daha iyiyiz | " /> daha iyiyiz | "/>

En Sıcak Konular

Almanya ve Fransa'dan daha iyiyiz

15 Ağustos 2009 11:21 tsi
Almanya ve Fransa'dan daha iyiyiz Fransa ve Almanya'da bir yılın ardından gelen büyüme rakamları, bu iki ülkede resesyondan çıkıldığı ve ülkelerin ABD'den daha hızlı toparlandığı yorumlarına neden oldu.

Oysa milli gelir açıklamalarında ülkeler arasında yöntem farklılıkları var. Bu farklılıklar da ülkelerin ekonomik performanslarını karşılaştırırken kafa karışıklığına veya yanlış değerlendirmelere yol açıyor. Ülkelerin yıllıklandırılmış milli gelir verilerine göreyse ABD en hızlı toparlanmayı gösterirken, Türkiye de Fransa ve Almanya'dan çok daha iyi bir performans çiziyor.
  
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü'nün yaptığı çalışma ise bu kafa karışıklığını ve yanlış yorumlamaları gidermeyi amaçlıyor. Araştırmaya göre, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde her bir çeyrekte yaratılan milli gelir rakamı açıklanıyor. Ancak ABD'de dört çeyreğin toplamı (kümülatif) olarak milli gelir rakamları açıklanıyor. Milli gelir büyüme oranları hesaplanırken de AB üyesi ülkelerde bir önceki çeyreğe göre ve bir önceki yılın aynı dönemine göre değişimler dikkate alınıyor. ABD'de ise söz konusu dönemdeki kümülatif milli gelir seviyesi bir önceki döneme oranlanıp yıllıklandırma işlemi yapılıyor.
  
2009 ikinci çeyreğinde Almanya ve Fransa ekonomileri bir önceki çeyreğe göre 0,3 büyüdüler. 2008'in aynı dönemine göreyse bu iki ekonomi, sırasıyla yüzde 5,9 ve yüzde 2,6 oranında daraldılar. Türkiye ekonomisinde ise ikinci çeyrekte tahminlere göre ilk çeyreğe kıyasla yüzde 8,7'lik bir büyüme kaydedilse de 2008'in aynı dönemine göre yüzde 9'luk bir daralma dikkat çekiyor. ABD ekonomisi ise kendi açıkladıkları yönteme göre, yıllıklandırılmış olarak yüzde 1 oranında daraldı.
    
TÜRKİYE, FRANSA VE ALMANYA'DAN İYİ   
Bu rakamlardaki yöntem farklılıklarından dolayı Almanya, Fransa ve Türkiye'nin ABD'den daha hızlı toparlandığını söylemek zor. Garanti Ekonomik Araştırmalar kafa karışıklığını ve yanlış anlamaları gidermek için bu ekonomilerdeki milli gelir rakamlarının yıllandırılmış değişimlerini hesapladı.
  
Hesaplanan yıllıklandırılmış verilere göre, Almanya'da ilk çeyrekte yüzde 6,6 olan daralma oranı, yüzde 5,9'a geriliyor. Fransa'da da yüzde 3,4'ten yüzde 2,6'ya. Yıllıklandırılmış olarak ilk çeyrekte yüzde 12,5 daralan Türkiye ekonomisi tahmine göre ikinci çeyrekte yüzde 8,9 oranında daraldı. ABD'de resmi kuruluşlarca açıklanan verilere göre ikinci çeyrekte yıllıklandırılmış olarak yüzde 1'lik bir daralma yaşandı.
Yıllıklandırılmış rakamlara bakıldığında "Euro Bölgesi"nin ve/veya Almanya ve Fransa'nın ABD'ye kıyasla daha hızlı toparlandığını öne sürmek yanlış oluyor. Söz konusu ekonomiler arasında en hızlı toparlanma ABD ekonomisinde gözlenirken, bunu Türkiye izliyor. Daha sonraysa Fransa ve Almanya geliyor.

Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,837 µs