En Sıcak Konular

İpekçi cinayetinin kilit ismi Türkiye'de

16 Ağustos 2009 14:26 tsi
İpekçi cinayetinin kilit isimlerinden Yalçın Özbey'in Türkiye'ye gizli girip çıktığı iddi edildi.

Abdi İpekçi cinayetinin ve Papa İkinci John Paul'a yönelik suikast girişiminin kilit adamı olarak nitelenen Yalçın Özbey, 30 yıl sonra sessizce Türkiye'ye geldi.

Yalçın Özbey, bir yakınının düğününe de katıldı. Onu burada bile kimse tanımadı.

Hürriyet gazetesinin iddiasına göre Özbey, bir hafta Malatya'da kaldıktan sonra İstanbul'a kiralık arabayla geri döndü ve İstanbul'da da yakınlarını ziyaret edip, denizyoluyla geçen perşembe günü Türkiye'yi aynı sessizlikle terketti.

SIR ADAM

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979'da İstanbul Nişantaşı'nda öldürüldü. Suikast sanığı Mehmet Ali Ağca 11 Temmuz'da yakalandı. 23 Kasım 1979'da İstanbul Kartal Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırıldı, 28 Nisan 1980'de gıyabında idam cezasına çarptırıldı. 13 Mayıs 1981'de Vatikan'da Papa II. Jean Paul'ü vurdu, yakalandı ve ömür boyu hapse mahkûm oldu. Cezaevindeyken Abdi İpekçi'yi Yalçın Özbey'in öldürdüğünü söyledi. Özbey, Ağca'ya para yardımı yaptığını, cezaevinden kaçırılırken kullanılan otomobilin kendisine ait olduğunu kabul etti ancak suikastı reddetti. İpekçi cinayetinden sonra yurtdışına kaçan Özbey'in Papa II Paul'a yapılan saldırı sırasında Vatikan'da olduğu öne sürüldü. 1993'te Almanya'da uyuşturucuyla yakalandı. Gözaltındayken Türkiye'den giden iki MİT görevlisiyle görüştü. İpekçi davasının görüldüğü İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi bu görüşmenin tutanaklarını istedi ama MİT ses kayıtlarının kaybolduğunu ileri sürdü. 1997'de Almanya'da serbest kalan Özbey aynı yıl bu kez Belçika'da gözaltına alındı. Ancak Belçika'da zamanaşımı süresinin 10 yıl olması nedeniyle serbest bırakıldı. Kırmızı bültenle aranan ve Adalet Bakanlığı tarafından Almanya ve Belçika'dan iade edilmesi talep edilen Özbey, Türkiye'ye gönderilmedi. 1 Şubat 2009'da üzerinden tam 30 yıl geçen ve bir sonuca ulaşmayan İpekçi cinayeti davası zamanaşımına uğradı. Özbey'in yakalama kararı iptal edildi. Özbey elini kolunu sallayarak Türkiye'ye dönebilirdi, öyle de oldu.

 



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs