyor.

Böylece UBS’nin zengin ABD vatandaşlarının vergi kaçırmasına aracılık etmekle suçlanmasına uzanan süreci de tetiklemiş halde.

Bugün gelinen nokta, ABD’nin efsanevi ve bacakları titreten Gelir İdaresi IRS ile İsviçre’nin en büyük bankası UBS’nin anlaşmaya varmaları.

ABD, UBS’den binlerce Amerikalının hesaplarıyla ilgili gizli bilgileri talep ediyor. UBS de 15 milyar doları bulan hesapların bir kısmına ilişkin bilgileri açıklamayı kabul etti.

Anlaşma bu hafta içerisinde açıklanacak ve 5 bin Amerikalının isimleri ABD’li yetkililere verilecek.

Bize ne?..

Bize şu: Türkiye de UBS ile bu konuyu halletmek (!) istiyor. ABD’nin yaptığı anlaşmanın bir benzerini gerçekleştirmeye çalışacak.

Bununla ilgili bazı ipuçları ortada dolaşıyordu ama önce Star Gazetesi’nin ardından da Hürriyet’in alıntıladığı habere göre, İsviçre'de Türklere ait 60 milyar doları bulan hesapların bilgileri istenecek!

Tabii “Varlık Barışı Projesi” üzerinden gidiliyor ve yurt dışındaki varlıkları ülkeye çekmek isteyen Türkiye'nin de ABD ile imzalanan anlaşmayı gerekçe gösterdiği söyleniyor ama bu hesapların ortaya çıkmasının bir çok farklı sonucu da olabilir!

Yani konu sadece ekonomik değil



Bu haber 1,063 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs