En Sıcak Konular

Petrol kaşıntısı!

0 0 0000 00:00 tsi
Petrol kaşıntısı! Rum Yönetimi’nin, KKTC karasuları da dahil ada çevresinde petrol ve doğal gaz aramak amacıyla ihale kararı alması üzerine Ankara alarma geçti. Rumların ortak ekonomik bölge sınırını çizmek üzere anlaşma yaptığı Lübnan’a sert bir nota verildi:

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos’un, KKTC karasuları da dahil adanın çevresini 13 petrol bölgesine ayırma kararı alarak, petrol ve doğalgaz yataklarından yararlanma amacıyla Lübnan’la ortak ekonomik bölge sınırlandırma anlaşması imzalaması Ankara’yı harekete geçirdi.

Ankara, Lübnan’a çok sert ifadelerin yer aldığı bir nota verdi. Ankara’da Lübnan Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Beyrut’ta da Türkiye Büyükelçisi İrfan Acar tarafından Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na iletilen notalarda, Lübnan’a "Dikkat et, Akdeniz’e kıyıdaş olan ülkelerin haklarını ihlal eden bir tutum içine giriyorsun. Bize sormadan hareket edemezsin. Bunun yükü ağır olur" mesajı verildi.

Akdeniz’in yarı kapalı bir deniz olması nedeniyle, kıyıdaş tüm ülkelerin deniz yetki alanlarının kullandırılması konusunda bir işbirliği gerektiğinin vurgulandığı notada, hakkı ihlal edilmek istenen ülkeler arasında ilk sırada KKTC’nin yer aldığı, Türkiye’nin de Kıbrıs konusundaki hassasiyetin tüm dünya tarafından bilinmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Notada ayrıca Kıbrıs Rum yönetiminin hukuken ve fiilen adanın tamamını temsil etme ve Rumların, Kıbrıslı Türkleri de kapsayacak şekilde ikili anlaşma yetkisi bulunmadığına vurgu yapıldı. Türkiye, bundan böyle Lübnan yönetiminin konuyla ilgili Rumlarla yapmayı planlandığı anlaşmalarla ilgili Ankara’ya görüş sormasını da talep etti.

Rum yönetiminin konuyla ilgili Mısır’la da yakın işbirliği içinde olmasını dikkate alan Ankara, diplomatik temaslarla Kahire yönetimini de uyarmaktan geri kalmadı. Rumların Lübnan’dan önce Mısır’la petrol ve doğalgaz konusunda birtakım anlaşmalar imzalamak istemesi üzerine Türkiye, Mısır’a da sert ifadeler içeren nota vermişti. Türkiye’nin tepkisi üzerine Mısır bu konuda daha da ileriye gidecek adımlar atmaktan kaçınmıştı.

Hurriyet



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,458 µs