En Sıcak Konular

İstihdam projeleri hayata geçiyor

16 Ağustos 2009 12:01 tsi
Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), istihdam projelerini tek tek hayata geçiriyor.

Küresel ekonomik krizden etkilenenlere yeni iş kapıları açmak için istihdam paketi kapsamındaki projelere hız verilirken, bu çerçevede, meslek edindirme, kamu yararına çalışma ve kendi işini kurma programları uygulanıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre İş-Kur, istihdam paketi kapsamında istihdam tedbirlerini yaygınlaştırmaya başladı.

Kurum, ulusal ve uluslararası kaynaklarla geliştirdiği bu projelerle işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlamayı ve krizi fırsata çevirerek, yeni iş olanakları yaratmayı amaçlıyor.

-KADINLARA, 17 MİLYON AVROLUK POZİTİF AYRIMCILIK-

Projeleri hayata geçirmek için Türkiye genelinde 81 ilde yoğun bir şekilde uygulama sürecini devam ettiren kurum, iş gücüne meslek edindirme ve mesleğini geliştirme ile kamu yararına çalışma, staj ile kendi işini kurma programlarını sürdürüyor.

Uluslararası kaynakların kullanıldığı projelerde, hibeler, katılım öncesi mali yardımlar ve fonlardan yararlanılıyor.

Bu kaynaklarla gerçekleştirilen projeler arasında, istihdamda dezavantajlı gruplar olarak tanımlanan gençlere ve kadınlar ile uzun süreli işsizlere yönelik proje çalışmalar da bulunuyor.

Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren İş-Kur yetkilileri, iş gücünün kalifikasyonunun artırılması ve iş piyasasına girişlerin kolaylaştırılmasına katkıda bulunmak için proje çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdüğünü belirttiler. Yetkililer, projelerin içeriğine yönelik de şu bilgileri verdi:

''Şu anda 25 ilde devam eden projelere 101 çocuğumuz katılıyor. Yaklaşık 9 bin kişi buna katılıyor. Gençler için bir proje çağrısına çıkmıştık. Bunun duyurularını yaptık, projeler hazırlanıyor 43 ilde. Ayrıca, kadınlar için yine 17 milyon avroluk bir hibe planı uygulayacağız. Projenin değerlendirmeleri yapılıyor. Daha sonra bu yöndeki çalışmalar yoğun bir şekilde devam edecek. Hem ulusal hem uluslararası kaynakları kullanmak suretiyle iş gücünün kalifikasyonunu artırıp, iş piyasasına girişleri kolaylaştırmaya katkıda bulunacağız.''

-DOKTORA YAPAN DA BAŞVURUYOR-

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, bu dönemde, küresel ekonomik kriz ve hizmet sunum biçimindeki değişiklik nedeniyle kurumdan beklentiler de arttı.

Bu durum iş başvuru sayısına yansıdı ve bu rakamı son yıllardaki en yüksek seviyeye ulaştırdı. Son 1 yıllık süreçte vasıfsız elemandan doktora yapanlara kadar, 1 milyon 600 bin kişi kuruma iş başvurusunda bulundu.

Bu artışta, herkesin durumuna uygun iş araması nedeniyle kuruma başvurması ve yasal olarak kamudaki mavi ve beyaz yakalı işçi statüsündeki istihdamın kurum aracılığıyla yapılıyor olması da etkili oldu.

-300 BİN KİŞİYE ÖDEME YAPILIYOR-

Kurum şu anda yaklaşık 300 bin kişiye işsizlik ödemesi yaparken, sağlık primleri hariç ayda yaklaşık 100 milyon lira da işsizlik sigortası ödüyor.

Öte yandan, 150-160 bin kişi civarında kişi de kısa çalışma ödeneği uygulamasından yararlanıyor. 

 



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs