En Sıcak Konular

Adalet Bakanlığı noktayı koydu

16 Ağustos 2009 23:09 tsi
Adalet Bakanlığı, bağımsız yargı tarafından yürütülen yargılama faaliyetine hiçbir şekilde müdahalede bulunmadıklarını açıkladı.

Bakanlık, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Cihaner hakkında Adalet Başmüfettişleri tarafından inceleme ve soruşturma yapılmasıyla ilgili olarak bazı basın yayın organlarında yer alan farklı değerlendirmelerle ilgili bir yazılı açıklama yaptı.

Hakim ve Cumhuriyet savcılarının görevlerinden doğan ve görevleri sırasında işledikleri iddia edilen suçlarıyla ilgili inceleme ve soruşturma yapma yetkisinin, Anayasa'nın 144'üncü ve Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 82'nci maddelerine göre Adalet Bakanı'nın iznine tabi olduğu hatırlatılan açıklamada, Adalet Bakanının, anayasa ve kanundan kaynaklanan bu yetkisini, ilgiliden daha kıdemli bir muhakkik ya da Adalet müfettişine inceleme ve soruşturma yaptırmak suretiyle kullandığı ifade edildi.

Erzincan Adliyesi'nde görev yapan hakim ve Cumhuriyet savcılarıyla ilgili olarak Bakanlığa intikal eden ihbar ve şikayet dilekçeleri, olağan denetim sebebiyle Erzincan'da bulunan Adalet müfettişlerine gönderildiği belirtilen açıklamada, "Adalet müfettişlerince yapılan olağan incelemeler sırasında Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında başlatılan soruşturma devam etmektedir. Bu konudan dolayı halen bakanlığımıza intikal etmiş bir soruşturma raporu mevcut değildir. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki inceleme ve soruşturmaların, adı geçenin bazı basın yayın organlarında yer verilen soruşturmayı başlatmasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır. İlgili Cumhuriyet Başsavcısının da aralarında bulunduğu bir kısım hakim ve Cumhuriyet savcıları hakkında 2008 yılında başlatılan bir inceleme ve soruşturma kapsamında iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin olarak adalet müfettişlerince talep edilen kararlar, yetkili mahkemeler ve hakimler tarafından verilmiş yasal kararlardır. Bakanlığımızın bağımsız yargı tarafından yürütülen yargılama faaliyetine hiçbir şekilde müdahalede bulunması sözkonusu değildir. Konuyla ilgili olarak Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada, haberlere konu olan soruşturmanın engellenmesinin sözkonusu olmadığı, aksine ilgili şahıslar hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açıldığı ve yargılamanın devam ettiği belirtilmiştir. Ayrıca, Adalet Bakanlığı'nca Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın görevden alınmasının önerildiği iddiası da hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlığımızca hazırlanan 2009 yılı Adli Yargı Yaz Kararnamesi taslağında Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın görevden alınması ya da görev yerinin değiştirilmesiyle ilgili hiçbir teklif yer almadığı gibi böyle bir husus Kuruldaki görüşmeler sırasında da gündeme getirilmemiştir." görüşlerine yer verildi.

cihan



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,093 µs