üç aşamalı planı | " /> üç aşamalı planı | "/>

En Sıcak Konular

AK Parti'nin üç aşamalı planı

16 Ağustos 2009 11:25 tsi
AK Parti'nin üç aşamalı planı 

Hükümet, ‘Kürt açılımı’ konusunda bir yandan ‘uzlaşı’ amacıyla toplumun her kesimiyle başlattığı görüşme turlarını sürdürürken, bir yandan da bu konudaki yol haritası üzerinde çalışıyor.

Yıl sonuna kadar açıklanacağı bildirilen yol haritasının üç aşamalı olacağı, kısa vadede tüzük, yönetmelik, genelge değişiklikleri, orta vadede yasal değişiklikler, uzun vadede de Anayasa değişiklikleri yapılacağı belirtiliyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün partisinin kuruluş yıldönümü resepsiyonunda yol haritasının yıl sonuna kadar açıklanacağını, kısa, orta ve uzun vadede yapılacakların yer alacağını vurguladı. Üç aşamalı hazırlanacak yol haritasında ekonomik, kültürel, sosyal, özgürlükler alanında atılacak adımlar kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerileri olarak yer alacak. Ekonomik paket çerçevesinde, bölgedeki altyapı ve istihdam sorunun çözülmesine yönelik yeni önlemlerin yanı sıra daha önce alınan kararların uygulanması da izlenecek.

Kısa vadede yapılacaklar arasında, CHP ve MHP’nin ‘Kürt açılımı’na destek vermemesi nedeniyle Meclis’te yasal düzenleme gerekmeyen, hükümetin yönetmelik, tüzük değişikliği gibi yollarla tek başına yapabileceği konular olacak. Bu kapsamda, Kürtçe kursların açılmasının ve özel radyo televizyonlarda Kürtçe yayının kolaylaştırılması, üniversitelerde Kürt Enstitüsü ve Kürdoloji kürsülerinin kurulması hedefleniyor.

Hükümetin, Belediye Yasası’na işlerlik kazandırarak çok sayıda belde ismini değiştirmesi bekleniyor. Bu süreçte, çocuklara Kürtçe isimlerin verilmesiyle ilgili engeller de kaldırılabilecek.

Orta vadede yasal değişiklikler var. İlçe isimlerinin değiştirilmesi için yasa gerekiyor. Hükümetin bu çerçevede isimleri değişecek ilçelerle ilgili düzenlemeyi ‘torba kanun’la Meclis gündemine getirebileceği ifade ediliyor. Bu süreçte Türk Ceza Yasası’nın ‘etkin pişmanlık’ başlıklı 221. maddesi gündeme gelebilecek. Kulislerde, hükümetin maddeyi, adı af olarak nitelendirilmeyecek şekilde örgüt yöneticilerinin de yararlanabileceği şekilde değiştirmeyi planladığı da konuşuluyor. ‘Taş atan çocuklar’la ilgili de bazı düzenlemeler yapılabileceği belirtiliyor. Koruculuk sistemi de yeniden gözden geçirilecek.

Uzun vadede yapılacakların başında Anayasa değişiklikleri var. Hükümetin, MHP ve CHP’nin destek vermemesi nedeniyle zorlanacağı belirtiliyor. Bu kapsamda yapılacak değişiklikte Anayasa’nın ‘Türk vatandaşlığı’ başlıklı 66. maddesinin yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. ‘Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür’ hükmünü düzenleyen 66. maddenin “Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” ya da “Vatandaşlık temel bir haktır. Kanunun öngördüğü esaslara uygun olarak bu statüyü kazanan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır” biçiminde değiştirilebileceği konuşuluyor.

radikal



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,499 µs