Türkiye'ye kurt kapanı | " /> Türkiye'ye kurt kapanı | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye'ye kurt kapanı

17 Ağustos 2009 08:59 tsi
Türkiye'ye kurt kapanı 



Türkiye Kürt açılımı tartışmalarına yoğunlaşırken komşu Yunanistan 'Bizans oyunu bu' dedirtecek bir operasyona imza atıyor. iyibilgi analiz

Türkiye Erdoğan hükümetinin Kürt sorunu konusundaki hayati adımlarını tartışırken komşu Yunanistan Türkiye ile ilişkilerde tansiyonu yükseltecek adımlar atarak ilginç bir psiklojik operasyon düzenliyor. iyibilgi'nin görüşlerine başvurduğu uzmanlar Yunanistan'ın bu operasyonlarla yıl sonunda AB müzakereleri çerçevesinde gündeme gelecek olan limanların Kıbrıs dahil tüm AB üyesi ülkelere açılması tartışmaları öncesinde tansiyonu yükselterek dikkatleri Türkiye üzerine çekme arayışı olarak yorumluyor.

Yunanistan'ın Türkiye ile sorun yaşandığı izlenimi uyandırmak için uzun bir süredir çalışma yaptığı ilk olarak Başbakan Erdoğan'ın Atina gezisini iptal etmesiyle ortaya çıkmıştı. Erdoğan'ın gezisi gerçekleşmese de ertesi gün çıkan gazeteler -sayfalar ziyaretten önce yapıldığı için- gezinin gerçekleştiğini yazmış ve haber Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim yaşanmış gibi sunulmuştu. Daha sonra basın kuruluşları "yalan" haber için özür dilerken Yunanistan makamlarının kendilerini yönlendirdiğini okurlarına duyurmuştu.

Son iki ayda Atina'nın "ayak oyunları"nın başlangıcı bu oldu. Ardından geçtiğimiz haftalarda Türkiye ile Yunanistan arasında küçük çaplı bir "Kardak" krizi yaşandı. Yunanistan'ın uluslararası karasularında bulunan adacıklara asker çıkardığı ilk kez Yunan basını tarafından dile getirildi, ardından Türk gazeteciler Yunanistan'ın bu adacıklara birlik yerleştirdiğini tespit etti. Hatta Türk gazeteciler Yunan sahil güvenlik güçleri tarafından göz altına alındı. Türkiye dışişleri bakanlığının araya girmesiyle "Kardak" krizi de büyümeden atlatıldı.

Bu arada son iki ayda karşılıklı hava ihlalleri haberleri artarak gelmeye devam ederken önceki gün aralarında Selanik Valisi'nin de olduğu Yunanistan'dan gelen 200 kişilik bir turist ekibi Trabzon'daki Sümela manastırını ziyaret etti, ardından manastırda dua etmeye kalkıştı. Manastırın bir müze olduğu, içerisinde ibadet edilemeyeceği kendilerine anlatılsa da turist grubu müze içerisinde mum yakarak ibadet etmeye kalkınca görevlilerle itişme yaşandı. Ancak bu olay da büyümeden önlendi.

iyibilgi'nin görüşlerine başvurduğu uzmanlar özellikle Sümela manastırında yaşananları provokasyonların zirvesi olarak niteliyor. Bu adımla "limanların açılması" tartışmaları yaşanırken AB'ye "Türkiye'de azınlık hakları tehlikede, ibadethanelerin kapısında kilit var" mesajı verilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Öte yandan Trabzon'da yaşananların Başbakan Erdoğan'ın Adalar'a yaptığı ziyaretle aynı güne denk gelmesi de ilginç bir tesadüf olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan "Yunanistan neden Türkiye ile tansiyonu yükseltecek adımlar atıyor" şeklindeki sorumuzu yanıtlayan uzmanlar iki ülke arasındaki güç dengesinin yüksek oranda Türkiye lehine olduğunu, bu yüzden Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Türkiye'yi AB üzerinden sıkıştırmaya çalıştığının altını çiziyor. ABD'nin Kıbrıs elçisi Frank C. Urbancic'in geçtiğimiz ay Washington'da dile getirdiği "Türkiye çok büyük bir ülke, Yunanistan ve Kıbrıs Türkiye'yi ancak AB ile dengeleyebilir" şeklindeki sözlerinin de Atina'nın stratejisini açıkladığı belirtiliyor.

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 1,711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs