resmi gasp | " /> resmi gasp | "/>

En Sıcak Konular

Batı Trakya'da resmi gasp

15 Ağustos 2009 13:35 tsi
Batı Trakya'da resmi gasp Yunanistan, Gümülcine’de Yanıkköy Camii’nin tapulu arazisi üzerine kilise inşa etmeye başladı. Camii Vakfı ile Yunan makamlar arasında mülkiyet savaşı çıktı

Batı Trakya’da Gümülcine’ye bağlı Yanıkköy (Nimfea) Camii Vakfı’na ait araziye kaçak olarak inşa edilmeye başlanan kilise, vakıf yönetimi ile Yunanistan Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Sekreterliği arasında mülkiyet tartışması başlattı. Türk köylüler, Gümülcine Müftülüğü aracılığıyla ilgili makamlara yaptıkları itirazlarında, kilisenin inşa edildiği arazinin vakfa ait olduğunu belirtirken, Yunan Bölge Genel Sekreterliği’nden Müftülüğe gönderilen belgede arazinin “kamu malı olduğu” iddia edildi.

Yanıkköy Camii Vakfı Başkanı Sabri Molla Hüseyin, “kilise inşa edilen 10 dönümlük arazinin 1879 tarihli Osmanlı tapuları bulunduğunu ve bu arazinin daha sonra mal sahipleri tarafından cami vakfına bırakıldığına dair belgenin de mevcut olduğunu” söyledi. Molla Hüseyin, “Bu arazinin Türk malı olduğu ve cami vakfına bırakıldığı belgelerle açık bir şekilde kanıtlanmaktadır. Kilise inşaatının durdurulması ve mülkiyet hakkının tanınması için ilgili resmi makamlara yasal yollardan başvuruda bulunduk” dedi.

Yunan Bölge Genel Sekreterliği’nden, Genel Sekreter Dimitrios Stamatis’in imzasıyla Gümülcine Müftülüğü’ne gönderilen belgede ise, “Yerinde yapılan inceleme sonucunda, kilisenin inşa edildiği arazinin Yunan devletine ait olduğunun belirlendiği” iddia edildi ve “bununla ilgili yasal işlemlerin Ormanların Mülkiyeti Komisyonu tarafından yapılacağı” bildirildi.

Vakıflar sorunu
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Yanıkköy Camii Vakfı’na ait arazinin üzerine inşa edilen kilise, vakıflar sorununu yeniden gündeme getirmiştir. Bugün, Yanıkköy Camii Vakfı’na ait arazi, devlet arazisi olarak nitelendiriliyor. Oysa Defternahe-i Hakan kayıtları arazinin sahiplerini açıkça göstermektedir. Arazide yapılan yerinde inceleme raporu da kilise inşaatının izinsiz ve yasadışı olarak yapıldığını kabul etmektedir” dedi.

Kilise inşaatı yasadışı
Rodop Orman Müdürlüğü’nde görevli orman mühendisleri Eleftherios Tiganourias ile Spiridon Athanasiou, 29 Temmuz’da yaptıkları yerinde incelemenin ardından hazırladıkları raporda “Kilisenin yetkili orman idaresinden izin alınmaksızın ve tamamen yasadışı olarak” inşa edildiğini ifade ettiler.
Rodop’taki en eski Türk köylerinden olan ancak göç nedeniyle boşalma noktasına gelen Yanıkköy’de, aralarında kilisenin inşa edildiği arazinin de bulunduğu köy camiine ait yaklaşık 35 dönümlük alana daha önce de Orman Müdürlüğü tarafından bazı dinlenme tesisleri yapılmıştı.

Zaman



Bu haber 1,078 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,945 µs