En Sıcak Konular

MİT'in açılımı biraz farklı

17 Ağustos 2009 09:58 tsi
‘’Kürt açılımı’’ sonrasında, antropolojiye olan ilgi de arttı. MİT, etnik kültürlere ilişkin değerlendirmeler yapan antropolog alacak.

Emniyete Kürtçe bilen polis alınması gibi önerileri de beraberinde getiren ‘’Kürt açılımı’’ sonrasında, ‘’İnsan bilimi’’ anlamına gelen antropolojiye olan ilgi de arttı. Yeni kurulacak Terör Müsteşarlığına, antropolog kadrosu verilmesinin ardından, Milli İstihbarat Teşkilatı da (MİT) kurumda çalıştırılmak üzere antropolog alacağını duyurdu. Antropologlar, bir iskeletin türünü, cinsiyetini, geçirdiği bir hastalık olup olmadığını saptayabiliyor ve bu verilerden yola çıkarak, etnik kültürlere ilişkin değerlendirmeler de yapabiliyor.

MİT sınavla personel alımı için duyuru yaptı. İstihbarat Uzman yardımcısı olarak görevlendirilecek personelde, üniversitelerin Hukuk, Siyasal, İşletme, Maliye, Ekonomi ve Antropoloji gibi bölümlerinden mezun, en az bir yabancı dil bilen, 30 yaşını aşmamış ve KPSS’de de en az 80 puan almış olması şartı aranıyor.

TERÖR MÜSTEŞARLIĞI DA ALACAK…
Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri belirlemek üzere kurulacak olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına da  antropolog kadrosu verilmişti. Müsteşarlık teşkilatında, Müsteşarın yanı sıra, 2 Müsteşar yardımcısı, 6 daire başkanı ve toplam 94 kişilik kadro bulunacak. Bu kadrolar arasında istatistikçi, sosyolog, psikolog ve antropolog da olacak. Antropologlar bugüne kadar sadece Kültür Turizm Bakanlığında istihdam ediliyordu.

İNSAN DAVRANIŞ YAPISI VE DEĞİŞİMİNİ İNCELİYOR
Antropoloji, insan davranış yapısı ve değişimini inceliyor. İnsan toplulukları arasındaki benzerlik ve farklılıkları ele alıyor. Sosyal antropologlar kültürle ilgili araştırmalar yaparken, fiziksel antropologlar, insanın fiziksel gelişimini ele alıyor. Sosyal antropologlar örneğin cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler üzerinde insan davranışlarını incelerken, Adli Tıp ile de ortak çalışan fiziki antropologlar ise, bulunan bir iskeletin türünü, cinsiyetini, geçirdiği bir hastalık olup olmadığını saptayabiliyor. Bu verilerden yola çıkılarak, etnik kültürlere ilişkin değerlendirmeler de yapılabiliyor.
Türkiye’de halen antropoloji eğitimi İstanbul Üniversitesi ile, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Yeditepe, Sivas Cumhuriyet, Hatay Mustafa Kemal Üniversitelerinde veriliyor. Türkiye’de yaklaşık 3 bin 500 antropoloji mezunu bulunuyor.

Gazeteport



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,425 µs