En Sıcak Konular

Liderlerden Anadolu'ya Hacı Bektaş Veli örneği

16 Ağustos 2009 12:52 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Şahin ve Başbakan Erdoğan, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri dolayısıyla birer mesaj yayımlayarak birlik beraberlik çağrısı yaptı.

CUMHURBAŞKANI GÜL: ''BUGÜN AZİZ MİLLETİMİZ, HACI BEKTAŞLARIN, MEVLANALARIN, YUNUS EMRELERİN ÖĞÜTLEDİĞİ GİBİ SEVGİ, KARDEŞLİK, BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE ÇALIŞMAKTA, HERKESİN EŞİT VATANDAŞI OLDUĞU, GÜÇLÜ, MÜREFFEH, MODERN VE DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE'Yİ HEP BİRLİKTE İNŞA ETMEKTEDİR''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün, milletin ''Hacı Bektaşların, Mevlanaların, Yunus Emrelerin öğütlediği gibi sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmakta, herkesin eşit vatandaşı olduğu, güçlü, müreffeh, modern ve demokratik bir Türkiye'yi hep birlikte inşa etmekte olduğunu'' bildirdi.

Gül, Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri dolayısıyla, Hacıbektaş Kaymakamı Mustafa Eldivan ile Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu'na birer mesaj gönderdi.

Mesajında, Hacı Bektaş Veli'nin doğumunun 800. yılında düzenlenen, 46. Ulusal 20. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve kültür sanat etkinliklerine yapılan davet için teşekkür eden Gül, ''Hacıbektaş ilçemizde geçmişten günümüze bir gönül köprüsü oluşturan vatandaşlarımı bu mesaj vasıtasıyla sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum'' ifadesini kullandı.

Her yıl yapılan törenlerin, Hacı Bektaş Veli'yi anmanın yanı sıra onun öğütlerini daha iyi anlamaya, felsefesini öğrenmeye ve birlik ve beraberliğin pekiştirilmesine de vesile olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, dünya toplumlarının tarihinde kökü 800 yıl öncesine uzanan, fikirleriyle geniş kitleleri etkilemiş, bugün de saygıyla anılan çok az önder bulunduğunu bildirdi.

Bu yıl ki törenlerin bu anlamda büyük önem taşıdığına inandığını kaydeden Gül, Hacı Bektaş, Mevlana ve Yunus Emre gibi bir çok düşünür ve gönül erinin, insanı her türlü değerin üzerinde gören, farklılıkları zenginlik kabul eden, sevgi ve toleransı temel alan düşünceleriyle Anadolu'dan tüm insanlığa ışık tuttuklarını ifade etti.

-MİLLİ DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİREN ANLAYIŞ-

Gül, mesajında şunları kaydetti:

''Bugün insanlara rehberlik eden değerleri, yüzlerce yıl önce hem yaşayan hem yaşatan Hacı Bektaş Veli, evrensel öğretileriyle asırları aşarak günümüze ulaşmış büyük bir düşünür ve gönül adamıdır.

Hacı Bektaş Veli, barışı, dostluğu, sevgiyi ve hoşgörüyü temel ilke edinen fikirleriyle farklı dillerden, kökenlerden ve kültürlerden insanların bir arada yaşamasını mümkün kılan hayat felsefesiyle Anadolu'da birliğin gerçekleşmesine büyük katkı sağlamıştır.

Milli dayanışmayı güçlendiren bu anlayış, hiç şüphe yoktur ki, milletimizin bin yıldır gönül birliği içinde, barış ve kardeşlik içinde yaşaması yolunda tarihi bir hizmette bulunmuştur.

Anadolu'da yeşeren bu ruh, bu şuur, birlik ve beraberliğimizin harcı olmuştur. Bin yıldır olduğu gibi, bundan sonra da bir arada yaşamayı sürdüreceğiz.

Bugün, aziz milletimiz, Hacı Bektaşların, Mevlanaların, Yunus Emrelerin öğütlediği gibi, sevgi, kardeşlik, birlik ve beraberlik içerisinde çalışmakta, herkesin eşit vatandaşı olduğu, güçlü, müreffeh, modern ve demokratik bir Türkiye'yi hep birlikte inşa etmektedir. Herkesin birbirini sevmesi, anlaması, değerlerine saygı göstermesi ve tek vücut olarak hareket etmesi durumunda, problemlerimizin rahatlıkla çözüleceğine olan inancımı da bu vesileyle vurgulamak isterim.

Doğumunun 800. yılında Hacı Bektaş Veli'yi saygı ve rahmetle anıyor, tüm vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi iletiyorum.''

 

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, kültürümüzün manevi mimarlarından Hacı Bektaş Veli'nin çağları aşan, sevgi, barış ve kardeşlik felsefesiyle Anadolu'nun manevi önderlerinden olduğunu belirtti.

Şahin, Hacı Bektaş Veli'yi Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri dolayısıyla mesaj yayımladı.

Anadolu'nun yurt olmasında büyük katkıları olan Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş Veli gibi halk erenlerinin Balkanlardan Kafkasya'ya, Orta Doğu'dan Asya'ya kadar yeryüzünün büyük bir coğrafyasına sevgi, barış ve kardeşlik tohumları ektiğini belirten Şahin, mesajında şunları kaydetti:

''Kültürümüzün manevi mimarlarından Hacı Bektaş Veli çağları aşan, sevgi, barış ve kardeşlik felsefesiyle Anadolu'nun manevi önderlerinden olmuştur. Hacı Bektaş Veli Mevlana ve Yunus Emre gibi kültürümüzün yapı taşlarındandır. Hünkarın varlık anlayışı, insan sevgisi, yardımlaşma, dayanışma ve barışı öğütleyen felsefesiyle, milli birliğimizin sağlanmasında büyük katkıları olmuştur. Hacı Bektaş Veli toplum hayatına dair kıymetli öğütleri, cehalete karşı ilmin ışığını savunan felsefesiyle, bugün de bilgeliğinin parıltısıyla bizim için yol göstericidir.

Birçok sorunumuzun çözümü Hacı Bektaş gibi halk erenlerinin manevi öğretilerinde gizlidir. Hacı Bektaş Veli gibi halk erenlerinin felsefesini daha iyi öğrendikçe birbirimizi daha çok sevecek, birbirimizi daha iyi anlayabilecek, sevgi ve kardeşliğimizi birbirimizden esirgemeyeceğimize inanıyorum.

Hacı Bektaş Veli'nin aslanla tavşanın dost olduğu adalet, sevgi ve hoşgörü anlayışına bugün yeryüzünün her köşesinde büyük ihtiyaç vardır. Bu duygu ve düşüncelerle büyük bilge ve mutasavvıf Hacı Bektaş Veli'yi saygı ve rahmetle anıyor, öğretisinin ve sevgi felsefesinin hayat bulduğu bir dünya diliyorum.''

BAŞBAKAN ERDOĞAN: HACI BEKTAŞ VELİ GİBİ BÜYÜK ERENLERİN GÖNÜLLERİMİZDE VE ZİHİNLERİMİZDE YAKTIKLARI IŞIK, MİLLETİMİZLE BİRLİKTE BÜTÜN İNSANLIĞI AYDINLATMAYA DEVAM EDECEKTİR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hacı Bektaş Veli gibi büyük erenlerin gönüllerde ve zihinlerde yaktığı ışığın milletle birlikte bütün insanlığı aydınlatmaya devam edeceğini'' belirtti. 

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

''Mevlana, Yunus Emre gibi büyük erenlerden ve Anadolu'nun manevi mimarlarından biri de Hacı Bektaş Veli'dir. Sevgi, kardeşlik, barış ve hoşgörü gibi değerlerimizin Anadolu'da kök salmasına onlar öncülük etmişlerdir.

Büyük medeniyetimizin ve zengin kültürümüzün temellerinde, milli birlik ve beraberliğimizin de mayası olan bu değerler vardır. Hacı Bektaş Veli gibi büyük erenlerin gönüllerimizde ve zihinlerimizde yaktıkları ışık, milletimizle birlikte bütün insanlığı aydınlatmaya devam edecektir.

Düzenlenen Hacı Bektaş Veli'yi Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri'nin, sevgi, kardeşlik, barış ve hoşgörü ideallerine önemli katkıları olacağına inanıyor; bütün Anadolu erenlerini rahmet ve şükranla anıyorum.''

 

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi Çilehane mevkisinde bulunan Delikli Taş'a Alevi ve Bektaşiler büyük ilgi gösteriyor.

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesi, Hacı Bektaş Veli'yi Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri nedeniyle Alevi ve Bektaşiler'in akınına uğruyor. Anadolu'ya yolu düşen her Alevi, Alevi Bektaşi öğretisinin piri olarak kabul edilen Hacı Bektaş Veli'nin türbesini ve ilçenin 3 kilometre doğusundaki Çilehane mevkisinde bulunan Delikli Taş'ı ziyaret ediyor.

İlçeye gelenlerin en çok ziyaret ettiği bu yerdeki Delikli Taş'ın içine girip çıkınların ''günahlarından arındığına'' inanılıyor.

Kutsal sayılan mekanı gezen ziyaretçiler, Çilehane'de bulunan Delikli Taş'ı ''inananların kendini test ettiği yer'' olarak kabul ediyor.

İnanışa göre, günahı olan Delikli Taş'tan geçemiyor. Delikli Taş'tan geçmek için zayıf veya şişman farkı gözetilmeyip, her ziyaretçi buradan geçmeyi deniyor. Eğer geçemezse, günahından arınmak için mutlaka bir kurban kesmesi ve bunu yoksullara dağıtması gerekiyor.

ALEVİ VE BEKTAŞİLER DELİKLİ TAŞ'A AKIN EDİYORTBMM BAŞKANI ŞAHİN: KÜLTÜRÜMÜZÜN MANEVİ MİMARLARINDAN HACI BEKTAŞ VELİ ÇAĞLARI AŞAN, SEVGİ, BARIŞ VE KARDEŞLİK FELSEFESİYLE ANADOLU'NUN MANEVİ ÖNDERLERİNDEN OLMUŞTUR''

aa



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,352 µs